Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 18 березня 2024, питання №103839

Як діяти у разі спору між власниками квартири?

Добрий день, підскажіть будь ласка, ½ частина квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину від 14.12.2009 року зареєстрована за людиною «В» на праві приватної спільної часткової власності, інша ½ частини цієї ж самої квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину від 26.05.2008 року зареєстровано на іншу людину «Д» на праві спільної часткової власності. Одна людина «В», за якою зареєстрована ½ частина квартири, в цій квартирі багато років не проживала та квартирою не користувалась, в цій квартирі проживала людина «Д», за якою зареєстровано ½ частина цієї ж квартири. Бувають випадки коли людина «Д» не пускає іншого власника «В», що навіть приїзджала поліція. Як діяти в даному випадку і чи можна отримати якесь відшкодування для людина «В», яка є власником і в цій квартирі не проживала?

Відповіді юристів (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    В Вашому випадку спір необхідно вирішувати в суді.

    • Дударенко Олексій Олегович
      Дударенко Олексій Олегович місяць тому

      Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

      Зрозумів, дякую

    • Дударенко Олексій Олегович
      Дударенко Олексій Олегович місяць тому

      Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

      Який саме треба подавати позов ?

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу ( ч.1 ст.16 ЦК України).

    Власник, який має підстави передбачити можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди (ч.2 ст. 386 ЦК України).

    Права власника житлового будинку, квартири визначені ст. 383 ЦК України та ст. 150 ЖК України, які передбачають право власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім'ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Обмеження чи втручання в права власника можливе лише з підстав, передбачених законом.

    Право власника майна при наявності дій осіб, спрямованих на перешкоджання вільного користування та розпорядження власником своїм майном, вимагати усунення таких перешкод (ст. 391 ЦК України ).

    Аналіз наведених вище норм цивільного законодавства України дає підстави для висновку про те, що у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном Ви маєте право вимагати усунення відповідних перешкод, у тому числі шляхом звернення до суду за захистом свого майнового права, зокрема, із позовом про усунення перешкод у користуванні власністю та відшкодування майнової та моральної шкоди.

    Якщо у Вас немає бажання проживати в даній квартирі - Ви можете свою частку продати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Дударенко Олексій Олегович
      Дударенко Олексій Олегович місяць тому

      Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

      Зрозумів, дякую

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Згадані Вами питання вирішуються в судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дударенко Олексій Олегович
      Дударенко Олексій Олегович місяць тому

      Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

      Зрозумів , дякую! Який саме позов треба подавати ?

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович місяць тому

    Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

    Який потрібно подавати позов залежить Від вашого бажання.

    Якщо Ви бажаєте проживати - подавайте позов про усунення перешкод у коористуванні житловим приміщенням і вселення.

    Якщо Ви хочете стягнути кошти за 1/2 квартири - позовними вимогами буде визнання права власності на квартиру і стягнення компенсації 1/2 вартості.

    Конкретна робота - звертайтся до спеціалістів.

    • Дударенко Олексій Олегович
      Дударенко Олексій Олегович місяць тому

      Юрист, м. Житомир, 8 років досвіду

      Зрозуміло, дякую!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України