Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 квітня 2024, питання №107053

Определение на отцовство

Можно ли установить отцовство на ребёнка после смерти отца? Если его родствиники не опровергают родство.

Відповіді юристів (2)

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 17 днів тому

    Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

    Вітаю !

    Це питання регулюється статтею 130 Сімейного кодексу України "Встановлення факту батьківства за рішенням суду". Якщо мати не перебувала у шлюбі з чоловіком і батьківство дитини записано зі слів матері, то дитина, яка досягла 18 років або мати дитини може встановити факт батьківства через суд.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 17 днів тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Ви маєте право звернутись до суду для юридичного визнання батьківства біологічного батька. В Сімейному кодексі України є щодо таких відносин стаття наступного змісту.

    Стаття 130. Встановлення факту батьківства за рішенням суду

    1. У разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

    Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

    2. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

    Така заява про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Якщо в дитини є юридично батько, то матері потрібно одночасно пред'явити позов і про оспорювання його батьківства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України