Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 23 квітня 2024, питання №106481 250₴

Влк проходження питання

Добрий день. На влк на строкову службу у 2017 році поставили статті гр.1 83А і 82А і стоїть обмежено придатний, чи зараз зможуть мобілізувати з такими статтями ?
Десь читав що стаття 83А повинна була виключити з обліку взагалі, але стоїть обмежено придатний чомусь

Відповіді юристів (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Статті 82 "А" та 83 "А" в редакції Наказу МОУ "402 за 2018 рік передбачали обмежену придатність.

    На жаль, Ви вважаєтесь військовозобов'язаним та підлягаєте повторному медичному огляду.

    4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Наразі триває погодження змін до 402 наказу. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

    Якщо після проходження ВЛК Вас визнають непридатним до військової служби - Ви не підлягатиме мобілізації.

    Якщо Вас визнають придатним до військової служби - щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    І стаття 82А, і стаття 83А у 2017 році максимумом передбачали визнання особи непридатною в мирний час та обмежено придатною у воєнний час. Тому наразі Вас мають право, принаймні, направити на медичний огляд ВЛК.

    Наразі стаття 83А передбачає як раз таки визнання особи непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Стаття 83

    Включено: розлади вегетативної нервової системи G90 (ідіопатична периферична вегетативна невропатія (ідіопатична вегетативна недостатність - синдром Бредбері-Еглстона)) з синкопальними станами G90.0; сімейна дизавтономія (Райлі-Дея) G90.1; багатосистемна дегенерація, нейрогенна ортостатична гіпотензія (синдром Шая-Дрейджера) G90.3

    Включено: розлади вегетативної нервової системи G90 (ідіопатична периферична вегетативна невропатія (ідіопатична вегетативна недостатність - синдром Бредбері-Еглстона)) з синкопальними станами G90.0; сімейна дизавтономія (Райлі-Дея) G90.1; багатосистемна дегенерація, нейрогенна ортостатична гіпотензія (синдром Шая-Дрейджера) G90.3

    а) швидко або повільно прогресуючі зі значними порушеннями функції

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    1) до пункту «а» належать: сімейна дизавтономія (Райлі-Дея), багатосистемна дегенерація, нейрогенна ортостатична гіпотензія (синдром Шая-Дрейджера).

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так вас можуть мобілізувати. Якщо вам при наступному проходженні влк поставлять А вас не мають право мобілізувати, якщо б, то можуть мобілізувати.

    Скоро будуть внесені зміни і термін обмежено придатний буде відсутній, тільки придатний або ні.

    Наразі у ст.83 А це не придатність з використанням з військового обліку.

    • Вадим Клієнт 11 днів тому

      А цю статтю як зараз будуть перевіряти? В лікарні? В мене тиск і тахікардія, приймаю препарати

      • Корнійчук Євген Іванович

        Треба аналізувати, скиньте свої діагнози. Які ліки приймаєте в якій кількості.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вадиме!

    Оскільки Ви є військовозобов'язанним, то станом на зараз підлягаєте мобілізації.

    Визнані Ви були обмежено придатним у воєнний час на підставі того, що станом на 2018 рік відповідні статті не передбачали виключення з військового обліку.

    Отже, станом на зараз Ви можете бути мобілізовані, проте:

    У відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах."

    Також хочу зазначити, що на початку тавня набере чинності закон № 3621-IX, який "скасовує" обмежену придатність та зазначає наступне:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення.

    Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Отже крім того, що Ви станом на зараз підлягаєте мобілізації, протягом 9 місяців після набрання чинності законом Вас мають направити на проходження ВЛК для визначення ступеня Вашої придатності на "придатний" або "непридатний".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Наразі Ви маєте статус військовозобов'язаного.

    За вказаними статтями (в редакції Положення 402 на 2018 р.) Вас визнано

    "Непридатним до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час".

    Проте згідно з новим законом (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX) не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6—12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    На сьогодні за ст. 83а особи визнаються:

    Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Таким чином, за наслідками проходження нового ВЛК Вас зможуть визнати

    Непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.
    • Вадим Клієнт 11 днів тому

      • Тобто ця стаття 83А, вегетососудисті розлади взагалі виключає з обліку?
      • Богун Сергій Павлович

        На сьогодні так.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України