Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 23 лютого 2024, питання №102646 250₴

Продажа авто через ДИЯ

Здрастуйте! Вопрос по продаже авто через приложение ДИЯ. 2-вопроса:
1. Можно ли через ДИЮ продать (переоформить) авто на украинских номерах,если машина находится во время переоформления за границей?
Суть такая: я(гражд.Украины) и моё авто(на укр
.номерах) нахожусь в Польше. Через ДИЮ переоформляю авто на женну(гражд.Украины) она тоже в Польше, в Украине родственник получает на укр.почте номера и техпаспорт, передает их в Польшу, жена ставит тут номера и ездит по Европе.И ещё важный вопрос!:
2.Сможет ли это авто потом заехать в Украину на границе по новым номерам и документам? (выезда с Украины же не было по этим новым номерам и тех паспорту)..

Відповіді юристів (4)

    Турчин Ярослав Александрович
    30%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, РУСЛАН!

    Может быть проблема потом с въездом. А может и не быть. Вам желательно не менять номера. в ДИЯ такая функция нет. Переоформить без смены номеров.

    В связи с возможностью дистанционного переоформления авто в ДИЯ фактор заграницы государством не был продуман, потому что сбредет в голову нашей таможне - никто не знает. По идее авто на украинской регистрации не должно иметь проблем. Только сверка VIN-номера с документами и всё.

    По поводу получения по почте. Письмо рекомендованное именное будет. Могут зависнуть документы и вернуться в ТСЦ МВД Киева на хранение, а после года - уничтожат. И Вам (вернее Вашей жене) придется восстанавливать документы заново в ТСЦ МВД. Уже было куча таких случаев с дистанционными водительскими удостоверениями. Тоже надеялись на родственников. Теоретически есть возможность такая, но для ее реализации нужно хорошо знать закон и применять некоторые ухищрения. Эти вопросы решают некоторым образом.

    Но, я бы Вам рекомендовал оформить электронный техпаспорт (регистрационное свидетельство) на авто! Для Украины этого достаточно. А с заграницей общей базы у Украины нет.

    Или решать, чтоб родственники действительно могли на почте забрать рекомендованное письмо с регистрационным свидетельством, адресованное Вашей жене как новому владельцу авто.

    Смысла менять номера в Вашем случае нет.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви зможете переоформити авто за допомогою сервісу "Дія*.

    Також Ви зможете безперешкодно заїхати в Україну.

    Дерій Владислав Олегович
    30%

    Доброго дня!

    1. Можно ли через ДИЮ продать (переоформить) авто на украинских номерах,если машина находится во время переоформления за границей?

    Так, можна.

    Авто ввозити для перереєстрації НЕ ПОТРІБНО, адже Кабінет Міністрів ухвалив Постанову № 599 від 13 червня 2023 р. , яка визначає, що під час перереєстрації транспортного засобу проведення експертного дослідження не є обов'язковим, за винятком ввезення вживаних автомобілів з-за кордону вперше, та проводиться за бажанням власника авто.

    2.Сможет ли это авто потом заехать в Украину на границе по новым номерам и документам? (выезда с Украины же не было по этим новым номерам и тех паспорту)..

    Проблем з в'їздом не повинно бути. У Вас на руках буде два свідоцтва про реєстрацію ТЗ - на Ваше ім'я та на дружину, тому митникам повідомите, що авто було переоформлене за кордоном (законодавство це не забороняє), а в знак підтвердження - надасте інформацію з ДІЇ та покажете свідоцтво про реєстрацію.

    Якщо після переоформлення Ви залишите колишні номера, то я вважаю, до Вас взагалі ніяких питань не буде.

    За чинними правилами покупець може залишити номерні таблички попереднього власника (крім платних комбінацій), відповідно не доведеться звертатися в сервісний центр МВС для отримання нових номерів та платити за їхнє виготовлення. Коли ж номерний знак змінюється - його можна отримати в СЦ МВС або замовити доставлення Укрпоштою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    40%

    Вітаю Вас!

    1. Так, можливо спробувати. Втім, раджу ознайомитися із матеріалом щодо нюансів даної угоди тут.

    2. Так, не думаю, що виникнуть проблеми із заїздом до України. Якщо вдастья переоформити авто через Дію, в чому я поки не до кінця впевнений.

    Хоча доступ до "Дії" цілодобовий та постійний, документи мають пройти фізичну перевірку працівником Сервісного центру МВС. Отже, можливості перереєструвати авто в будь-який момент не буде.

    Заяви про перереєстрацію, направлені до Сервісного центру, обробляються відповідно до його графіка роботи. Тож на практиці достеменно не відомо, скільки часу може зайняти процедура перепродажу авто.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України