Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 01 березня 2024, питання №103032

Чи входе до обов'язків військового коменданта підставна перевірка документів у військовозобов'язаних, для уточнення військово-облікових даних ???

ТЦК та СП маючи намір перевірити документи у військовозобов'язаних, відносно військового обліку посилаючись на те, що таке розпорядження їм надав військовий комендант, що згідно наказу коменданта встановлено розпорядження перевірки документів у військовозобов'язаних для уточнення військово- облікових даних .

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1456-2021-п#Te...:

    "3. Правовою основою перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян є Конституція України, Кримінальний процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Закони України “Про основи національного спротиву”, “Про правовий режим воєнного стану”, “Про оборону України”, “Про національну безпеку України”, “Про Національну поліцію”, “Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України”, указ Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затверджений Верховною Радою України, та інші нормативно-правові акти.

    4. Перевірка документів в осіб, огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян здійснюється лише після введення воєнного стану в межах території та у строки, зазначені в указі Президента України про введення воєнного стану, на підставі наказу військового командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення).

    Зазначеним наказом призначається комендант, визначаються його завдання, повноваження із забезпечення єдиного управління визначеними силами та засобами Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції, СБУ, ДПС, ДМС, ДСНС, військових адміністрацій (у разі їх утворення) та координації їх дій під час здійснення заходів особливого режиму.

    5. Право на проведення перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта".

    За п. 5 Постанови КМУ, поліцейські та працівники ТЦК мають пред’явити на вимогу наказ коменданта про право на перевірку документів, в якому вказане прізвище особи, яка здійснює перевірку.

    Відповідно до ч. 3 ст. 18 ЗУ "Про Національну поліцію", звертаючись до особи для перевірки документів поліцейський зобов’язаний:

    • назвати своє прізвище, посаду, службове звання;
    • пред’явити жетон, своє службове посвідчення, копію наказу коменданта на вимогу;
    • дати можливість ознайомитися із наявною там інформацією;
    • назвати підставу визначену у п. 7 Порядку перевірки.

    Які документи можна вимагати у працівників ТЦК

    Постанова №154 від 23 лютого 2022 року «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» закріпляє права та обов’язки працівників ТЦК. Відповідно до одного з пунктів Положення громадяни мають право перевіряти документи уповноважених осіб перед врученням повісток. Таким чином уповноважені представники ТЦК перед врученням повістки на вимогу зобов’язані пред’явити:

    • наказ коменданта щодо перевірки документів (або копію);
    • службове посвідчення ТЦК, яке підтверджує, що вони саме ті, хто вказаний в наказі коменданта про перевірку документів;
    • наказ або розпорядження ТЦК, яким уповноважено зазначених осіб на вручення повісток;
    • назвати підставу визначену у п. 7 Порядку перевірки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Сам комендант документи не перевіряє. Він наказом визначає уповноважених осіб для цього. Але ТЦК не має права перевіряти військово-облікові документи.

    З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня.

    ПРИ ТАКИХ УМОВАХ МАЮТЬ ПРАВО ПЕРЕВІРЯТИ.

    • Володимир Клієнт 2 місяці тому

      Не зрозуміло ! Яке відношення комендатура має до перевірки, для уточнення військово-облікові документи ???

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 місяці тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Володимир.

        Не комендатура, а уповноважені наказом коменданта працівники різних відомств:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1456-2021-%D0%...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України