Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 19 квітня 2024, питання №106146

брат має психічні розлади та не усвідомлює своїх дій

Доброго дня ,у мене брат в армії ,має гроші і до нього вже підходять жінки незаміжні яки зловживають алкоголем і пропонують йому одружитись,брат сам алкоголік йому 45 років ніколи не був одружений у нього навіть дівчину не було,тим жінкам потрібні гроші а не він,йому розказують про *кохання* і він їм вірить у ного з головою трохи проблеми,він висилає їм кошти. за квартиру нічого не платить,нещодавно його возили в загс але в тої жінки щось з документами не було в порядку і їх не розписали,чи можливо щось зробити?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Ваш брат має право витрачати свої зароблені гроші так, як знайде за потрібне.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 12 днів тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

    Фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може самостійно вчиняти лише дрібні побутові правочини. Правочини щодо розпорядження майном та інші правочини, що виходять за межі дрібних побутових, вчиняються особою, цивільна дієздатність якої обмежена, за згодою піклувальника.

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу. Заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім’ї, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України