Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 травня 2024, питання №108284

Відстрочка до кінця навчального року

Доброго дня.Проконсультуйте, будь-ласка, якщо я навчаюся очно і навчальний рік у ВНЗ з травня 24 по травень25, чи маю право на відстрочку до закінчення навчального року(травень 25)? Відстрочка не була оформлена, 2га непослідовна освіта.

Витяг з закону:"громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року;"

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Костянтине!

    Так, Ви правильно тлумачите новий закон і, відповідно, при отримання другої освіти маєте право на відстрочку до кінця навчального року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Костя Клієнт 10 днів тому
    Дякую за відповідь. Чи має значення в даному випадку, що КМУ визначив, що 2023-2024 навчальний рік триватиме з 1 вересня 2023 до 28 червня 2024 року?
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Відповідно до Постанови КМУ від 28 липня 2023 р. № 782 "Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні:

      Відповідно до підпункту 2 пункту 21 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” Кабінет Міністрів України постановляє:

      1. Установити в закладах загальної середньої освіти тривалість 2023/2024 навчального року з 1 вересня 2023 р. до 28 червня 2024 року.

      2. Обласним та Київській міській військовим адміністраціям за участю засновників закладів загальної середньої освіти забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

      3. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується під час воєнного стану".

      Отже, ця постанова стосується тривалості навчального року у закладах загальної середньої овіти.

      Тому, у Вашому випадку, на мою думку, буде застосовуватись все ж таки кінець навчального року відповідно до внутрішнього наказу ВНЗ.

      Відповідно до ро'яснень МОН:

      Постановою від 28 липня 2023 р. № 782 він визначив, що 2023/2024 навчальний рік триває з 1 вересня 2023 до 28 червня 2024 року. Водночас це не суперечить призупиненій у дії частині 3 статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно з якою навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня. Тобто, як і раніше, навчальний рік триває до кінця червня (29‒30 червня цьогоріч — вихідні).

      Згідно з цим законом структуру й тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти в межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження в навчальному плані й з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, особливостей регіону тощо.

      Отже, заклад освіти самостійно визначає тривалість навчального року (тобто дату завершення занять), спираючись на встановлені урядом дати його закінчення.

      З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України