Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 травня 2024, питання №107728 250₴

Виїзд інвалідів з дитинства 3 гр за кордон

Інвалід з дитинства по слуху.Маю тотальну глухоту 5 ступеню на обидва вуха.З 2005 р інвалід 3гр по слуху довічно.В 2006 р медична комісія визнала непридатним до військової служби з виключенням зі списків за ст 36а(маю відповідну довідку того часу з печатями).На військовому обліку ніколи не стояв.Заходжусь за кордоном.В зв'язку з сімейними обставинами мушу поїхати на короткий термін в Україну.Чи можуть мені відмовити у виїзді назад за кордон і на якій підставі?Минулого разу виїжджав уже під час війни і питань не виникало.В ТЦК уточнити не реально через брак часу і величезні черги.Не знаю в які компетентні органи ще можна звернутись за роз'ясненнями.Буду вдячний за допомогу і компеттентні відповіді.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Андрію!

    Спочатку питання до Вас: який військово-обліковий документ Ви маєте? Чи в Вас на руках лише довідка ВЛК?

    Якщо ВЛК у 2006 році визнала Вас непридатним до служби з виключенням з обліку, то Ви перебували на військовому обліку, а після проходження ВЛК - були виключені з останнього.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);"

    Станом на зараз закон передбачає пред'явлення на кордоні лише закондонного паспорта та документу, що підтверджує Вашу інвалідність, проте з 18 травня 2024 року набере чинності новий закон відповідно до якого Вам потрібно буде мати при перетині кордону в обов'язковому порядку військово-обліковий документ.

    Також проблема при перетині кордону може винукнути в тому, що у Вашому ВОД станом на сьогодня немає так званого "вин коду", який би надавав можливість прикордонникам перевірити Ваші дані у системі "Оберіг" (реєстр військовозобов'язаних). Незважаючи на те, що така вимога не є законною по відношенню до виключених з обліку, оскільки Ви не повинні знаходитись у реєстрі військовозобов'язаних, так як вже є невійськовозобов'язанною особою, такі дії мають місце і вже довший час.

    Тому, для виїзду за кордон, Вам так чи інакше, скорше за все, прийдеться внести дані до реєстру військовозобов'язанних та отримати "вин код" у ТЦК, або оскаржувати відмову у перетині кордону, якщо остання буде мати місце.

    Отже, при виїзді з України Ви можете зіткнутись з певними складнощамі, незважаючи на те, що є особою з інвалідністю ІІІ групи та маєте право на відстрочку, як також на перетин кордону.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, так ви маєте право на перетин кордону.

    Для цього вам потрібно мати такі документи

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Закордонний паспорт

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Гаряча лінія прикордонної служби

    +38 (044) 527-63-63

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.2%

    Вітаю Вас!

    Інвалід з дитинства по слуху.Маю тотальну глухоту 5 ступеню на обидва вуха.З 2005 р інвалід 3гр по слуху довічно.В 2006 р медична комісія визнала непридатним до військової служби з виключенням зі списків за ст 36а(маю відповідну довідку того часу з печатями).На військовому обліку ніколи не стояв.Заходжусь за кордоном.В зв'язку з сімейними обставинами мушу поїхати на короткий термін в Україну.

    Чи можуть мені відмовити у виїзді назад за кордон і на якій підставі?

    Давайте так, право на перетинання державного кордону у Вас безумовне, зокрема воно гарантовано постановою КМУ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    ...

    "...2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність)...".

    Відповідно, якщо Ви маєте один із зазначених документів - Ви маєте повне право на перетинання державного кордону.

    Щодо практичної складової цього, то дійсно, вона інколи відрізняється від теоретичної. На практиці частенько працівники ТЦК та СП вимагають актуальний військово-обліковий документ (до речі, на даний момент не зрозуміло, який ВОД у Вас), він-код військовозобов'язаного та можливо довідку ВЛК. На мою точку зору, виключення з військового обліку у 2006 році, тобто до набрання чинності Положенням № 402, ставить Вашу ситуацію під певний сумнів.

    Загалом довідку про виключення Вас з обліку потрібно аналізувати, як і Ваш ВОД. Моя позиція така - Ви можете сміливо їхати до України, далі - спробувати перетнути кордон з тим, що є, якщо не вийде - оформлювати відсточку від мобілізації за допомогою юриста, аби все пройшло добре.

    Ваші основні документи:

    - пенсійне посвідчення по інвалідності;

    - закордонний паспорт.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови.

    З повагою! Нехай у Вас все вийде.

    Дерій Владислав Олегович
    24.4%

    Доброго дня!

    Для перетину кордону Вам необхідно буде мати закордонний паспорт та військово-обліковий документ з відміткою про виключення з військового обліку.

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військово-обліковими документами є:
    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.
    Згідно Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Щоб підвищити шанси на безперешкодний виїзд - підготуйте документ про інвалідність , а саме: посвідчення інваліда, або пенсійне посвідчення, або посвідчення про соціальної допомогу, або довідку про отримання пільг.

    Якби Ви прикріпили до питання фото Вашої довідки з відміткою про виключення, тоді можна було б точніше оцінити Ваші шанси на виїзд з України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України