Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 27 березня 2024, питання №104489

Как можно приватизировать квартиру?

Я хочу приватизировать квартиру .Дело в том что она вроде как государственная , у нас на руках есть только ордер ..отец якобы неотработал 10 лет , не хватает по договору 8месяцев .. мы в ней живём 30 лет . И хотели бы иметь на неё какие то права. .. долгов нету

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Це службове житло?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Виталий Клієнт 30 днів тому

    Да получается

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Це буде складно.

      Зазвичай приватизація службового житла неможлива. Отримати квартиру можна тільки тоді, коли з неї буде знято статус службової.

      Насамперед треба звернутися до роботодавця із заявою. Підприємство надсилає документи до органів місцевої влади. А остання вже приймає рішення про те, щоб житло виключити зі списку службового.

      Ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» визначено такі основні умови, виключно з дотриманням яких може відбутись приватизація:

      • здійснення приватизації уповноваженими на це органами;
      • згода всіх повнолітніх членів сім’ї;
      • постійне проживання у цій квартирі (будинку), житловому приміщенні у гуртожитку;
      • згода тимчасово відсутніх членів сім’ї, за якими зберігається право на житло.

      Першою умовою для проведення приватизації є її здійснення уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд.Відповідно до статей 1, 3, 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація державного житлового фонду здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

      Якщо ж приватизація була проведена з порушеннями чинного законодавства України, то у цьому випадку слід звернутися до суду з позовною заявою про визнання приватизації квартири державного житлового фонду неправомірною, оскільки це передбачено вимогами норми п. 11 ст. 8 вищевказаного Закону.

      Відповідно до ст. 19 ЦПК України, у порядку цивільного судочинства суди розглядають справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.Враховуючи положення ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, не є публічно-правовим і розглядається у порядку цивільного судочинства спір між органом державної влади та/або органом місцевого самоврядування (суб’єктом владних повноважень) як суб’єктом публічного права та суб’єктом приватного права, в якому управлінські дії суб’єкта владних повноважень спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав фізичної особи. У такому випадку це спір про право цивільне, незважаючи на те, що у спорі бере участь суб’єкт публічного права, а спірні правовідносини врегульовано нормами цивільного та адміністративного права.Згідно із правовою позицією Верховного Суду України, висловленою у постанові від 16 грудня 2015 року у справі № 6-2139цс15, роз’яснено, що спори про зняття з квартирного обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та про зобов’язання взяти на квартирний облік підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки в такому випадку особа звертається до суду за захистом порушеного цивільного, а не особистого немайнового права, отже, цей спір не стосується захисту прав, свобод та інтересів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, а пов’язаний з вирішенням питання щодо права на житло.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України