Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 26 березня 2024, питання №104423 240₴

Відмова здобувачу у видачі довідки форми 20

Доброго дня! Як можна отримати довідку форми 20 здобувачу-аспіранту, якщо військово-мобілізаційний відділ ЗВО відмовляє у її надані, мотивуючи це тим, що отримання цієї довідки можливе лише після надання довідки від ТЦК про наявність цьогорічного ВЛК за підписом керівника ТЦК?
Всі документи та заповнені форми за вимогою від травня 2023 року здобувач у ВМВ надав своєчасно, 
Чи повинні ЗВО надавати такі довідки на здобувачів самостійно до ТЦК?
Чи можна зробити офіційний запит до ЗВО щодо отримання довідки і що для цього потрібно?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня!

    Відділ ЗВО вишу, де в аспірантурі вчиться згаданий Вами чоловік, його намагається ввести в оману, оскільки навчання в аспірантурі вже довший час не є приводом для повідомлення ТЦК. Таке треба було робити одразу після зарахування до аспірантури.

    Повторюсь: про зарахування до аспірантури ВНЗ той відділ ЗВО повинен повідомляти ТЦК через 7 днів після такої події.

    Згідно пункту 34 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    "перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);".

    Отже, вимога ЗВО щодо явки до ТЦК перед наданням довідки форми 20 є цілком незаконною, оскільки несвоєчасна й тому незрозуміла за своєю логікою.

    Рекомендую отримати від працівника ЗВО письмову відмову у наданні такої довідки та оскаржувати її до ректора ВНЗ, далі - до МОН або навіть до окружного адмінистративного суду.

    Насамкінець скажу таке: Вас дійсно під час явки до ТЦК повинні направти на проходження ВЛК, але лише тільки після надання з боку ЗВО всіх документів, які підтверджують Ваше право на відстрочку:

    довідка форми 20,

    витяг з наказу про зарахування,

    копія контракту про навчання (якщо є).

    Інакше Вас просто можуть мобілізувати за відсутності відстрочки від призову.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Кsenia Клієнт місяць тому

      Дякую за відповідь! На жаль, письмову відмову керівник військово-мобілізаційного відділу також відмовляється надавати. Крім того, відповіді, чи надісланий відповідний документ до ТЦК не надає. Чи є, взагалі, варіант оформлення письмового запиту до ЗВО на надання цієї форми? Тя навіть в ТЦК говорять, що видадуть після проходження ВЛК «бойову» повістку, бо не надані документи, що підтверджують право на відстрочку.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Можна зробити адвокатський запит до ректора, на що вони повинні обов'язково відповісти.

    Турчин Ярослав Александрович
    37.5%

    ВІТАЮ ВАС, пані КСЕНІЯ!

    Пишіть письмову заяву зі своїми вимогами, направляйте її офіційним листом поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення. Тоді буде підстава вимагати офіційну відповідь.

    Також дієвим є варіант виклику на місце події підрозділу патрульної поліції і хай дана посадова особа повторить при них, що відмовляється дотримуватись Закону України "Про звернення громадян" та надавати письмову відмову, що є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Потім запис про виклик і рапорт / довідка патрулья буде доказом факту бездіяльності в тому числі в суді.

    До суду Ви можете оскаржити такі дії до вищого керівництва відповідної посадової особи, а саме ректору ВНЗ.

    Також бажано письмово.

    Небажання належним чином вести діловодство та виконувати вимоги законодавства не мають бути Вашою проблемою. Це нездатність керівництва вищого навчального закладу навести лад у підпорядкованому закладі.

    Про такий факт можна проінформувати також Міністерство освіти і науки України.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.8%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Як можна отримати довідку форми 20 здобувачу-аспіранту, якщо військово-мобілізаційний відділ ЗВО відмовляє у її надані, мотивуючи це тим, що отримання цієї довідки можливе лише після надання довідки від ТЦК про наявність цьогорічного ВЛК за підписом керівника ТЦК?
Всі документи та заповнені форми за вимогою від травня 2023 року здобувач у ВМВ надав своєчасно, 
Чи повинні ЗВО надавати такі довідки на здобувачів самостійно до ТЦК?
Чи можна зробити офіційний запит до ЗВО щодо отримання довідки і що для цього потрібно?

    ВМВ намагається ввести Вас в оману, це повний абсурд. Як же особа може пройти ВЛК та отримати відстрочку, якщо вона не отримала від ВУЗу довідку про факт здобуття освіту, яку і потрібно подати до ТЦК та СП. Рідко, але інколи зустрічаюся з таким абсурдом.

    Спробуйте подати на ім'я ректора заяву про видачу такої довідки для відвідування ТЦК та СП. Якщо не допоможе, тоді дійсно можна спробувати подати адвокатський запит. Також насамкінець можна подати скаргу на заклад освіти до Міністерства освіти і науки України.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Довідка за формою згідно з додатком 20 видається призовникові. Підстави для відмови у видачі довідки не пердбачені Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом

    Згідно статті 9 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» призовники - особи, приписані до призовних дільниць.

    Якщо Ви маєте приписне посвідчення, не проходили строкову службу та не закінчували військову кафедру - до 27 років по статусу Ви являєтесь призовником.

    Призовника не можуть направити на ВЛК.

    Згідно пункту 2.1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. Організація медичного огляду призовників і допризовників покладається на районні (міські) комісії з питань приписки і районні (міські) призовні комісії, в областях - на обласні призовні комісії та призовні комісії Автономної Республіки Крим і міста Києва.

    Згідно чатини 3 статті ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    Під час дії воєнного стану призовні комісії утворюються для розгляду питань щодо:

    • організації та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;
    • направлення призовників, які виявили бажання вступити до закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

    Тобто, згідно законодавства ВЛК повинні обов'язково проходити громадяни після досягнення 27 років для взяття Вас на військовий облік військовозобов'язаних.

    Якщо довідку ф-20 Вам не видають - направте рекомендований лист або адвокатський запит до ВНЗ з вимогою видати довідку Ф-20 або з вимогою підтвердити той факт, що Ви являєтесь студентом.

    Загалом правила оформлення та видачі довідки Ф-20 повинні міститися на сайті ВНЗ або в його Положеннях.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України