Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 03 березня 2024, питання №103105 250₴

Як діяти в ситуації коли військовий загинув на війні або признаний зниклим безвісти

Як діяти в ситуації коли військовий загинув на війні, по словам його побратимів. Поки документально признаний зниклим безвісти. Куди звертатися щоб його знайшли (або його тіло). Можливо є якісь уповноважені які займаються цим питанням. Командир роти не робить ніяких дій, щоб забрати його з позицій.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    18%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства Ваш алгоритм дій такий:

    Необхідно звернутися до територіального центру комплектування, від якого була мобілізована особа, чи до військової частини. Там повинні підтвердити або спростувати статус військового (полонений чи зниклий безвісти).

    Також звертайтеся із заявою до найближчого територіального органу Національної поліції України. Також можна надіслати лист на електронну пошту: rozshuk_znyklyh@police.gov.ua та зателефонувати на гарячу лінію (0894) 200-18-67 або 0 800 212 151.

    За кожним фактом зникнення поліція відкриває справу, яка реєструється в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР). Обов'язково зафіксуйте реєстраційний номер заяви, а також заберіть витяг із ЄРДР, де буде зазначено дані слідчого.

    Наразі розшуком займаються:

    • Міністерство внутрішніх справ України — розшук зниклих та Реєстр зниклих безвісти за особливих обставин
    • Головне управління розвідки Міноборони України (Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими) — повернення полонених та тіл загиблих
    • Міністерство оборони — діяльність пошукових груп.
    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%

    Доброго дня, Ірина!

    Як повернути тіло можливо загиблого воїна з поля бою - питання доволі складне:

    По-перше, не зрозуміло до кінця, наскільки побратими військового переконані, що він загинув.

    По-друге, якщо військовий таки загинув, проблема також полягає в тому, чи є взагалі можливість робити бодай якісь розшукові операції з приводу повернення його тіла.

    Тепер, що стосується розшуку.

    Якщо все ж таки достемених доказів того, що військовий загинув, не існує, принаймні будемо на це сподіватись, з питання розшуку осіб безвісно зниклих треба звертатись до уповноважених на такий розшук органів.

    Реально розшуком безвісно зниклих військовослужбовців зараз займаються:

    • Міністерство внутрішніх справ України — розшук зниклих та Реєстр зниклих безвісти за особливих обставин
    • Головне управління розвідки Міноборони України (Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими) — повернення полонених та тіл загиблих
    • Міністерство оборони — діяльність пошукових груп

    Ці органи користуються спільним електронним реєстром зниклих осіб, куди стікається вся встановлена інформація.

    Крім того в Україні з травня 2023 року працює Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. Туди потрапляють всі дані про військовослужбовців, які розшукуються. ЗСУ самі в обов'язковому порядку запускають розшук і подають інформацію до реєстру, якщо мають підстави вважати військового зниклим безвісти або полоненим.

    Сама процедура розшуку та внесення військового в реєстер безвісно зниклих виглядає наступним чином.

    Вам треба:
    • Звернутися до Територіального центру комплектування (колишній військкомат), від якого була мобілізована особа, чи до військової частини. Там повинні підтвердити або спростувати статус військового (полонений чи зниклий безвісти).
    • Звернутися із заявою до найближчого територіального органу Національної поліції України. Також можна надіслати лист на електронну пошту: rozshuk_znyklyh@police.gov.ua та зателефонувати на гарячу лінію (0894) 200-18-67 або 0 800 212 151.
    • За кожним фактом зникнення поліція відкриває справу, яка реєструється в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР). Обов'язково зафіксуйте реєстраційний номер заяви, а також заберіть витяг із ЄРДР, де буде зазначено ПІБ слідчого.

    Якщо поліцією встановлюється факт, що захисник перебуває в полоні або є докази його смерті – тоді поліція передає за підслідністю цю справу до СБУ для продовження досудового розслідування. Родині варто звернутися до СБУ, щоб дізнатися контакти слідчого у справі, аби комунікувати надалі з ним.

    Після поліції зателефонуйте на гарячу лінію уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та подайте туди також заявку на розшук. Номер гарячої лінії – 0 800 103 333. Також МВС запустив телеграм-канал Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

    Також Ви можете зателефонувати в Національне інформаційне бюро (НІБ) за коротким номером 1648 або +38 (044) 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону). Ця служба теж збирає, обробляє та фіксує інформацію про осіб, зниклих безвісти, незаконно переміщених, полонених та загиблих.

    Сюди можна подати заявку на розшук, звернутися за консультацією, алгоритмом дій, уточнити чи повідомити інформацію. Інформація, подана до НІБ, потрапляє до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими при ГУР Міноборони.

    Ще варто звертатись:

    • До Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ за телефонами (067) 650-83-32, (098) 087-36-01, або ж надіслати листа на електронну адресу: united.centre.ssu@gmail.com
    • Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який діє під координацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України: 0 800 300 529 (безкоштовно всередині країни), +38 (044) 390 43 90 (з-за кордону за тарифами оператора). На сайті штабу ви можете знати докладну, покрокову дорожню карту для родичів зниклих безвісти військових та військовополонених.

    Далі родичам рекомендовано звернутися на гарячу лінію Міжнародного Комітету Червоного Хреста за телефоном 0-800-300-155. Контакти є на сайті організації. Ця організація веде власний реєстр та іноді може відвідувати людей у полоні (про такі візити вона має повідомити родичам).

    Детальніше тут https://www.radiosvoboda.org/a/poshuk-znyklyh-bezv....

    Це, на жаль, поки що все, що можна зробити в такому випадку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    24%

    Доброго вечора, шановна Ірина! Прийміть мої щирі співчуття.

    Особою, зниклою безвісти, вважається фізична особа, стосовно якої немає відомостей про її місцеперебування на момент подання заявником заяви про її розшук.

    Особа вважається зниклою безвісти за особливих обставин, якщо вона зникла у зв’язку зі:

    • збройним конфліктом;
    • воєнними діями;
    • тимчасовою окупацією частини території України;
    • надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

    Відповідного статусу особа набуває з моменту внесення відомостей про неї, які містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

    Заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, подається до відповідного територіального органу Національної поліції України. У такій заяві зазначається інформація, що може сприяти розшуку особи.

    Заявником може бути:

    • родич зниклої особи;
    • представник військового формування;
    • орган державної влади;
    • орган місцевого самоврядування;
    • громадське об’єднання;
    • будь-яка інша особа, якій стало відомо про зникнення.

    За особою, уповноваженою на виконання функцій держави, яка зникла безвісти за особливих обставин, зберігаються місце роботи, займана посада та середній заробіток.

    Особам, які зникли безвісти за особливих обставин під час проходження військової служби, також надаються гарантії, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими актами законодавства України.

    Отже, надання особі статусу зниклої безвісти означає початок вжиття заходів для її розшуку. Статус особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, виникає з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи та зберігається до моменту припинення її розшуку.

    Надання такого статусу не позбавляє родичів особи або інших осіб права звернення до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

    Рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою не є підставою для припинення її розшуку. Так само не припиняється розшук особи, яку було оголошено померлою, але її місцеперебування, місце поховання чи місцезнаходження її останків не було встановлено.

    Розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, припиняється не пізніше ніж через три дні з дня встановлення її місця перебування, місця поховання чи місцезнаходження останків такої особи. Про це повідомляються близькі родичі особи та члени її сім’ї, а також заявник, якщо він не належить до вказаних осіб.

    Фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

    Якщо встановити день одержання останніх відомостей про місце перебування особи неможливо, то початком її безвісної відсутності вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були одержані такі відомості, а в разі неможливості встановити цей місяць – перше січня наступного року.

    Над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, та особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, встановлюється опіка. Підставою для встановлення опіки над майном безвісно відсутньої особи є рішення суду, а над майном особи, зниклої безвісти – заява заінтересованої особи або органу опіки та піклування і відомості з Єдиного реєстру досудових розслідувань / Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

    Опис майна та встановлення над ним опіки здійснює нотаріус за останнім місцем проживання безвісно відсутньої особи. Опис майна фізичної особи, зниклої безвісти за особливих обставин, та встановлення над ним опіки, здійснюється нотаріусом за останнім місцем проживання такої особи або за місцезнаходженням нерухомого майна чи основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – за місцезнаходженням основної частини рухомого майна.

    Якщо таке майно знаходиться за межами нотаріального округу, нотаріус надсилає доручення про опис такого майна нотаріусу за місцезнаходженням майна.

    Опікун над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин, приймає виконання цивільних обов’язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах. Також за рахунок цього майна опікун надає утримання особам, яких за законом зобов’язана утримувати зникла особа.

    Якщо фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася чи одержано відомості про місце її перебування, суд скасовує рішення про визнання її безвісно відсутньою. Як наслідок, опіка над майном цієї особи також припиняється.

    Фізична особа може бути оголошена судом померлою за однієї з таких умов:

    • у місці постійного проживання особи немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років;
    • особа пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, й відомості про місце її перебування відсутні протягом шести місяців;
    • існує можливість, що особа загинула від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, й відомості про місце її перебування відсутні протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок вказаної надзвичайної ситуації;
    • особа пропала безвісти у зв’язку з воєнними діями, збройним конфліктом, і від дня закінчення воєнних дій спливло два роки (з урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців).

    !!! Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті – зокрема, відбувається відкриття спадщини. Однак спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, протягом п’яти років не мають права відчужувати успадковане нерухоме майно.

    Якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з’явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи суд скасовує рішення про оголошення фізичної особи померлою.

    Незалежно від часу своєї появи фізична особа, яка була оголошена померлою, має право вимагати від особи, яка володіє її майном, повернення цього майна, якщо воно збереглося та безоплатно перейшло до неї після оголошення фізичної особи померлою.

    Якщо майно перейшло до нового власника за відплатним договором, і якщо на момент набуття цього майна новий власник знав, що фізична особа, яка була оголошена померлою, насправді жива, то новий власник зобов’язаний повернути це майно. У разі неможливості повернути майно в натурі відшкодовується вартість цього майна.

    Заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

    При цьому варто пам’ятати, що у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді.

    У заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено:

    • для якої мети заявникові необхідно визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою;
    • обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

    Слід відзначити, що для оголошення фізичної особи померлою не є обов’язковим попереднє визнання її безвісно відсутньою.

    Так, дуже часті випадки коли особи, які служили разом - остерігаються підтверджувати такі речі. В тому числі і через вплив безпосереднього керівництва.

    В будь-якому разі такі особи можуть бути викликані до суду та допитані як свідки.

    Крім того, військова частина, має проявити ініціативу щодо оголошення особи в розшук із повідомленням обставин за яких він пропав.

    Зараз в країні не існує єдиного органу, відповідального за пошук безвісти зниклих “від а до я”, але існує низка органів які виконують ті чи інші функції, зокрема із пошуку та систематизації даних.

    1. Офіційна заява до ТЦК та СП (колишні військкомати) Родичі військовослужбовців повинні звернутись за інформацією до ТЦК та СП за місцем свого постійного проживання або за місцем призову військового на службу. Якщо у ТЦК та СП не має відомостей про місце перебування військовослужбовця, керівник зобов’язаний направити запит до військової частини за місцем служби військовослужбовця або до відповідного кадрового органу, в якому ведеться облік особового складу.

    2. Звернення до Національного бюро з пошуку людей.

    НПА: Створено відповідно до вимог ст. 122 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими (ІІІ) від 12.08.1949 (у чинній редакції від 08.02.2006) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_153#Text) та ст. 136 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни (IV) від 12.08.1949 (https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_154#Text).

    Функції виконує Державне підприємство «Український Національний центр розбудови миру», створене Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

    Повноваження: збір даних та ведення реєстру військовополонених, загиблих, зниклих безвісті, незаконно затриманих, зокрема і цивільних осіб, які перебувають під контролем держави-агресорки.

    Як звернутись? Інформацію про полон, депортацію, чи зникнення особи можна залишити наступиними шляхами:

    Шляхом подання письмової заяви Шляхом звернення на гарячу лінію чи боти «Гаряча лінія» Національного інформаційного бюро: 1648 Для дзвінків з-за кордону: +380 44 287 81 65 Також на сайті: https://nib.gov.ua/uk/ можна отримати додаткову інформацію, а також повідомити про полон чи зникнення за посиланнями на • VIBER-БОТ: https://chats.viber.com/nib_uncp_bot , • TELEGRAM-БОТ: https://t.me/nib_uncp_bot • GOOGLE-ФОРМУ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrVFSbSO... 4W8h14mstwYEyMpK7V184cDAjqulOw/viewform

    Адреса: 03186, м. Київ, Чоколівський бульвар, 13.

    3. Звернення до ПОЛІЦІЇ

    Повноваження:

    • Військовослужбовець може перебувати не лише в полоні, а й зникнути за будь-яких інших обставин, тому повноваженням поліції є встановлення факту перебування в полоні чи зникнення безвісти.
    • Нацполіція повинна проводити розслідування злочинів, якими можуть бути випадки катування та поганого поводження із військовополоненими у порушення норм міжнародного гуманітарного права.
    • В поліції складають протокол і надають витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄДР) (за кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон органом досудового розслідування розпочинається кримінальне провадження).

    У разі потреби рекомендуємо рідним осіб, які зникли безвісти, потрапили у полон, викрадені, разом із наданням заяви про вказаний факт здати біологічні зразки для виведення ДНК-профілю для подальшого їх порівняння. Відібрання зразків та проведення молекулярно-генетичної експертизи здійснюється лише за постановою слідчого. Експертиза проводиться за рахунок держави.

    Як звернутись?

    Загальна «Гаряча лінія» нацполіції: 0-800-50-02-02 (дзвінки безкоштовні) На сайті https://www.npu.gov.ua є кнопка “Подати звернення”, де ви можете: Заповнити он-лайн форму Відправити листа на електронну пошту (використати існуючі шаблони). Відправити листа на поштову адресу поліції (використати існуючі шаблони).

    Нацполіція також відкрила «Гарячу лінію» для отримання інформації про розшук зниклих за номерами: • 089-420-18-67 • 0-800-21-21-51 (дзвінки безкоштовні)

    5. Гаряча лінія МВС щодо полонених, зниклих безвісти та загиблих українських захисників

    На гарячу лінію можна повідомити інформацію про своїх рідних та близьких, які потрапили в полон, зникли безвісти, загинули в зоні бойових дій. На лінії можна отримати послуги з психологічної допомоги, а також роз’яснення щодо прав рідних зазначених категорій осіб.

    Як звернутись? • «Гаряча лінія»: + 38-089-420-18-66

    7. Чат-боти Мінцифри.

    Пошук зниклих — один із найбільших ресурсів для пошуку дітей та дорослих, зниклих під час вторгнення росії. У Telegram-каналі легко орієнтуватися за допомогою хештегів із назвами міст https://t.me/poshuk_znyklyh Пошук Україна 2022 — Telegram-канал для пошуку людей по всій Україні. Щоб подати заявку на пошук, треба заповнити Google-форму, яка надійде волонтерам та бійцям ТрО https://t.me/poshukukraina2022 Знайди рідних — бот, створений за ініціативи «Міжнародної асоціації кібербезпеки» та інших громадських організацій. https://t.me/Family_Search_bot Національне інформаційне бюро (розповідала вище) - надає інформацію про зниклих військових і цивільних — як загиблих, так і полонених або депортованих з України https://t. me/nib_uncp_bot

    Міжнародні організації: Звернення до Міжнародного комітету червоного хреста Женевські конвенції, а також звичаєве міжнародне гуманітарне право (МГП)

    Повноваження: надання послуг сторонам конфлікту та сприяння захисту прав військовополонених і поліпшення їхнього становища (гуманітарна організація). Представники МКЧХ можуть отримати доступ до місць утримання військовополонених, а також отримати дані про військовослужбовців, яких утримує росія. МКЧХ мають право відвідувати всіх військовополонених і цивільних інтернованих осіб під час міжнародних збройних конфліктів. Ці візити допомагають забезпечити повагу до їхнього життя та гідності, нагадавши органам влади, що поводження з полоненими та умови їх інтернування або утримання повинні відповідати стандартам МГП, у них повинен бути доступ до медичної допомоги, їжі та води, не можна застосовувати щодо них тортури, залякувати або вдаватися до насильства.

    Як звернутись?

    • Центральне агентства з розшуку МКЧХ

    Ел.адреса: ctabureau@icrc.org “Гаряча лінія”: +41 22 730 3600 | +7495 626 54 26 |

    Але краще звертатись безпосередньо на контакти в Україні: • “Гаряча лінія”: 0-800-300-155 (дзвінки безкоштовні)

    Ел.адреса: kyi_kyiv@icrc.org

    Також функціонує Товариство Червоного Хреста в Україні: 0 800 332 656, лінія підтримки Червоного Хреста «Давай поговоримо»: 0 800 331 800.

    Як повідомляють родичів про зникнення безвісти чи полон військового зі сторони в/ч?

    1. Командир В/Ч у день зникнення безвісти, захоплення в заручники або полон військовослужбовця особисто повідомляє керівника ТЦК та СП за місцем проживання сім’ї, дату і причину зникнення безвісти/ захоплення в полон військовослужбовця. Сповіщення складається у двох примірниках і перший примірник надсилається до військкомату (ТЦК та СП).

    2. Керівник ТЦК та СП протягом 7 днів передає членам сім’ї офіційне Сповіщення сім’ї (зразок нижче), а також він проінформувати щодо пільг, передбачених законодавством України, і роз’яснити порядок подання документів для призначення пенсії (допомоги) членам сім’ї. Усі отримані ТЦК та СП документи, які підтверджують статус військовослужбовця, зберігаються у центрі.

    3. ТЦК та СП зобов’язані також не пізніше п’яти днів після отримання інформації повідомляти членів сімей про визволення з полону військовослужбовців або отримання інформації про місце перебування зниклих безвісти.

    Безвісти зниклі залишаються у списках частини до визнання їх в установленому порядку безвісно відсутнім або оголошення померлим за рішенням суду.

    В Нацгвардії: Зниклі безвісти військовослужбовці виключаються зі списків частини лише після ретельного розшуку та розслідування обставин їх неповернення до частини, але не пізніше 15 діб з дня зникнення.

    Тобто військова частина розшукує військовослужбовця 15 діб, а потім може подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин до Нацполіції України. Одночасно офіційне повідомлення про зникнення безвісти отримують родичі, які також мають право подавати заяву про необхідність розшуку.

    Детальний порядок розшуку передбачений у ЗУ “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”. Особливими обставинами є збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасова окупація частини території України, надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру.

    Розшуку передує ПОДАННЯ ЗАЯВИ

    Хто подає? Заяву про розшук може подати будь хто, кому стало відомо про такі обставини (родичі, представники ВЧ, органи державної влади, місцевого самоврядування, громадські об’єднання). Що вказується? Вся наявна інформацію, яка може сприяти розшуку.

    Куди подавати заяву? До відповідного територіального органу Національної поліції України. Нацполіція зобов’язана інформувати Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин протягом 3-х днів з моменту отримання такої інформації або заяви. Усі отримані дані вносяться до Реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, протягом 24 годин з моменту подання заяви. Розшук відбувається із застосуванням усіх можливих законних методів та триває до встановлення місця перебування зниклої особи, місця поховання чи знаходження її останків. Рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою не є підставою для припинення її розшуку.

    Умови для визнання фізичної особи померлою Фізична особа зникла у зв’язку із воєнними діями, збройним конфліктом - після спливу 2-х років від дня закінчення воєнних дій.

    З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу 6 місяців.

    Визнання фізичної особи померлою здійснюється у судовому порядку, який встановлюється Глава 4 ЦПК України (за аналогією визнання фізичної особи безвісно відсутньою).

    У разі оголошення померлим громадянина, який пропав безвісти за обставин, що загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, суд може визнати днем смерті громадянина день його гаданої загибелі.

    Все інше я Вам уже повідомила.

    Ви маєте пам'ятати, що процес не легкий і довготривалий. Моментально суд це рішення не прийме. Йому передує ряд заходів, які описані мною.

    СОЦІАЛЬНІ ПРАВА ТА ГАРАНТІЇ ЧЛЕНІВ СІМ'Ї ЗАГИБЛОГО.

    Законодавство України передбачає надання певних прав та гарантій для членів сімей зниклих безвісти й полонених військовослужбовців. Зокрема, родичі можуть отримувати зарплату та одноразові додаткові виплати з дня захоплення в полон і до моменту завершення лікування, якщо в ньому є потреба після повернення з полону. Для членів сімей зниклих безвісти можливим є отримання виплат з моменту встановлення причин зникнення і за весь період його, якщо обставини зникнення є поважними.

    • Безвісти зниклі (відсутні) – військові, про яких повністю відсутні відомості понад 15 днів, крім випадків самовільного залишення військової частини або місця служби. Безвісти зниклі залишаються у списках частини до визнання їх в установленому порядку безвісно відсутнім або оголошення померлим за рішенням суду
    • Військові, захоплені у полон (військовополонені) – військові, яких захопили у полон до ворога на полі бою. Ними не можуть бути ті, хто добровільно здалися у полон, самостійно залишили військові частини чи місця служби або дезертирували із ЗСУ. В усіх військових формуваннях (окрім НГУ) у разі захоплення військовослужбовця в полон або заручником, зі списків особового складу військовослужбовець не виключається та контракт не припиняється.

    Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертирували, не здійснюється.

    Грошова допомога за безвісти зниклих та полонених військових призначена для таких членів їхніх сімей:

    • дружині / чоловіку;
    • повнолітнім дітям, які проживають з військовим / військовою (у разі відсутності дружини / чоловіка);
    • опікунам, піклувальникам чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (інвалідів із дитинства, незалежно від їхнього віку);
    • особам, які перебувають на утриманні (члени сім’ї, які повністю залежні від військового / військової);
    • батьки (у разі відсутності дружини / чоловіка та дітей).

    За відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на одержання.

    Порядок подання заяви:

    Відповідно до пункту 4 Постанови КМУ від 30 листопада 2016 р. № 884 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх» виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців здійснюється за їх заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини (установи, організації).

    До заяви додаються:

    1. копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    2. довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    3. копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
    4. копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
    5. копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролюючому органу і мають відмітку в паспорті, – копія сторінки паспорта з такою відміткою).

    Строки подання та розгляду заяви

    Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців здійснюється у разі, коли заява про його виплату надійшла до військової частини (установи, організації):

    • до дня звільнення військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, інтернованих у нейтральних державах;
    • протягом трьох років з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання військовослужбовців безвісно відсутніми або оголошення померлими, але не пізніше ніж до дня набрання законної сили рішенням суду про скасування рішення про визнання їх безвісно відсутніми або оголошення померлими.

    Розмір грошової допомоги

    Незалежно від статусу військовополонених чи безвісти зниклих, за кожним військовослужбовцем зберігаються виплати за тим розміром окладу, який вони отримували під час проходження служби.

    Крім розміру посадового окладу, щомісячна виплата військовим також враховує:

    • Оклад за військовим званням;
    • Надбавку за вислугу років;
    • Інші щомісячні додаткові види грошового забезпечення постійного характеру;
    • Інші додаткові види фінансового забезпечення, з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення.

    Строк отримання

    Сім’ї військових, захоплених у полон отримуватимуть виплату до дня їх звільнення включно.

    Сім’ї зниклих безвісти військових отримуватимуть виплату до дня визнання їх загиблими у судовому порядку або остаточного виключення зі списків особового складу військової частини.

    Суд має право визнати військових, які безвісти зникли, загиблими після спливу двох років від дня припинення (скасування) воєнного стану. Проте, за умови відомих причин зникнення (до прикладу, під час виконання бойового завдання) суд може оголосити про смерть раніше, втім, не раніше від спливу 6 місяців.

    Вам також стане в нагоді відповідний методичний матеріал "СТАТУС БЕЗВІСТИ ЗНИКЛИХ ТА ПОЛОНЕНИХ", підготовлений проектом "ЮРИДИЧНА СОТНЯ".

    Там розписаний детальний алгоритм Ваших дій у відповідній ситуації, а також зазначено контакти гарячої лінії військових юристів відповідного проекту, які надають безкоштовні правові консультації військовослужбовцям та членам їх родин. (додаю у наступному повідомленні)

    Ще раз прийміть мої щирі співчуття!

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Вітаю Вас!

    Як діяти в ситуації коли військовий загинув на війні, по словам його побратимів. Поки документально признаний зниклим безвісти. Куди звертатися щоб його знайшли (або його тіло). Можливо є якісь уповноважені які займаються цим питанням. Командир роти не робить ніяких дій, щоб забрати його з позицій.

    Прийміть щирі співчуття. На жаль, таких ситуцій доволі багато, але якогось дієвого механізму немає. Інколи евакуювати тіло військовослужбовця з поля бою просто неможливо. Якщо маєте виходи на військову частину, спробуйте звернутися напряму до командування в/ч (командир, заступники). Якщо це можливо, гадаю командири спробують допомогти.

    Розуміючи всю біль, наразі спробуйте утриматися від поширення інформацію про бійця, його статус, особисті дані, особливі прикмети та імовірне місце перебування у соцмережах. По-перше, українські соцмережі моніторять ворожі служби. Якщо ваша рідна людина переховується, опинилася в оточенні, росіяни можуть викрити її через інформацію в соцмережах. По-друге, цією інформацією можуть скористатися шахраї, які виманюють гроші у рідних зниклих безвісти.

    Загалом ДОРОЖНЯ КАРТА дій родини у випадках, якщо член родини, зник безвісти, потрапив у полон чи загинув за цим посиланням: https://koordshtab.gov.ua/roadmap

    Пробуйте стукати у всі двері, а головне - повідомляйте, що тіло військовослужбовця скоріше за все на полі бою. Можливо хтось і відкликнеться Вам на допомогу...

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня, ваше питання детально розкрито за посиланням, там є всі адреси , інструкції куди треба звертатися.

    https://www.google.com/amp/s/www.radiosvoboda.org/...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України