Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Медичне право, 25 квітня 2024, питання №106748 240₴

чіпляння завідувачки поліклініки

Являюсь переміщенкою.Працюю в Хмельницькій області лікарем в поліклініці.Прописана в Одесі.Завідувачка поліклініки предвзято відноситься.Хоч і працюю на повну ставку,медсестри не маю постійної,також штори відсутні в кабінеті,хоча сонце бє в те місце,де робочий стіл.Недавно було зауваження від завідувачки,що неправильно заповнюю консультативні прийоми в хелсі системі медичній.Сказала що в мене найбільше помилок.Переглянула прийоми колег в них взагалі не заповнено,а їх колег завідувачка не чіпає.Тільки мене звинувачує.Я сказала надати мені загавльну кількість помилок в цифрах,вона мовчить.Що порадите,як захиститись від нападів від завідувачки,яка покриває свій колектив.

Відповіді юристів (15)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Подайте скаргу головному лікарю.

    Якщо спілкування з керівником лікарні не дало результату – слід подати скаргу до НСЗУ або Департаменту охорони здоров'я Хмельницької обласної державної адміністрації.

    • Лана Клієнт 9 днів тому

      а що може грозити лікарю,який не заповнив певні графи прийому через недостатню необізнаність і який без медсестри сидить на повну ставку,якщо НСЗУ прислала помилкові прийоми?

      • Богун Сергій Павлович

        Це визначить комісія з службового розслідування за наслідками службового розслідування якщо таке буде призначено.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, найкращі варіант зміни місце роботи. Є стаття про мобінг, але у період військового стану за даною статтею не накладають штраф, також державна служба праці не проводить перевірок під час військового стану.

    Єдине що можно зробити, це фіксуйте факти мобінгу, після чого можна буде звернутися до суду. З позовом про звільнення у зв'язку з мобінгом, якщо рішення буде задовільне ви отримаєте три середні заробітні плати.

    Спробуйте у регулювати данний випадок на місці за допомогою трудової комісії на підприємстві.

    • Лана Клієнт 9 днів тому

      де знайти цю комісію,куди звернутись?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Зверніться до головного лікаря, зі зверненням про розгляд вашого на трудовій комісії з питань конфліктних ситуацій. Якщо така комісія відсутня, вимагайте її утворення. Або якщо у вас є профком , зверніться до нього.

        • Лана Клієнт 9 днів тому

          а що може грозити лікарю,який не заповнив певні графи прийому через недостатню необізнаність і який без медсестри сидить на повну ставку,якщо НСЗУ прислала помилкові прийоми?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Нічого не загрожує. Якщо помилки призвели до якихось вагомих проблем, то це може бути лише дисциплінарне покарання.

            • Лана Клієнт 9 днів тому

              наприклад,якщо не проплачені прийоми консультативні через помилки,то які покарання

          • Корнійчук Євген Іванович

            Дисциплінарна.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Мобінг — це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної репутації у формі психологічного та економічного тиску, зокрема, зі застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність та зміни місця роботи.

    Причини виникнення мобінгу можна поділити на:

    • зовнішні причини «на рівні соціуму загалом і групи зокрема» – це причини пов‘язані з життєвим циклом колективу, законами існування груп, культурою, мораллю, тобто вони не залежать від індивідуальності особистості. Виділяються наступні зовнішні причини мобінгу: розподіл статусів в колективі, примітивні реакції у спілкуванні, успадкований стадний інстинкт; вікові особливості розвитку; низька загальна культура і мораль; відсутність реально діючого правового механізму.
    • внутрішні причини «на рівні особистості» – це причини, які зумовлені особливостями психіки, життєвого досвіду, світогляду, переконань окремого індивіда. Проте, основну роль в появі мобінгу відіграють внутрішні причини, а зовнішні лише сприяють процесу.

    Основними ознаками мобінгу є:

    • діяння постійно повторюються;
    • існування чітко визначених сторін — жертва (потерпілий), кривдник та спостерігач (за наявності);
    • бездіяльність чи дії кривдника, які призводять до приниження, заподіяння моральної шкоди, страху, тривоги або навіть спричинення соціальної ізоляції потерпілого на роботі, примушування змінити місце роботи.

    Форми мобінгу:

    • авторитарний мобінг – здійснюється з боку начальника, який застосовує деструктивний стиль керування;
    • зміщений мобінг – агресія спрямовується на третю особу, оскільки прояв її по відношенню до справжнього джерела є занадто небезпечним, а рівень розчарування ситуацією перейшов допустимі межі і рамки боротьби з проблемою, може бути реакцією на авторитарне знущання;
    • мобінг «посвяти» – маємо справу з ним в ситуації, коли в колективі з‘являються нові члени, які піддаються спробам «тестуванню» старшими стажем;
    • дискримінаційний мобінг – його жертвою стають особи, які відрізняються від загального колективу з точки зору цінностей важливих для його членів або особи, які не схвалюють встановлених в колективі норм;
    • десигналізаційний мобінг – різновид дискримінаційного, застосовуваний по відношенню до особи, яка виявила негативні факти про своїх колег, інформуючи про них всередині організації (тобто керівників) або її оточення, за що у формі знущань отримує «покарання» від співпрацівників;
    • сексуальний мобінг – сексуальне домагання є особливою формою даного явища, а в випадку групи може бути різновидом дискримінаційного мобінгу, де проявлення зацікавленості протилежною статтю або тією самою, залежно від преференції, не зустрічається схваленням;
    • відбірковий мобінг – його метою є позбавлення даної особи з групи, дії стають щораз жорстокішими, поки мета не буде досягнута.

    Відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)” формами прояву мобінгу є:

    • Психологічний утиск;
    • Економічний утиск.

    Відповідно до статті 5-1 КЗпП:

    Стаття 5-1. Гарантії забезпечення права громадян на працю.

    "Держава гарантує працездатним громадянам, які постійно проживають на території України:

    вільний вибір виду діяльності;

    безплатне сприяння державними службами зайнятості у підборі підходящої роботи і працевлаштуванні відповідно до покликання, здібностей, професійної підготовки, освіти, з урахуванням суспільних потреб;

    надання підприємствами, установами, організаціями відповідно до їх попередньо поданих заявок роботи за фахом випускникам закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти;

    безплатне навчання безробітних нових професій, перепідготовку в закладах освіти або у системі державної служби зайнятості з виплатою стипендії;

    компенсацію відповідно до законодавства матеріальних витрат у зв'язку з направленням на роботу в іншу місцевість;

    правовий захист від необгрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи;

    правовий захист від мобінгу (цькування), дискримінації, упередженого ставлення у сфері праці, захист честі та гідності працівника під час здійснення ним трудової діяльності, а також забезпечення особам, які зазнали таких дій та/або бездіяльності, права на звернення до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та до суду щодо визнання таких фактів та їх усунення (без припинення працівником трудової діяльності на період розгляду скарги, провадження у справі), а також відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок таких дій та/або бездіяльності, на підставі судового рішення, що набрало законної сили".

    Згідно із статтею 173-5 КУпАП. Мобінг (цькування) працівника:

    "Вчинення мобінгу (цькування) працівника -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин і накладення штрафу на фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, посадових осіб - від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.

    Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до п’ятдесяти годин і накладення штрафу на фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, посадових осіб - від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин".

    Отже у Вас є два шляхи вирішення проблеми:

    1.Звернення до Держпраці – до контролюючого органу, на сьогодні їм надано такі повноваження. Вони можуть прийти перевірити роботодавця на факт вчинення мобінгу щодо даного працівника, винести протокол (якщо дійсно це підтвердиться) і передати його суду. Якщо працівник вирішить захищати свої інтереси таким чином, то цей протокол передається до суду і до такого роботодавця, або на працівників, які вчинили такі дії, можуть бути накладений адміністративний штраф або громадські роботи.

    1. Звернення до суду. У цьому випадку в судовому рішенні доводиться факт вчинення мобінгу щодо конкретного працівника, і ще працівник може вимагати стягнення моральної і матеріальної шкоди, якщо він її зазнав у зв’язку з такими негативними діями.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Лана Клієнт 9 днів тому

      а що може грозити лікарю,який не заповнив певні графи прийому через недостатню необізнаність і який без медсестри сидить на повну ставку,якщо НСЗУ прислала помилкові прийоми?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так хто винен в даній ситуації? НСЗУ чи Ви? В чому полягала Ваша необізнаність?

        • Лана Клієнт 9 днів тому

          не показували конкретні приклади як заповнювати прийом і роблять винним лікаря

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Типовий приклад мобінгу.

    Під мобінгом слід вважати діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

    Мобінг проявляється у психологічному, економічному тиску, також може бути колективним.

    У справі № 361/5592/20 (провадження № 2/361/357/22, рішення від 19.09.2022 р.) Броварський міськрайонний суд Київської області досліджував матеріали справи, де працівник зазначав, що підставою для подання ним заяви про розірвання трудового договору, укладеного з ДП «АМПУ» було систематичне невиконання законодавства про працю, умов колективного та трудового договору, а саме: щодо працівника роботодавцем було застосовано мобінг. Працівник вважав, що мобінг щодо нього зі сторони ДП «АМПУ» виявився, зокрема, у недопущенні працівника радником начальника Південної філії ДП «АМПУ» на робоче місце, що є дискримінаційним щодо нього.

    У постанові від 06.04.2022 р. Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 06.04.2022 р. (провадження № 61-15472св21) під час дослідження матеріалів справи Позивач стверджував, що апеляційний суд не врахував факти та обставини, які свідчать про застосування керівництвом Волинського обласного центру зайнятості та працівниками Луцької районної філії відповідача щодо позивача мобінгу (дискримінації), що стало однією з підстав прийняття заявником рішення про звільнення на підставі частини третьої статті 38 КЗпП України. Проявами мобінгу щодо позивача були «комунікативні напади та зазіхання на якість професійної ситуації» керівництва Волинського обласного центру зайнятості, «зазіхання на соціальні відносини».

    У постанові від 09.11.2022 р. у справі № 524/3625/20 (провадження № 61- 2433св22) Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду досліджував наявність мобінгу з боку керівництва, яке працівник обґрунтовував через існування психологічного тиску. Однак, працівник не підтвердив фактичними доказами наявність такого тиску і відповідно мобінгу. Як демонструє судова практика, для підтвердження наявності мобінгу (цькування) не достатньо існування лише психологічного явища.

    Які Ваші дії, коли Ви зазнали ознак мобінгу?

    1. До частини 3 статті 38 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) були внесені зміни у частині розірвання трудового договору за власним бажанням. Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили. Для роботодавця наслідком є необхідність виплатити вихідну допомогу у розмірі 3-місячного середнього заробітку.

    Для застосовування цієї норми працівник на момент подання заяви про звільнення на підставі частини 3 статті 38 Кодексу законів про працю України повинен мати на руках рішення суду про встановлення факту мобінгу.

    Таким чином, працівник має зібрати докази, подати до суду позовну заяву про встановлення факту мобінгу, звільнитися на підставі ч. 3 ст. 38 Кодексу законів про працю України.

    2. Внесено зміни у частині стягнення моральної шкоди (стаття 237-1 КЗпП України). Відшкодування роботодавцем моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав, у тому числі внаслідок дискримінації, мобінгу (цькування), факт якого підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили, призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя. Як і в попередньому випадку, працівник для стягнення моральної шкоди повинен отримати рішення суду про встановлення факту мобінгу та відповідно доказати наявність моральної шкоди.

    Рекомендації:

    1. Збір доказів.

    2. Звернення до Держпраці.

    3. Встановлення факту мобінгу.

    4. Відшкодування моральної школи.

    5. Звільнення (при бажанні) на підставі ч. 3 ст. 38 КЗпП України.

    https://www.hsa.org.ua/blog/iak-protidiiati-mobing...

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України