Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 квітня 2024, питання №106045 400₴

Как человеку с судимостью за особо тяжкие преступления (убийство) на практике стать выездным

Доброго времени! Ситуация такова - имею отбытый срок 9 лет за убийство (ст 115, ч1) и погашенную судимость. Военного билета у меня никогда не было. Каким образом реалистично на практике я могу сделать документы что бы выезжать за границу на отдых? Есть ли у кого-то практические кейсы в практике подобного рода?

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, виключення з військового обліку на підставі засудження за тяжкий злочин не дає право на перетин кордону.

    Підстави для перетину кордону за посиланням

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Стати виїзним по факту наявності судимості за вчинення особливо тяжкого злочину НЕ вийде ні за яких умов. Навіть можете і не намагатися. Ви можете хіба що претендувати на виїзд на загальних підставах, що визначені чинним законодавством.

    Питання виїзду за кордон регулюється:

    Постанова КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    А також з цього приводу наявні роз'яснення ДПСУ.

    Можливо щось з цього Вам підійде і потім можливо працювати в цьому напрямі. По судимості виїхати ніяк не вийде.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33%

    Доброго дня, Георгію!

    На жаль, це не є можливим ні за яких умов.

    Відповідно до останніх роз'яснень ДПСУ від 19.03.2024 року:

    Виїзд чоловіка, який знятий з військового обліку, відбув покарання і звільнився з місць позбавлення волі.

    Виїзд не дозволено,оскільки такої категорії осіб, як громадяни України, зняті з військового обліку у зв’язку із відбуванням покарання за злочин, не передбачено п. 2-6 Правил та частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тобто є тимчасові обмеження у праві виїзду з території України.

    Станом на зараз Ви маєте право на виключення з військового обліку, оскільки стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає наступне:

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Після набрання чинності через місяць Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" Ви вже не матимете такого права:

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    Отже, якщо Ви зараз підете до ТЦК для подання заяви про виключення з обліку та, враховуючи той факт, що останню ТЦК має право розглядати упродовж 30 днів відповідно до ЗУ "Про звернення громадян", а новий закон набере чинності саме через такий час, думаю, що, скорше за все, Вам вже не вдасться отримати "виключення з віськового обліку".

    До того ж виникають ще питання з приводу того, що Ви, як я розумію, взагалі на обліку не стоїте. Тому Вам прийдеться спочатку стати на облік, пройти ВЛК, сплатити адмінистративний штраф за порушення правил військового обліку.

    Далі, навіть за умови того, що Вас виключать, Ви все одно не зможете перетинути кордон з відповідною відміткою у Вашому ВОД.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Георгий Клієнт 13 днів тому

      после принятия нового закона меня смогут призвать в армию?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Про виключення я розповів Вам вище.

        Щодо зняття з обліку, то у змінах до статті 37 також немає раніше судимих, як бачите:

        5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

        2) з військового обліку військовозобов’язаних:

        які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

        які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

        які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

        які зараховані до військового оперативного резерву; в інших випадках – за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України".

        Тобто, виходячи з норм нового закону, Ви, як раніше засуджений не підлягаєте ані зняттю, ані виключенню з обліку.

    Пономаренко Наталія
    50%

    Здравствуйте, Георгий!

    Согласно абзацу 6 части 6 статьи 37 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе",

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які: були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    Для начала Вам нужно побеспокоиться о наличии у Вас документов, доказывающих судимость.

    • Копия решения суда с мокрой гербовой печатью суда. Копию всегда можно взять в суде.
    • Справку о судимости можно получить через ДИЮ или в ТСЦ МВД с мокрой печатью.

    Учитывая, что ТЦК сейчас активно занята рекрутингом в том числе судимых, Вам желательно получить военно-учётный документ уже после обновления данных в конце мая - июне 2024 года через Электронный кабинет призывника, военнообязанного и резервиста. Через кабинет же можно подать Заявления о выдаче военно-учётного документа и об Исключении с воинского учёта.

    После регистрации заявлений в электронном кабинете, спокойно можете идти в ТЦК не боясь, что Вас неправомерно будут пытаться мобилизовать в армию.

    Возможно, Вам выпишут штраф по части 2 статьи 210 КУоАП - нарушение порядка воинского учёта (850 - 1700 грн). Т.к. Вы не стали на воинский учёт после тюрьмы и не снялись / не исключились с учёта сразу же.

    Больше ничем это Вам не грозит.

    С уважением, адвокат Наталья Пономаренко

    • Георгий Клієнт 13 днів тому

      То есть и после принятия нового закона меня не смогут призвать в армию?

    Турчин Ярослав Александрович

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ГЕОРГИЙ!

    К сожалению законопроектом № 10449, который приняла Верховная ЗРада на прошлой неделе и который был подписан недавно Президентом Украины - статья 37 Закона Украины "Про військовий обов"язок і військову службу" изложен в другой редакции. Из него убрали право на исключение с воинского учёта лиц, которые были судимы за любые преступления, кроме государственной измены.

    Потому Ваше счастье, что у Вас нет военного билета. Дай Бог, чтоб данные о Вас до ТЦК и не дошли, т.к. сейчас будут тянуть в армию всех... и судимых, и сидевших, и сидящих.

    Такова реальность. Тут Вам как говорится не то, чтоб выехать, а дай Бог, чтоб не забрали в армию.

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку";

    С уважением,

    юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України