Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Митне регулювання, 27 квітня 2024, питання №106885 240₴

Считается ли легальным выезд?

Здравствуйте.В апреле 2024 муж пересёк границу Украина /Польша на основании удостоверения об инвалидности.Уже по приезду заметили, что не стоит штамп о пересечении украинской границы.Границу он пересекал на поезде.До этого он был за границей Украины последний раз 10 лет назад.Вопрос : считается ли законным его выезд если не стоит штамп от украинской границы.Но он выезжал на законных основаниях.

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Анна!

    Ваш чоловік мав стовідсоткове право на перетин кордону, а тому в нього не було жодної причини робити це в незаконий спосіб.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);".

    Отже, очевидно, відсутність штампу про перетинання кордону була цілковитим недоглядом прикордонника на пункті пропуску.

    При поверненні в Україну та у разі виникнення у працівників ДПСУ питання щодо відсутності штампу чоловік має саме так пояснити причину зазначенної помилки прикордонників. Не думаю, що це може стати підставою для обвинувачення чоловіка у незаконному перетинанні кордону. Тим більше, що інформація про перетинання кордону чоловіками у віці від 18 до 60 років обов'язково фіксується у відповідній базі даних ДПСУ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    А чи є у чоловіка штамп польських прикордонників про в'їзд до Польщі?

    Якщо так - тоді можна буде довести, що в'їзд був легальним.

    Крім того, можна подати звернення до ДПСУ та отримати довідку про перетинання кордону Вашим чоловіком! https://dpsu.gov.ua/ua/elektronne-zvernennya/

    Існує база даних «Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України, в’їхали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з такої території» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1319-22#Text

    У Базі даних обробляється така інформація:

    1) загальні відомості про особу, яка перетнула державний кордон України, в’їхала на тимчасово окуповану територію України або виїхала з такої території (прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), число, місяць, рік народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), стать, громадянство);

    2) реквізити документів, що дають право на перетинання державного кордону України, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з такої території (тип, серія та/або номер документа, що посвідчує особу), реквізити візи та інші реквізити з документів, що підтверджують право на перетинання державного кордону України;

    3) напрямок перетинання державного кордону України, в’їзду на тимчасово окуповану територію або виїзду з такої території;

    4) відібрані біометричні дані іноземців та осіб без громадянства;

    5) системна інформація (дата і час внесення інформації, прізвище та ініціали користувача, системне ім’я користувача, назва пункту пропуску (пункту контролю, контрольного пункту в’їзду-виїзду), мітка про ідентифікацію особи за базами даних доручень уповноважених державних органів, інших баз даних.

    Тому, українські прикордонники по базі даних можуть отримати інформацію коли та на якій підставі чоловік виїхав за межі України. Для польської сторони головне, щоб в'їзду у Польшу був легальним - тобто був штамп про в'їзд від польських прикордонників.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Анна Клієнт 11 днів тому

      Так .В нього є штамп о перетинні польського кордону.Дякую за відповідь.

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Тоді відсутність штампу не повинно бути проблемою.

        Українські прикордонники по базі даних можуть отримати інформацію коли та на якій підставі чоловік виїхав за межі України - тому його не зможуть притягнкти до адміністративної відповідальності. Для польської сторони головне, щоб в'їзду у Польшу був легальним - тобто був штамп про в'їзд від польських прикордонників.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Жодних проблем у Вашого чоловіка не буде.

    У випадку відсутності прикордонних контрольних штампів у проїзному документі компетентні органи відповідно до їх національного законодавства та набутої практики можуть відмітити у проїзному документі дату та місце перетину кордону постфактум за умови подання відповідних доказів.

    По приїзду в Україну він може проставити штамп звернувшись до прикордонної служби.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Здравствуйте.В апреле 2024 муж пересёк границу Украина /Польша на основании удостоверения об инвалидности.Уже по приезду заметили, что не стоит штамп о пересечении украинской границы.Границу он пересекал на поезде.До этого он был за границей Украины последний раз 10 лет назад.Вопрос : считается ли законным его выезд если не стоит штамп от украинской границы.Но он выезжал на законных основаниях.

    Так, звісно, рахується. Українські прикордонники, так сталося, не завжди ставлять відмітки про перетинання кордону. Головне, що в чоловіка є відмітка про перетин польського кордону зі сторони тамтешніх прикордонників, а також те, що у нього є наявні документи, які надають 100 % право на перетинання кордону - пенсійне посвідчення по інвалідності. Тому не варто за щось хвилюватися, жодних можливих негативних наслідків у даній ситуації не буде.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України