Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 березня 2024, питання №103187 400₴

Як довго слідчий має право перевіряти документи ( посвідчення та довідку з ТЦК та СП)? Та як можна їх повернути?

При перетину кордону у прикордонників виникли сумніви щодо справжності документів: тимчасового посвідчення війсковозабовязаного та довідки ВЛК про непридатність і виключення з військового обліку. У рапорті прикордонники написали, що немає даних у БД «Обегір» та начебто ТЦК по телефону! не підтверджує підпис воєнкома!
Був викликаний наряд поліції, доставлений до слідчого , якому передали оригінали моїх документів: тимчасове посвідчення війсковозабовязаного та довідку ВЛК. Слідчому дав письмове пояснення, що ці документи видавались мені. І все. Слідчий зробив запит в ТЦК та СП, який видав документи та отримав таку відповідь:
… що надати запитувану у запиті інформацію по мені неможливо у зв’язку з тим, що є невиправні пошкодження справ з медичного обстеження, а документації (книги, журнали тощо) вилучені під час обшуку, тому ТЦК та СП не може підтвердити або спростувати інформацію про видачу мені таких документів.
Слідчий сказав, що поки не знає що робити з цим та не віддає мені мої документи, чекаючи вказівки керівництва.

Відповідно запитання:
1. Згідно законодавства чи має право слідчий тримати у себе мої документи без відкриття справи, без внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань? Як довго може тримати документи та здійснювати перевірку згідно законодавства, чи є строки?
2. Які дії моє вчиняти ще слідчий, крім запиту до ТЦК та СП?
3. Чи можливо забрати ці мої документи, який чином та як скоро? На що посилатися? Можливо у когось вже були такі клієнти?
Дякую за допомогу.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%

    Доброго дня, Сергію!

    1. Згідно законодавства чи має право слідчий тримати у себе мої документи без відкриття справи, без внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань? Як довго може тримати документи та здійснювати перевірку згідно законодавства, чи є строки?

    Слідчий взагалі не має права утримувати в себе будь які Ваші документи в якості доказів без попереднього внесення відомостей в Єдиний реєстр досудового розслідування.

    Порядок внесення таких відомостей до ЄРДР регулюється статтею 214 КПУ України.

    Зокрема в статті зазначається:

    "1. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Генеральною прокуратурою України за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

    3. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду. У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань при першій можливості".

    Лише після внесення відомостей про правопорушення в ЄРДР, слідчий може залучати до справи речові докази, включно з документами.

    Порядок такий:

    Факт вилучення речових доказів, документів, цінностей та іншого майна (у тому числі предметів і документів, вилучених з обігу) відображається у протоколі слідчої дії.

    Для вилучення об'єктів, застосування яких потребує певних навиків, точної фіксації їх якісних характеристик, індивідуальних ознак та визначення вартості, залучаються відповідні спеціалісти.

    У необхідних випадках виявлення та вилучення предметів, цінностей та документів фіксується фотозйомкою, відеозаписом та іншими науково-технічними засобами.

    Згідно пункту 7 Інструкції про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду, затверджена наказом Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Служби безпеки України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України від 27 серпня 2010 року № 51/401/649/471/23/125 у протоколі перераховуються всі предмети, які вилучаються, та щодо кожного такого предмета повинні бути вказані точне найменування, кількість, міра, вага, серія і номер, інші відмінні індивідуалізуючі ознаки, а також місце, де відповідний об'єкт був виявлений (пункт 7 Інструкції).

    Протокол складається у двох примірниках, підписується особою, яка проводила вилучення майна, цінностей або документів, а також інших об'єктів, понятими, а також іншими учасниками слідчої дії, у тому числі особою, у якої проводилося вилучення, а в разі її відсутності повнолітнім членом її родини або представником житлово-експлуатаційної організації, сільської (селищної), міської ради, адміністрації відповідного підприємства, установи, організації.

    Копія протоколу видається на руки особі, у якої проведено вилучення майна, цінностей, документів, а в разі її відсутності - повнолітнім членам її родини або названим вище представникам (пункт 10 Інструкції).

    Вилучені предмети, документи, цінності, які є речовими доказами, повинні бути оглянуті (у необхідних випадках за участі спеціаліста), детально описані в протоколі огляду. В протоколі відображаються кількісні і якісні характеристики предметів, всі інші індивідуалізуючі ознаки, які дозволяють відрізнити об'єкт від подібних йому, а також ті, які зумовлюють його доказове значення.

    Після огляду речові докази приєднуються до справи постановою працівника органу дізнання, слідчого, прокурора, ухвалою суду або постановою судді (пункт 11 Інструкції).

    2. Які дії моє вчиняти ще слідчий, крім запиту до ТЦК та СП?

    Слідчий повинен вчинити всі можливі дії, які дадуть йому можливість швидко - протягом 24 годин! - визначитись із тими агульними обвинуваченням, які було зроблено прикордонниками. Закон цього прямо не регламентує.

    3. Чи можливо забрати ці мої документи, який чином та як скоро? На що посилатися? Можливо у когось вже були такі клієнти?

    Якщо відомості про заяву прикордонників (чи вона існує взагалі?!) протягом 24 годин не внесені до ЄРДР, слідчий повинен негайно повернути Вам вилучені незаконно документи! Якщо ж він це не зробить, його дії можна оскаржити до Департаменту поліції, в якому знаходяться матеріали про так зване правопорушення, прокуратури або ж до слідчого судді.

    І ще одне. Вам би тут не завадив досвідчений адвокат, який допоможе швидко і еффективно вирішити проблему.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    1. Згідно законодавства чи має право слідчий тримати у себе мої документи без відкриття справи, без внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань? Як довго може тримати документи та здійснювати перевірку згідно законодавства, чи є строки?

    Скоріш за все Вас підозрюють у підробленні документів за ст.358 КК України.

    Дане кримінальні правопорушення відноситься до кримінальних проступків (основне покарання не пов’язане з позбавленням волі, а штраф не перевищує 3 000 нмдг).

    Згідно статті 214 Кримінального процесуального кодексу України

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    3. Здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. У невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути проведений огляд місця події (відомості вносяться невідкладно після завершення огляду). Для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути:

    1) відібрано пояснення;

    2) проведено медичне освідування;

    3) отримано висновок спеціаліста і знято показання технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

    4) вилучено знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей.

    5. До Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про:

    1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

    2) прізвище, ім’я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника;

    3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

    4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела;

    5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

    6) прізвище, ім’я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування;

    7) інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

    У Єдиному реєстрі досудових розслідувань автоматично фіксується дата внесення інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

    Згідно статті 219 КПК

    1. Строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

    3. З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

    1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу;

    2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

    3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298-4 цього Кодексу;

    4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

    Отже, з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене протягом 72 годин або 20 діб, якщо підозрюваний не визнає вину або існує необхідність проведення додаткових слідчих (розшукових) дій або вчинення кримінального проступку неповнолітнім.

    2. Які дії моє вчиняти ще слідчий, крім запиту до ТЦК та СП?

    Для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути:

    1) відібрано пояснення;

    2) проведено медичне освідування;

    3) отримано висновок спеціаліста і знято показання технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

    4) вилучено знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей.

    3. Чи можливо забрати ці мої документи, який чином та як скоро? На що посилатися? Можливо у когось вже були такі клієнти?

    Якщо не відкрита справа або не внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань - вимагайте у слідчого повернення документів, які були вилучені.

    Подайте запит через адвоката.

    Якщо відомості про правопорушення внесені в ЄРДР - слідчий може 20 діб зберігати у себе Ваші документи, якщо існує необхідність проведення додаткових слідчих (розшукових) дій.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України