Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 19 лютого 2024, питання №102437 240₴

Имиет ли право начальник участка лично выдать повестку

Начальников участков заставили приказом выдавать повестки. Также планируют не допускать к работе и не платить зарплату.
Имею-ли я право отказаться от повестки?
Как должна проходить выдача повесток на предприятиях по закону?

Відповіді юристів (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ !

    Ні, чинне законодавство не передбачає делегування вручення повісток будь-кому, окрім уповноважених на те працівників ТЦК та СП та керівників підприємств, відповідальних за військовий облік. Тож керівник Акціионерного товариства хай якщо хоче вислужитись - знімає "царську корону" та особисто усім підлеглим вручає повістки.

    Розпорядження начальника Рудоуправління пана Станіслава Дорохова - є нікчемним, оскільки не лежить у його компетенції. Він не є керівником підприємства у розумінні законодавства, а є керівником структурного підрозділу, що не має статусу юридичної особи.

    На Вашому підприємстві відповідно до порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України повістки має право вручати лише -

    Спроби перекласти цей тягар на когось іншого - не грунтуються на чинному законодавстві.

    В Україні діє юридичний "принцип свободи". Цей принцип закріплений Конституцією України, у ч. 1 ст. 19 Конституції, відповідно до якої "правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством".

    Ніякі "розпоряджаюсь" на приватному підприємстві не роблять повістку врученою законно, якщо це роблять неуповноважені особи. Але вимушений констатувати, що працювати за таких обставин Вам всеодно нормально не дадуть. І зарплату, хоч і незаконно, але можуть затримувати. Беззаконня зараз чиниться усюди. Його треба пережити і за можливості ефективно захистити свої права, не потрапивши під "м"ясну мобілізацію".

    Затримка зарплати - це злочин. За нього може наставати як кримінальна, так і цивільна відповідальність. Усі зароблені кошти можна буде потім стягнути в судовому порядку.

    За порушення строків виплати заробітної плати чи її виплату не в повному обсязі для роботодавців передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність. Так, стаття 41 КпАП передбачає за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати відповідальність у вигляді штрафу від 30 до 100 нмдг (510-1700 грн). Якщо роботодавець допустить таке протиправне діяння повторно протягом року, або таке правопорушення буде зачіпати права неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері чи особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, розмір штрафу вже буде складати від 100 до 300 нмдг (1700-5100 грн).

    У разі встановлення безпідставної невиплати заробітної плати працівникам більш як за місяць, що вчинена роботодавцем умисно, настає вже кримінальна відповідальності за статтею 175 Кримінального кодексу України. Покарання за такі дії передбачають сплату штрафу від 500 до 1000 нмдг (8500-17000 грн) або виправні роботи на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

    ЩОДО ПОРЯДКУ ВРУЧЕННЯ ПОВІСТОК.

    Відповідно до пункту 56 Постанови КМУ «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21 березня 2002 р. № 352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    На даний момент існує чотири види повісток:

    - Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних;

    - Повістка на проходження військово-лікарської комісії;

    - Повістка на строкову військову службу;

    - Мобілізаційне розпорядження.

    Вручення повісток проводиться через уповноважених на те осіб, зокрема через:

    • представників органів місцевого самоврядування;
    • керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності (відповідальних за первинний військовий облік на підприємстві, в установі або організації);
    • керівників закладів освіти (відповідальних за військовий облік в закладах освіти);
    • посадових осіб районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Це передбачає діюча редакція абзацу 3 пункту 21 Постанови КМУ від 21 березня 2002 р. № 352 (в чинній редакції від 02.06.2023 р.).

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...

    Повістка повинна містити:

    - назву документу «ПОВІСТКА»;

    - ПІБ військовозобов'язаного;

    - адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов'язаного;

    - номер повістки;

    - номер і дату розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов'язаного;

    - дату, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов'язаного;

    - найменування посади та ініціали (ініціал власного імені) і прізвище керівника ТЦК та СП, який видав повістку;

    - підпис керівника ТЦК та СП, що видав повістку;

    - дату видачі повістки;

    - мокру печатку ТЦК та СП, посадова особа якої видала повістку.

    Повістка має виписуватися завчасно (зокрема в приміщенні ТЦК та СП) на підставі розпоряджень територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підписується його керівником. На підставі вищезазначеного, уповноважені особи мають право вручати завчасно заповнені повістки, а не заповнювати їх перед врученням. Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків. Вищезазначене підтверджується Постановами Верховного Суду від 14.12.2021 року у справі №761/8429/16-к та від 28.01.2020 року у справі № 759/5435/16-к.

    У випадку, коли про отримання повістки розписались дружина, батьки, сусіди чи інші особи повістка є неналежно врученою. Якщо повістка була видана не особисто і на ній немає підпису, отримувач може не з'являтися до ТЦК та СП.

    Крім цього, передбачено випадки коли можливо відмовитись від отримання повістки. Зокрема у разі:

    • якщо у документі вказані неправильні дані особи
    • повістку вручає не уповноважена для цього особа;
    • немає печатки /підпису комісара ТЦК та СП.

    У такому разі співробітник ТЦК та СП повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

    При цьому необхідно зазначити, що незначна помилка у повістці не є поважною причиною відмови від отримання повістки або неприбуття у ТЦК та СП у розумінні вимог чинного законодавства, та у випадку неявки може настати адміністративна відповідальність, а за наявності відповідних підстав і кримінальна відповідальність.

    Чинним законодавством не визначено місце, де повинна вручатися повістка, тому фактично її можуть вручити в будь-якому місці, в парку, на блокпостах, на вулиці чи іншому публічному місці.

    Зокрема, п. 32 і 47 Постанови КМУ «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21 березня 2002 р. №352 зазначено про видачу повісток за місцем проживання та за місцем роботи військовозобов'язаного, однак вручення повістки в будь-яких інших місцях є також законним.

    Окремо зазначаємо, що п. 9 Постанови КМУ «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» від 23 лютого 2022 р. №154 передбачені завдання ТЦК та СП. Повноважень щодо затримання особи чи примусового приводу даною Постановою не передбачено. Тому безпідставно затримувати особу та примусово доставляти до ТЦК та СП уповноважені особи не мають права. При цьому відповідно до абзацу 36 п.9 вищезазначеної Постанови уповноважені особи ТЦК та СП можуть звертатись до органів Національної поліції України щодо доставленні відповідних осіб до ТЦК та СП.

    https://jurliga.ligazakon.net/news/224413_poryadok...

    Більш детально про отримання повісток Ви можете дізнатися з наступних відеоматеріалів.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ДОДАТКОВО.

    Також з цього питання діє дублююча Постанова КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...

    В ній вказується, що оповіщення шляхом видачі НАКАЗУ та вручення повісток здійснює КЕРІВНИК ПІДПРИЄМСТВА.

    47. У разі отримання розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки (додаток 13, для призовників - додаток 17 до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352) щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

    • видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки у визначені ним строки, та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;
    • вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки (за наявністю);
    • письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки про осіб з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
    • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

    Водночас, якщо вже дуже формально підійти. Дане положення стосується призову на строкову військову службу. А порядок мобілізації в Україні взагалі нічим не визначений окрім як Законом про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Чому ТЦК вважають, що можуть мобілізовувати людей відповідно до Порядку призову на СТРОКОВУ військову службу - який відбувається у віці від 18 до 25 (27 років) - особисто мені незрозуміло. Фактично використовується будь-який нормативно-правовий акт, який дає хоч якісь права ТЦК щодо вручення повісток та мобілізації.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України