Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 квітня 2024, питання №106376 240₴

Знятий з в/о ,чи потрібно оновлення денних

Доброго дня.
Чи потрібно, у зв'язку з новим мобілізаційним законом, звертатися в ТЦК, якщо у 2012році був одним днем взятий і знятий з в/о згідно ст.37 п6 пп3 (інвалід-дитинства)? Було видано тимчасове посвідчення у зв'язку з відсутністю військових квитків.
Чи можуть під час воєнного стану взяти на облік?

Відповіді юристів (11)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX (Закон набирає чинності з 04.05.2024 року) Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Оскільки Ви не виключені з військового обліку Вас можуть на ньому поновити.

    Однак, в контексті законодавства про мобілізацію, Ви не підлягаєте мобілізації оскільки маєте статус особи з інвалідністю.

    • Лариса Клієнт 11 днів тому

      Дуже дякую за відповідь.

      Трохи заспокоїли.

      Але уточніть ще будь-ласка, чи змінює ситуацію той факт, що син був знятий з в/о ще неповнолітнім (17 років) і після 18 років інвалідність зняли, є тільки статус інвалід- дитинства.

      Чи дієве це тимчасове посвідчення для пред'явлення?

      • Богун Сергій Павлович
        50%

        Ваш син має статус особи з інвалідністю. Все гаразд. Не переживайте.

      • Богун Сергій Павлович

        Повторний огляд інваліда, якому встановлено інвалідність без зазначення строку проведення повторного огляду, відбуватиметься лише за наявності відповідної заяви від інваліда, інших заінтересованих осіб, за рішенням суду чи прокуратури.

      • Богун Сергій Павлович

        Згідно п.п. 3 п. 6 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (в редакції на 2012 р.) чоловік був виключений з військового обліку (визнаний військово-лікарською комісією непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку).

        Він не підлягає поновленню на військовому обліку. В ТЦКСП йти не потрібно. Оновлювати облікові дані не потрібно оскільки він не має статусу військовозобов'язаного.
        • Лариса Клієнт 11 днів тому

          Дуже дякую Вам.

          • Богун Сергій Павлович

            Будь-ласка.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви були зняті а не виключені вас можуть, поновити на обліку. Але у будь якому разі ви будете мати право на відстрочку.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів,

    Паспорт код

    Висновок МСЕК+ акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Наразі не бачу сенсу кудись вам звертатись. Звертайтесь до ТЦК у разі отримання повістки під особистий підпис.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лариса!

    Поновити на обліку чоловіка не можуть, оскільки він був знятий з останнього у зв'язку з непридатністю до військової служби.

    Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Згідно із Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, :

    "ІІ. Прикінцеві та перехідні положення1.

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Отже, оновлювати дані необхідно громадянам України, які перебувають на військовому обліку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чи потрібно, у зв'язку з новим мобілізаційним законом, звертатися в ТЦК, якщо у 2012році був одним днем взятий і знятий з в/о згідно ст.37 п6 пп3 (інвалід-дитинства)? Було видано тимчасове посвідчення у зв'язку з відсутністю військових квитків. Чи можуть під час воєнного стану взяти на облік?

    Дана стаття визначає, що особа мала бути виключена з військового обліку за станом здоров'я. У Вас є відповідний запис, пункт та стаття, по якій Вас було "знято" з обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    ...

    Судячи з усього, мова йде дійсно про виключення Вас з обліку. Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Крім того, Ви є особою з інвалідністю, тому і по цьому не підлягаєте примусовій мобілізації.

    ВИСНОВОК: Ви не підлягаєте мобілізації. Щодо військового обліку, треба детальніше проаналізувати Ваші документи.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    За пунктом 3 частини 6 статті 37 чоловіка повинні були виключити із військового обліку. Підтвердженням цього повинна бути відповідна відмітка у військово-обліковому документі, згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Оновлювати дані не потрібно, адже відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449 лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Крім того, так як чоловік являється особою з інвалідністю, він має право на відстрочку від призову під час мобілізації згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Тому в будь-якому випадку йому не потрібно хвилюватися та не підписувати сумнівні документи. Головне знати свої права та перебороти психологічний тиск, який можуть здійснювати представники ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України