Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 25 лютого 2024, питання №102749 250₴

евакуація з перехрестя

Вітаю! Два авто припарковані на перехресті впровадж декількох годин і закривають половину смуги. Щоб на них склади постанову, потрібно викликати саме поліцію? І чи потрібно буде в такому випадку мені залишитися на місці до її приїзду?
Що буде якщо одне з тих авто за цей час поїде завідти?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, Вам потрібно викликати поліцію. Не обовʼязково чекати особисто їх приїзду, але бажано, якщо хочете довести справу до кінця. Все ж складно сказати без фото, чи порушено ними правила стоянки транспортних засобі. Рекомендую зафіксувати розташування автомобілів для доказової бази.

    Якщо один із ТЗ поїде, можливість притягти до адміністративної відповідальності буде доволі низька.

    З повагою

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Так, у такому випадку краще викликати поліцію. Щодо автомобіля, який поїде, це може ускладнити ситуацію з складанням постанови, але водій, який припаркувався неправильно, все ще може бути притягнутий до відповідальності.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви можете зафіксуваьи докази, фото відео, номер транспортного засобу і викликати поліцію або підтип самостійно до відділу поліції і написати заяву про адміністративне правопорушення додавши до заяви відповідні докази.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    Якщо Ви викликали поліцію в зазначеному Вами у питанні випадку, звичайно, було б коректно дочекатись патруль, але це не обов'язково. Ось деякі прості правила, які діють в таких випадках, і які Вам треба знати про паркування авто в забороненому місці.

    Згідно з роз'ясненнями Мінюсту, де і як паркувати транспортний засіб, визначено Правилами дорожнього руху, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306, та Правилами паркування транспортних засобів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1342 (далі – Правила). Так, стоянка автомобілів дозволяється:

    • у спеціально відведених місцях чи на узбіччі, а за відсутності таких – біля правого краю проїзної частини (якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху);
    • у населених пунктах на лівому боці дороги, що має по одній смузі для руху в кожному напрямку (без трамвайних колій посередині) і не розділена вузькою суцільною лінією, а також на лівому боці дороги з одностороннім рухом.

    Заборона на стояку автомобілів, зокрема діє:

    • у місцях, де заборонена зупинка (в тому числі на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях, на трамвайних коліях);
    • у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;
    • біля бульвару або розділювальної смуги;
    • другим рядом уздовж вже запаркованих машин на проїзній частині;
    • на тротуарі, крім випадків, якщо для руху пішоходів залишається прохід не вужче 2 метрів або встановлено відповідний дорожній знак;
    • на газонах;
    • у зоні дії знаків «Зупинка заборонена», «Стоянка заборонена».

    Паркуючи авто, водії також зобов'язані пам’ятати про визначені дистанції. Не слід запарковувати авто ближче ніж:

    • 5 метрів до контейнерів для збирання побутових відходів;
    • 10 метрів до виїзду з прилеглої території, перехрестя, пішохідного переходу, місця виконання дорожніх робіт;
    • 30 метрів до зупинки маршрутного транспорту;
    • 50 м до залізничного переїзду.

    Відповідальність за порушення правил паркування

    Два роки назад набрав чинності Закон України 1231-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху», яким було внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема в частині збільшення штрафів за порушення правил стоянки.

    Тепер за порушення правил стоянки доведеться сплатити 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо таке порушення створює перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху сума збільшиться вдвічі.

    Штраф за стоянку, що призвела до створення аварійної ситуації, – 85 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Від 60 до 100 неоподаткованих мінімумів передбачено за стоянку на місцях, призначених для транспорту водіїв з інвалідністю.

    Неоплата вартості послуг з користування майданчиком для платного паркування за кожну добу користування тягне за собою накладення штрафу в двадцятикратному розмірі від вартості однієї години послуги.

    Коли авто можуть евакуювати на штрафмайданчик та скільки доведеться сплати за його повернення

    Працівники уповноважених підрозділів Національної поліції або інспектори з паркування можуть евакуювати авто, у тому числі якщо воно суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху. Статтями 2652, 2654 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУПАП) чітко визначений перелік таких підстав.

    Водночас, необхідно враховувати і те, що згідно з Порядком тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках та стоянках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1102, якщо правопорушення може бути усунуте водієм у максимально короткий строк, поліцейський не проводить тимчасове затримання транспортного засобу і оформляє протокол про адміністративне правопорушення, а у випадках, передбачених КУпАП, виносить постанову у справі про адміністративне правопорушення без складення протоколу. До того ж акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, якщо його вже складено, долучається до рапорту поліцейського про факт появи водія на місці правопорушення в момент виконання робіт із завантаження транспортного засобу.

    https://minjust.gov.ua/m/pravila-parkuvannya-trans...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Вам потрібно викликати поліцію та зафіксувати правопорушення за допомогою фото/відеофіксації або можете звернутися в Управління (Інспекцію) з паркування https://kyivcity.gov.ua/dorohy_transport_ta_parkov....

    Якщо у Вас є час - можете зачекати правоохоронців. Якщо водій авто поїде до приїзду поліції або інспектора з паркування - Ви можете надати докази правопорушення безпосередньо поліцейському. Штраф прийде на власника неправильно припаркованого авто.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України