Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 21 квітня 2024, питання №106312 250₴

Можливість переоформлення або дарування будинку на дитину

Чи можливо переоформити або зробити договір дарування на будинок повнолітній дитині без відома батька? Власником будинку по документах є мати .

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Все залежить від порядку набуття нерухомості.

    Якщо квартира є особистою приватною власністю матері дитини ( подарована, успадкована, придбана до шлюбу) - дозвіл батька дитини не потрібен.

    Якщо майно набуте під час шлюбу і є сумісною власністю подружжя - дозвіл потрібен.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо будинок купувався у шлюбі, то для його дарування потрібна нотаріальна згода батька.

    Якщо мати придбала будинок до шлюбу або під час шлюбу, але на підставі договору дарування чи куплений за її власні кошти - тоді участь батька не потрібна.

    Деякі нотаріуси можуть і не вимагати нотаріальну згоду батька взагалі, але якщо він дізнається, що було подаровано дім, який належав йому на праві спільної сумісної власності без його згоди - він може звернутись до суду та вимагати визнати договір дарування нечинним.

    Адже за загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України (далі - СКУ) передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    Тут треба розуміти, який статус у будинка, який мати збирається подарувати своїй повнолітній дитині.

    Якщо будинок купувався під час шлюбу, то він є спільною сумісною власністю подружжя, тобто, в рівній мірі належить і матері, і батку дитини. В такому випадку для будь якого відчуження, в тому числі договору дарування, цього будинку мати дитини повинна отримати належним чином завірену письмову згоду чоловіка. Або він повинен бути присутнім при укладанні договору дарування у нотаріуса.

    До відома: спільна сумісна власність – це власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності (ч. 1 ст. 368 ЦК України). Цією ознакою вона відрізняється від спільної часткової власності, де частки кожного із співвласників визначені.

    Відповідно до ч. 3 ст. 368 ЦК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу), окрім майна, що є особистою приватною власністю дружини та чоловіка відповідно до ст. 57 Сімейного кодексу України. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    У будь якому іншому випадку батько дитини після оформлення договору дарування без його згоди, може дуже легко визнати таку оборудку недійсною.

    Якщо ж будинок є особистою власністю матері дитини, то згода батька останньої не потрібна.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вчинення нотаріальних дій, можливо за умови згоди від власника, це повинна бути його особиста присутність при укладанні правочину, або матір повинна надати нотаріально завірену довіреність на іншу особу, яка зможе звернутись до нотаріуса та оформити відповідний правочин (дарча та інше)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ви маєте на увазі неповнолітній дитині чи повнолітній?

    Якщо мова про повнолітню особу і власником є мати, не бачу в тому жодних проблем. Але якщо будинок має статус спільного сумісного майна, то згода чоловіка є обов'язковою. Потрібно більше деталей від Вас.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України