Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 22 лютого 2024, питання №102578 1150₴

Як оформити не розмитненні авто

Доброго дня, хочемо придбати автомобіль для хлопців з ЗСУ. Авто завезені в Україну не розмитнені на європейських номерах, як при продажі оформляється автомобіль? Що повинен надати продавець при покупці?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30.4%

    Доброго дня, Ігоре!

    Перш за все, оформити нерозмитнене авто на військовослужбовців не вийде.

    Якщо Ви хочете переоформити авто на хлопців із ЗСУ у вигляді гуманітарної допомоги, Вам прийдеться розмитнити таке авто з нульовою ставкою ввізного мита. Це можуть зробити благодійни фонди, громадськи організації або інші суб'єкти що мають право на ввезення гуманітарної допомоги, в тому числі, автомобілів в Україну.

    В кінці минулого року змінилися правила декларування та пропуску гуманітарної допомоги, у тому числі — автомобілів для ЗСУ.

    Будь-який гуманітарний вантаж тепер може бути оформлений виключно на благодійну організацію, яка включена до Єдиного реєстру отримувачів гумдопомоги.

    Отримати реєстраційний номер у Реєстрі можна двома способами: з допомогою електронно-цифрового підпису або здійснивши процедуру авторизації Міністерством соціальної політики.

    Для оформлення вантажу та/або транспортного засобу, потрібно подати оновлену форму митної декларації, у якій з’явився окремий пункт для вказання номера отримувача гумдопомоги. Зробити це можна як в паперовій формі, так іелектронно.

    Транспортні засоби відтепер можна ввозити лише на користь Збройних Сил України. Громадські організації та благодійні фонди втратили можливість спрощеного оформлення машин для власного використання (статутних цілей). Тепер у графі митної декларації, поруч з одержувачем гуманітарної допомоги, потрібно вказати, що транспортний засіб ввозять для подальшої передачі ЗСУ.

    Але протягом 90 днів такі «гуманітарні» машини організації зобов’язані передати якійсь із військових частин або військовослужбовцю.

    Спрощений механізм декларування — тобто подача паперової митної декларації безпосередньо в пункті пропуску — діятиме лише до 1 квітня 2024 року. Після цієї дати привезти гуманітарний вантаж можна буде лише за попередньо поданою електронною декларацією.

    В решті процес купівлі та ввезення авто для ЗСУ залишився незмінним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    30.4%

    Доброго дня!

    Авто, яке було ввезене в Україну підлягає взяттю на тимчасовий державний облік транспортних засобів.

    Якщо авто ввезене не як гуманітрана допомога - у власника авто виникне обов'язок його обов'язкового розмитнення протягом дев’яноста діб із дня припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану.

    Щоб авто вважалось гуманітарною допомогою та не підлягало розмитненню - ввозити авто потрібно на підставі спеціальної митної ДЕКЛАРАЦІЇ. Отримувачем гуманітарної допомоги є юридична особа, яка внесена в Реєстр отримувачів гумантраної допомоги. Тимчасова реєстрація авто відбувається на підставі митної декларації. Так як військовослужбовець є набувачем гуманітарної допомоги, а не отримувачем, відповідно він не зможе поставити авто на облік.

    Після тимчасової реєстрації авто отримувач гуманітарної допомоги (благодійний фонд, громадська, релігійна організація, тощо) по акту прийому-передачі передає авто військовослужбовцю

    ВИСНОВОК

    Авто як гуманітарна допомога повинна бути ввезена на благодійний фонд або іншого отримувача гуманітарної допомоги, який в свою чергу повинен поставити авто на тимчасовий облік, а потім актом прийому-передачі передати авто військовослужбовцю. БФ повинен подати звіт про цільове використання авто як гуманітарної допомоги.

    Якщо Ви купите нерозмитнене авто у звичайних фізосіб, які ввезли авто не як гуманітарну домогу - то після закінчення воєнного стану можливі досить неприємні ситуації з митниками та правоохоронними органами.

    Для більш детальної консультації потрібно знати більше інформації - Ви виступаєте як благодійний фонд, громадська організація чи як волонтер та в кого Ви плануєте придбати авто для передачі військовосложбовцю?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    8.7%

    Доброго дня.

    Для потреб ЗСУ авто потрібно ввозити як гуманітарну допомогу. Це регулюється законом 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу» і постановою Кабміну № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану». Такі авто не можна продавати або використовувати для особистих потреб.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30.4%

    Вітаю Вас!

    Авто потрібно ввозити як гуманітарну допомогу.

    Перший спосіб ввезення: гуманітарні вантажі можна оформляти виключно на благодійні організації, зареєстровані у відповідному Реєстрі. Тому цей момент потрібно опрацювати заздалегідь.

    За інформацією із сайту Інститут дослідження авторинку, рєстраційний номер реєстру можна отримати двома способами.

    Один спосіб електронний цифровий підпис, інший пройти погодження в Мінсоцполітики.

    Перший спосіб доступний лише авторизованим отримувачам гумової допомоги з електронним підписом організації. Другий спосіб можна виконати в автоматичному режимі та без електронного цифрового підпису. Вам потрібно буде ввести в систему дані про свою організацію, завантажити електронні копії документів і автоматично отримати номери отримувачів допомоги.

    Другий спосіб ввезення:

    Для декларування вантажу та/або транспортних засобів необхідно подати актуальну форму митної декларації з окремим номером одержувача шинного супроводу. Це можна зробити як на папері, так і в електронному вигляді.

    Третій спосі ввезення: механізм спрощеного декларування, тобто подання митних декларацій у паперовій формі безпосередньо в пунктах пропуску, діятиме лише до 1 квітня 2024 року. З цієї дати перевезення гуманітарних вантажів буде можливе без попередньо поданої електронної декларації.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 5 вересня 2023 р. № 953Київ

    Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану

    2-2. Пропуск через митний кордон та митне оформлення гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів для осіб, визначених відповідно до частини другої статті 6 Закону України “Про гуманітарну допомогу”, здійснюється без письмового підтвердження від таких осіб. Цільове використання таких транспортних засобів підтверджується звітом про наявність та розподіл гуманітарної допомоги, поданим відповідно до Порядку.

    ...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про гуманітарну допомогу

    Стаття 6. Звільнення від оподаткування товарів (робіт, послуг), визнаних гуманітарною допомогою

    Визнання товарів (робіт, послуг) гуманітарною допомогою здійснюється спеціально уповноваженими державними органами з питань гуманітарної допомоги у кожному конкретному випадку з урахуванням таких особливостей.

    Не відносяться до гуманітарної допомоги підакцизні товари, крім:

    автомобілів швидкої медичної допомоги, легкових автомобілів спеціального призначення для Міністерства внутрішніх справ України, органів Національної поліції;

    транспортних засобів, що надходять у період проведення антитерористичної операції, здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, для отримання і використання Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Державною спеціальною службою транспорту, Національною поліцією України, Національною гвардією України, Державною прикордонною службою України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною міграційною службою України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншими державними органами, які входять до складу сектору безпеки і оборони України, а також для використання військовослужбовцями з метою забезпечення проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. У такому випадку державні органи, які входять до складу сектору безпеки і оборони України, мають статус отримувача гуманітарної допомоги, а з моменту використання таких транспортних засобів - статус набувача гуманітарної допомоги;

    транспортних засобів, призначених для перевезення більше восьми осіб, та автомобілів, обладнаних для перевезення осіб з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату та інших маломобільних груп населення, що передаються для використання установам соціального захисту населення, надавачам соціальних послуг, внесеним до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу, закладам охорони здоров’я, реабілітаційним закладам незалежно від форми власності чи фізичним особам - підприємцям, які у встановленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та/або мають право на надання реабілітаційної допомоги, з якими головний розпорядник бюджетних коштів уклав договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, закладам охорони здоров’я, що належать до сфери управління суб’єктів сектору безпеки і оборони, закладам освіти, громадським об’єднанням осіб з інвалідністю, підприємствам та організаціям, заснованим ними, громадським організаціям та іншим об’єднанням ветеранів війни, а також транспортних засобів, призначених для Товариства Червоного Хреста України, його обласних і місцевих організацій із статусом юридичної особи, через які це товариство здійснює свою діяльність відповідно до Статуту Товариства Червоного Хреста України та Закону України "Про Товариство Червоного Хреста України";

    легкових автомобілів, які на момент ввезення на митну територію України були вперше зареєстровані не пізніше ніж вісім років тому, з об’ємом двигуна не більш як 1800 куб. см, що отримуються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим, обласною, Київською, Севастопольською міською державною адміністрацією для подальшої передачі особам з інвалідністю, які перебувають у встановленому порядку на обліку для отримання спеціального автотранспорту, на строк, визначений законодавством. У такому випадку зазначені органи виконавчої влади мають статус отримувача гуманітарної допомоги;

    транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення (крім таксі, автомобілів інкасації) для підприємств, установ та організацій, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважених ними державних установ та органів місцевого самоврядування для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад.

    До товарів гуманітарної допомоги спеціально уповноваженими державними органами з питань гуманітарної допомоги також можуть бути віднесені:

    аудіо- та відеотехніка, призначена відповідно для сліпих і глухих, аудіо- та відеокасети з навчальними, соціальними, реабілітаційними програмами, інформацією з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю, програмами для формування здорового способу життя, з лекціями нобелівських лауреатів;

    шоколад з начинкою та без неї, інші шоколадні вироби, що входять до новорічних і різдвяних подарунків, отриманих у термін за два місяці до відповідних свят;

    меблі, що передаються виключно для використання установам соціального захисту населення, державним закладам охорони здоров’я та навчальним закладам, громадським організаціям осіб з інвалідністю, Товариству Червоного Хреста України та його обласним організаціям, релігійним організаціям, що зареєстровані у порядку, передбаченому Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації";

    медико-соціальне обладнання та оснащення, що передається виключно реабілітаційним установам для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на надання реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності, за обов’язкової умови заборони його подальшого продажу.

    Звільнення від оподаткування товарів (робіт, послуг) гуманітарної допомоги здійснюється у порядку, встановленому Податковим кодексом України та Митним кодексом України.

    Плата за виконання митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, що встановлена Митним кодексом України, не справляється при ввезенні на митну територію України товарів гуманітарної допомоги.

    На підставі рішення про надання гуманітарної допомоги отримувачам гуманітарної допомоги за межами України держава забезпечує донорам України повернення податку на додану вартість у порядку, встановленому Податковим кодексом України.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України