Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 травня 2024, питання №107369 240₴

Відстрочка від призову, дата закінчення поточного навчального року для ВНЗ

В законопроекті 10449 , номер акту 3633-IX від 11.04.24 , прикінцеві та перехідні положення, пункт 2.3) громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року.

Я маю диплом спеціаліста і навчаюсь в магістратурі, згідно витягу з наказу ВНЗ мій строк закінчення закладу освіти 28.02.2025рік. На офіційному сайті міністерства освіти я не знайшов дати завершення поточного навчального року є лише для шкіл.
Питання: На яку дату орієнтуватись, як таку, що вказує про завершення поточного навчального року для ВНЗ, чи може вона співпадати з датою закінчення строку освіти магістратури, в моєму випадку 28.02.2025 р? Зі слів працівника закладу магістратура не може бути перервана, так як немає процесу поновлення.

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    В Вашому випадку вам необхідно орієнтуватись на дату отримання диплому.

    Згідно законодавства підтвердженням здобуття освіти ступеня освіти магістра є отримання диплому.

    Отже згідно законодавства це є моментом закінчення навчання на магістратурі.

    Турчин Ярослав Александрович
    15%

    ВІТАЮ ВАС, пане ВІТАЛІЙ!

    Оскільки діяльність закладів вищої освіти тісно пов"язана із вступною кампанією і поповненням рядів студентів із числа осіб, які здобули повну загальну середню освіту, то заклади вищої освіти також орієнтуються на закінчення навчального року в дату, визначену Урядом України для закладів загальної середньої освіти. У 2024 році це - 28.06.2024 р.

    Але у Вас питання доволі дискусійне, адже ОКР спеціаліст зараз в законодавстві вже немає, тож в принципі якщо Ви здобуваєте ступінь магістра на базі ступеня бакалавра - то у Вас зберігається право на відстрочку, оскільки Ви здобуваєте рівень вищої освіти у послідовності, затвердженій статтею 10 Закону України "Про освіту".

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Мамай Ірина Євгеніївна
    15%

    ВІтаю,

    Все ж мова про поточний рік, а не про момент отримання диплому. На мою думку ваш навчальний заклад має план навчання, де вказано, що навчальний рік починається та закінчується тоді і тоді. Як на мене закінчується навчальний рік екзаменаційною сесією.

    Не думаю, що ТЦК продовжить вам відстрочку до кінця навчання 28.02.25 року.

    На сьогодні дійсно "спеціаліста" не має в рівнях навчання, але цей рівень прирівняно то магістра, тому все ж вважати це послідовною освітою теж не вийде. Хоча спробувати звісно можна.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Віталію!

    Як Ви і зазначили у своєму питанні, у прикінцевих положеннях Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, говориться наступне:

    "громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року.".

    Отже, Вам потрібно орієнтуватись на червень-липень 2024 року, оскільки саме в цей період закінчується поточний навчальний рік, мова у даному випадку не йде про закінчення закладу освіти.

    Щодо Вашого права на відстрочку, то останнє Ви будете мати за умови того, що здобуваєте послідовний рівень освіти.

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, для уникнення мобілізації вам потрібно вже зараз думати про вступ на аспірантуру. У такому випадку ви будете мати право на відстрочку, і це позбавить працівників ТЦК поля для маніпуляції. Враховуючи, усі обставини ніхто розбиратись у вашому навчанні не буде, вам просто вручать мобілізаційне розпорядження і все.

    Тому, негайно підіймайте питання про вступ на аспірантуру.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів,

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Дерій Владислав Олегович
    13.3%

    Доброго дня!

    Згідно прикінцевих положень законопроєкту 10449 "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Як правило, навчальний рік закінчується 28 червня 2024 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pochatok-navchalno...), але ця дата стосується закладів середньої освіти.

    Якщо в Положенні про організацію освітнього процесу Вашого університету вказано, що навчальний рік закінчується в іншу дату, то від неї і потрібно відштовхуватись. Уточніть в своєму університеті коли закінчується навчальний рік та отримайте письмову відповідь. Як правило, навчальний рік у ВНЗ триває 12 місяців та закінчується у серпні.

    Так як це нове законодавство - ТЦК може його трактувати як захоче, проте постанова КМУ про навчальний рік стосується закладів середньої освіти, а у ВНЗ він передбачено Положеннями. На жаль, в законопроєкті 10449 немає уточнення щодо того, який навчальний рік застосовувати - той що вказав Кабінет мінімістрів чи той, що затверджений університетом.

    ОТЖЕ, у зв'язку з тим, що Ви здобуваєте другу вищу освіту (спеціаліст прирівнюється до магістра) у Вас зберігається право на відстрочку лише до кінця навчального року (28 червня або до дати вказаної в Положенні університету).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Вітаю Вас!

    Я маю диплом спеціаліста і навчаюсь в магістратурі, згідно витягу з наказу ВНЗ мій строк закінчення закладу освіти 28.02.2025рік. На офіційному сайті міністерства освіти я не знайшов дати завершення поточного навчального року є лише для шкіл.Питання: На яку дату орієнтуватись, як таку, що вказує про завершення поточного навчального року для ВНЗ, чи може вона співпадати з датою закінчення строку освіти магістратури, в моєму випадку 28.02.2025 р? Зі слів працівника закладу магістратура не може бути перервана, так як немає процесу поновлення.

    У Вашому закладів освіти мають бути внутрішні накази про організацію освітнього процесу у 2023-2024 навчальному році, у тому числі мають бути строки такого навчального року. Ось саме на них і можливо у цій ситуації орієнтуватися. Для цього зверніться до свого деканату, думаю цю інформацію Вам нададуть.

    Але головне, що Ви дійсно маєте право на відстрочку до закінчення цього навчального року. Залишилося з'ясувати строки цього. Завірену копію такого наказу ВУЗу я раджи завжди мати при собі.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України