Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 28 лютого 2024, питання №102909

Чи дозволено людям з 1 групою інвалідності їздити на авто з механічною коробкою передач

І чи можуть інваліди навчатися в звичайній автошколі, якщо спеціальних умов (пандусів і т д) не потребують? Якщо ні, то чи можна хоча б позайматися зі інструктором (за плату), а екзамен здати вже у спеціалізованій школі? Дякую

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Відповідно до роз'яснень головного центру МВС:

    Алгоритм отримання посвідчення водія однаковий для всіх кандидатів у водії в Україні. Спочатку зібрати документи і пройти медичний огляд — отримати довідку про придатність до керування транспортними засобами. А потім пройти два курси навчання і успішно скласти два іспити в сервісних центрах МВС.

    Якщо в кандидата у водії є довідка медико-соціальної експертної комісії, то в ній можуть бути протипоказання до керування транспортними засобами. Відповідно до підпункту 1 пункту 11 Положення про медико-соціальну експертизу затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317 медико-соціальна експертна комісія визначає медичні показання на право одержання особами з інвалідністю автомобіля і протипоказання до керування ним.

    Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджений Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07 жовтня 2022 року № 1817.

    Варто діяти за таким алгоритмом:

    1. Отримати довідку медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності
    2. Отримати медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом
    3. Обрати автошколу для теоретичної підготовки

    Знайти акредитований навчальний заклад, який проводить підготовку водіїв осіб з інвалідністю.

    Пройти теоретичний курс навчання в автошколі

    Прослухати курс лекцій — дозволяється онлайн форма навчання — та отримати свідоцтво (в електронному вигляді), яке чинне 1 рік — без складання внутрішнього іспиту.

    Скласти теоретичний іспит в сервісному центрі МВС.

    Скласти теоретичний іспит в сервісному центрі МВС. Для складання теоретичного іспиту необхідно при собі мати паспорт, копію ідентифікаційного коду, дійсну на дату подання медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом, довідку медико-соціальної експертної комісії. Результат цього іспиту, дійсний протягом 1 року з дня його успішного складення. Орієнтовна вартість складання іспиту: 250 ₴. Мова іспиту: українська.

    Обрати автошколу для практичної підготовки.

    Знайти акредитований навчальний заклад, який проводить підготовку осіб з інвалідністю на спеціально обладнаному для керування водіями з інвалідністю транспортному засобі, який повинен відповідати додатковим конструкційним вимогам з безпеки дорожнього руху. Це може бути та сама автошкола, в якій було пройдено теоретичну підготовку, або інша автошкола, яка здійснює підготовку водіїв з числа осіб з інвалідністю.

    Пройти навчання і скласти внутрішній практичний іспит в автошколі.

    Пройти практичну підготовку водіїв. Скласти внутрішній іспит та отримати свідоцтво (в електронному вигляді), яке чинне 2 роки.

    Скласти практичний іспит в сервісному центрі МВС.

    Скласти практичний іспит в будь-якому сервісному центрі МВС, на спеціально обладнаному транспортному засобі.

    https://hsc.gov.ua/index/publichna-informatsiya/be...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України