Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 23 квітня 2024, питання №106478 550₴

Відстрочка по 2 групі інвалідності матері

Добрий день. Моя мати має 2 групу інвалідності, 65 років, вона не одружена(і ніколи не була, мати одиночка), окрім мене других дітей в неї немає.

Я пішов до юриста у своєму місті щоб показати документи, з цього приводу він зазначив 2 моменти:

1) Що в довідці від МСЕК написано 2 група безстроково але є такий пункт:
Висновок про умови та характер праці: "Пенсіонер, за віком може виконувати легкий об'єм праці за фахом у спец створених умовах."

З його слів є ризик що ТЦК відмовить у такому разі у відстрочці та порекомендував взяти у сімейного лікаря направлення на ЛКК, щоб отримати довідку від ЛКК де зазначено що мати потрібен постійний догляд.
Ми ходили до лікаря, але її відповідь була така, що вона може дати це направлення на ЛКК але за останній час люди навіть з гіршим станом ніж у моєї матері всі получили відмову надати цю довідку про постійний догляд.

2) Потрібно доказати що я єдина дитина у моїй матері та направив до загсу.
У загсу нам сказали що взагалі такої довідки ніколи не давали, а можуть тільки дати довідку про: "Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України". Її ми взяли.

Наскільки великий ризик у відмові відстрочці якщо довідки ЛКК про постійний догляд взагалі не буде? (я розумію що це суб'єктивне питання, але хочеться почути шанси як на вашу думку та досвід)

Як доказати що я єдина дитина? Не думаю що ТЦК хвилює що такої довідки ніхто не дає.

І що в такому разі робити якщо вони відмовлять у відстрочці? На той момент я вже буду проходити ВЛК

я хочу відправити листа до ТЦК з повним описом нотаріально завірених копій документів, для перевірки напишіть будь-ласка які саме документи потрібні.
Дякую.

Відповіді юристів (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.2%

    Вітаю Вас, Женя!

    Наскільки великий ризик у відмові відстрочці якщо довідки ЛКК про постійний догляд взагалі не буде? (я розумію що це суб'єктивне питання, але хочеться почути шанси як на вашу думку та досвід)

    Довідка про постійний сторонній догляд Вашій матері не потрібна. Ви маєте право на відстрочку лише по факту наявності в неї 2-ої групи інвалідності. Те, що зазначено в довідці МСЕК, по суті ніякого значення не відіграє.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Отже, за умови відсутності інших осіб, Ви маєте 100% право на відстрочку за описаних Вами обставин.

    Тепер щодо того, яким чином оформити відстрочку та довести факт відсутності інших осіб. Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашого батька. Заяву варто подавати не про видачу Витягу з РАЦС, а про надання інформації у формі інформації, вибачте за тавтологію. На цю заяву варто отримати офіційну відповідь.

    2. На формальну відповідь РАЦСу (скоріше за все вона буде негативна) зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашої матері про відстуність у неї інших працездатних осіб.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, документи про інвалідність) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення. Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    Коротко процес оформлення відстрочки виглядає таким чином. Звісно, є свої деталі, але це все все індивідуально.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Наскільки великий ризик у відмові відстрочці якщо довідки ЛКК про постійний догляд взагалі не буде? (я розумію що це суб'єктивне питання, але хочеться почути шанси як на вашу думку та досвід)

    Ризик низький. Ви маєте право на відстрочку без довідки ЛКК.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Як бачите в підставі для відстрочки не вказано, що особа з інвалідністю не має права працювати, тощо.

    Як доказати що я єдина дитина? Не думаю що ТЦК хвилює що такої довідки ніхто не дає.

    Якщо в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших дітей - Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    І що в такому разі робити якщо вони відмовлять у відстрочці? На той момент я вже буду проходити ВЛК

    Вам потрібно буде оскаржувати рішення ТЦК у судовому порядку.

    При врученні повістки на відправку - вимагайте Акт відмови, де зазначите, що маєте право на відстрочку та не підлягаєте призову під час мобілізації.

    я хочу відправити листа до ТЦК з повним описом нотаріально завірених копій документів, для перевірки напишіть будь-ласка які саме документи потрібні.

    Відправте лист зі звичайними копіями, а при особистій явці надасте завірені копії.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт мами

    4. Документ про інвалідність мами

    5. Витяг про розірвання шлюб батьків

    6. Відомості про батьків мами (пенсійні посвідчення, свідоцтво про смерть, тощо)

    7. Довідка з РАЦС (при необхідності)

    При особистій явці - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Після набрання чинності законопроєкту 10449 - відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших 30 державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    До 18 травня без крайньої необхідності до ТЦК не звертайтесь, адже поки не набуде чинності новий законопроєкт все рівно можуть затягувати з відстрочкою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Женя Клієнт 11 днів тому

      Підкажіть будь ласка якщо я хочу відправити листа до загсу який саме текст запиту там має бути? Тому що вони мені усно відмовили, письмово надати відмову відмовились (тавтологія якась))

      • Дерій Владислав Олегович
        31.8%

        Вам потрібно оформити заяву згідно ЗУ "Про звернення громадян"

        Приблизний текст заяви виглядає так:

        "Прошу надати у письмовому виді офіційні відомості про те, чи значиться моя мати Прізвище Ім'я По батькові (дошлюбне прізвище "..."), яка народилася дд.мм.рр. в м. ..., матір'ю інших дітей крім мене Прізвище Ім'я По батькові дд.мм.рр. народження"

        Також оформіть у РАЦС Повний витяг про Ваше народження

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Тепер відповіді на Ваші питання.

    1) Що в довідці від МСЕК написано 2 група безстроково але є такий пункт:Висновок про умови та характер праці: "Пенсіонер, за віком може виконувати легкий об'єм праці за фахом у спец створених умовах."З його слів є ризик що ТЦК відмовить у такому разі у відстрочці та порекомендував взяти у сімейного лікаря направлення на ЛКК, щоб отримати довідку від ЛКК де зазначено що мати потрібен постійний догляд.Ми ходили до лікаря, але її відповідь була така, що вона може дати це направлення на ЛКК але за останній час люди навіть з гіршим станом ніж у моєї матері всі получили відмову надати цю довідку про постійний догляд.

    Вам не потрібно оформлювати постійний догляд, оскільки Ви маєте право на відстрочку за наявності у матері ІІ групи інвалідності. Дана підстава не передбачає здійснення постійного догляду.

    2) Потрібно доказати що я єдина дитина у моїй матері та направив до загсу.У загсу нам сказали що взагалі такої довідки ніколи не давали, а можуть тільки дати довідку про: "Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України". Її ми взяли.

    Вам потрібно отримати письмову відмову РАЦСу у видачі відповідної довідки. Цього буде достатньо. Тим паче, що ТЦК вже давно наданий доступ до реєстрів, в якому вони самойтійно можуть перевірити відповідну інформацію. Також Ваша матір може написати нотаріально завірену заяву, що Ви її єдина дитина.

    Наскільки великий ризик у відмові відстрочці якщо довідки ЛКК про постійний догляд взагалі не буде? (я розумію що це суб'єктивне питання, але хочеться почути шанси як на вашу думку та досвід)

    ТЦК немає права відмовити Вам в оформленні у відстрочці, оскільку останню надає Вам закон. В повноваження ТЦК входить лише оформити її за наявності підтверджувальних документів. Як також, доповнення закону відповідними умовами щодо постійного догляду не входить до компетенції військкоматів.

    Як доказати що я єдина дитина? Не думаю що ТЦК хвилює що такої довідки ніхто не дає.

    Написав Вам вище.

    І Що в такому разі робити якщо вони відмовлять у відстрочці? На той момент я вже буду проходити ВЛК

    Вам не мають права відмовити у оформленні відстрочки. Головне подати заяву та підтверджуючи документи до проходження ВЛК і зареєструвати. Якщо ТЦК буде відмовляти у прийнятті заяви направляйте її поштою та йдіть до ТЦК після того, як отримаєте зворотнє повідомлення від Укрпошти.

    У разі незаконної видачі Вам мобілізаційного розпорядження відмовляйтесь від останнього на підставі того, що маєте право на відстрочку.

    я хочу відправити листа до ТЦК з повним описом нотаріально завірених копій документів, для перевірки напишіть будь-ласка які саме документи потрібні.

    Все правильно, так і бажано зробити перед явкою до ТЦК.

    Підтверджуючи документи: Ваш паспорт та РНОКПП (такіж документи матері), Ваше свідоцтво про народження, документ, що підтверджує інвалідність матері, відмова РАЦСу у видачі необхідної довідки, нотаріально завірена заява Вашої матері.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Женя Клієнт 11 днів тому

      Підкажіть будь ласка який саме текст має бути у заяві матері щоб його нотаріально підтвердили

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        31.8%

        Текст може бути викладений у довільній формі. Крім того, як написати таку заяву точно знає нотаріус до якого Ви звернетесь. Зараз це розповсюджена практика. Мати просто повинна підтвердити, що немає інших повнолітніх дітей окрім Вас.

    Корнійчук Євген Іванович
    18.2%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання

    ) Що в довідці від МСЕК написано 2 група безстроково але є такий пункт:Висновок про умови та характер праці: "Пенсіонер, за віком може виконувати легкий об'єм праці за фахом у спец створених умовах."

    Це не має значення, головне факт наявності другої групи інвалідності. Це чітко передбачає закон.З його слів є ризик що ТЦК відмовить у такому разі у відстрочці та порекомендував взяти у сімейного лікаря направлення на ЛКК, щоб отримати довідку від ЛКК де зазначено що мати потрібен постійний догляд.Ми ходили до лікаря, але її відповідь була така, що вона може дати це направлення на ЛКК але за останній час люди навіть з гіршим станом ніж у моєї матері всі получили відмову надати цю довідку про постійний догляд.

    Така довідка для отримання відстрочки вам не потрібна. Достатньо наявно інвалідності.2) Потрібно доказати що я єдина дитина у моїй матері та направив до загсу.У загсу нам сказали що взагалі такої довідки ніколи не давали, а можуть тільки дати довідку про: "Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України". Її ми взяли.

    У такому випадку подайте письмову заяву про надання вам витягу про кількість дітей у матері, у разі відмови вам забов'язані надати письмову відмову з законним обґрунтуванням такої відмови у видачі витягу. Після чого ви можете долучити відповідь до заяви про надання відстрочки.

    Наскільки великий ризик у відмові відстрочці якщо довідки ЛКК про постійний догляд взагалі не буде? (я розумію що це суб'єктивне питання, але хочеться почути шанси як на вашу думку та досвід)

    У зв'язку зі змінами у ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію ваш пункт для отримання відстрочки буде 13. За даним пунктом догляд не потрібен. Догляд потрібно, якщо ви будете отримувати відстрочку за пунктом 9., тому будьте уважні.Як доказати що я єдина дитина? Не думаю що ТЦК хвилює що такої довідки ніхто не дає.

    Нічого доказувати не треба. Відповідно ч.2 ст. 62 Конституції України Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.І що в такому разі робити якщо вони відмовлять у відстрочці? На той момент я вже буду проходити ВЛК

    я хочу відправити листа до ТЦК з повним описом нотаріально завірених копій документів, для перевірки напишіть будь-ласка які саме документи потрібні.

    Не має сенсу відправляти поштою, краще дочекатись оновити дані у електронному кабінеті. Без отримання повістки під особистий підпис, взагалі не рекомендую, щось робити. Окрім підготувати всі документи для отримання відстрочки.

    Для отримання відстрочки, вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів,

    Свідоцтво про народження

    Довідка МСЕК + акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Паспорти коди

    Довідка про склад сім'ї

    Витяг з РАТЦС про кількість дітей у батька, або письмова відмова з законним обгрунтуванням не надання такого витягу від РАТЦС

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, це буде підтверджувати подання заяви.

    • Женя Клієнт 11 днів тому

      Нажаль в мене взагалі немає військового квітку, тобто щоб получити його все одно прийдеться проходити влк і звертатися до тцк

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так, для отримання військового квитка треба особисте відвідування ТЦК та проходження ВЛК.

        Рекомендую наразі підготуйте весь пакет документів, завірте нотаріально копії документів. Щоб бути готовим у разі отримання повістки під особистий підпис.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України