Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 23 лютого 2024, питання №102645 250₴

Могу ли я оформить постоянное опекунство на своего отца-инвалида 1 группы, если есть жена?

Здравствуйте! Мне 25 лет, у меня есть отец, который является инвалидом 1 группы. Согласно закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не подлежат призыву особы, которые осуществляют постоянный уход за лицами, которые "за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд."
Как определяется, есть ли другие лица, которые могут осуществлять уход? Могу ли я оформить постоянный уход, если у отца есть жена, она не пенсионер, и также может ухаживать за ним, но если она, к примеру, уехала?
Также есть еще одна проблема: на моего отца записан автомобиль, если он сменит фамилию, обновится ли эта информация в гос. реестрах? Техпаспорт на авто будет со старой фамилией, как ему потом доказать, что это его авто и сможет ли он после этого переоформить ее на меня?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анатолію!

    Ваша підстава для відстрочки не 12 абзац частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а абзац 11 або 10 тієї ж статті.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Абзац 11 статті 23:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}"

    Отже, відповідно до абзацу 11 статті 23 Ви маєте право на відстрочку, якщо Ваш бітько інвалід І групи, не має інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону його утримувати.

    У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Оскільки Ваша матір не є пенсіонером, то вона вважається працездатною особою, й відповідно до цього Ви не маєте право на відстрочку.

    Тому Ваша підстава для відстрочки абзац 10 частини 1 статті 23:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Як бачите, в даному абзаці мова не йде про доказування того факту, що немає інших осіб, які б могли здійснювати догляд за Вашим батьком.

    Для оформлення відстрочки за цією підставою Ваш батько повинен потребувати постійного догляду. Відповідний запис може бути присутній на зворотній стороні довідки МСЕК. Якщо його немає, то тоді батьку прийдеться пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про потребу у постійному догляді.

    Щодо техпаспорту, то після зміни прізвища батьку потрібно буде оновити свідоцтво про реєстрацію авто.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Ситуація не проста, а тому Вам потрібно враховувати наступну інформацію.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    АБЗАЦ - 10 зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    АБЗАЦ - 11 які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    ...

    Очевидно, що при наявності дружини ВИ не зможете оформити відстрочку по абзацу 11, зате у Вас є всі шанси на оформлення постійного догляду та отримання відстрочки за абзацом 10. Даний абзац не передбачає необхідності доведення факту відсутності інших осіб.

    Але для нього потрібно, аби батько потребував постійного стороннього догляду. Це зокрема, може бути прописано у довідці МСЕК, перегляньте її. Якщо там відповідна потреба не передбачена, тоді треба оформлювати висновок ЛКК за формою 080-4/о.

    Заява про оформлення відстрочки подається в оригіналі, інші документи - нотаріальні копії. В принципі нотаріуси роблять нотаріальні копії з цих документів, хоча не всі, відверто кажучи. Базовим документом є заява про оформлення відстрочки, до якої додаються інші документи.

    Заяву про надання відстрочки треба підготувати в 2 примірниках, одну з яких передати особі в ТЦК, а на іншому примірнику (який залишиться у Вас) отримати відмітку про отримання заяви працівником ТЦК.

    Якщо відмовляють у прийнятті документів - направляйте їх поштою, і зазначайте в заяві, що у порушення вимог Закону України "Про звернення громадян" Вам було відмовлено у реєстрації документів. Алгоритм дій та можливі сценарії вже в приміщенні ТЦК – окреме питання.

    ...

    Также есть еще одна проблема: на моего отца записан автомобиль, если он сменит фамилию, обновится ли эта информация в гос. реестрах?

    Має оновитися, але якщо цього не станеться, у нього буде документ про зміну прізвища, який він пред'явить за потреби.

    Техпаспорт на авто будет со старой фамилией, как ему потом доказать, что это его авто и сможет ли он после этого переоформить ее на меня?

    Свідоцтво про реєстрацію ТЗ йому потрібно буде оновити після зміни прізвища. Так, він зможе переоформити його на Вас.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України