Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 квітня 2024, питання №105523

Догляд на професійній основі та відстрочка

Чоловік здійснює за тестем постійний догляд на ПРОФЕСІЙНІЙ основі (пройшов спец. курси соц. служби). Є довідка ЛКК, що тесть потребує догляду по ряду захворювань. Є довідка МСЕК про його інвалідність 2 групи (ампутація). Теща померла. Але у тестя є дочка, невійськовозобов'язана. Чи залишиться відстрочка?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Станом на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту закону, підписанного головою Верховної Ради та Президентом. Тому 100% відповідь на Ваше питання з приводу того, як буде виглядати підстава для відстрочки, можливо буде надати тільки після цього.

    Якщо ж підстава залишеться саме у такому вигляді, як передбачає остання оприлюднена редакція, то чоловік втратить право на відстрочку.

    1. "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    2. "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 18 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Згідно оприлюдненого тексту закону (неофіційний текст) чоловік на буде мати право на відстрочку від мобілізації.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 18 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ЯКЩО ВИ МАЛИ НА УВАЗІ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ЗА БАТЬКОМ ДРУЖИНИ, ТО ВІДСТРОЧКА ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ НАДАЄТЬСЯ ПРИ НАСТУПНИХ УМОВАХ:

    • якщо дружина сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я,
    • або жінка померла (загинула),
    • або жінкавизнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою,
    • жінка оголошена померлою,
    • і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    На жаль, але коли законопроєкт набере чинності, якщо дружина сама не потребує постійного догляду, відстрочки у чоловіка не буде.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України