Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 травня 2024, питання №109597 250₴

Як забрати військовий квиток в ТЦК?

В 2021 році залишив свій військовий квиток в ТЦК. для того щоб вони його заповнили.
І тільки тепер згадав що я його звідти забув забрати.
В мене є тільки фото військового квитка.
Згідно нових законів і постанов, я мушу його носити завжди з собою.
питання:
1. Чи можу пред'являти ксерокопію квитка працівникам тцк і поліції? якщо вони мене зустрінуть і будуть вимагати документ.
2. Які мої дії для отримання квитка? (бажано щоб не йти до тцк, та не проходити влк)
3. Що краще відповідати працівникам поліції та тцк? на запитання, чому в мене немає оригіналу квитка.

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    1. Чи можу пред'являти ксерокопію квитка працівникам тцк і поліції? якщо вони мене зустрінуть і будуть вимагати документ.

    Ні, представникам поліції та ТЦК Ви повинні пред'явити оригинал військово-облікового документу.

    2. Які мої дії для отримання квитка? (бажано щоб не йти до тцк, та не проходити влк)

    Без особистого відвідування ТЦК отримати військово-обліковий документ Ви не зможете. Так само, як і без проходження ВЛК.

    3. Що краще відповідати працівникам поліції та тцк? на запитання, чому в мене немає оригіналу квитка.

    Щоб Ви не відповили, ось, що говорить про це Постанова КМУ №560:

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Тобто, Ви повинні розуміти, що зможете вирішити проблему з ВОД та перевіркою документів, тільки за особистої явки до ТЦК. Для того Вам обов'язково потрібно мати підставу для відстрочки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт місяць тому

      а якщо я піду в тцк, оновлю дані. згідно нового закону, при оновлені даних вони не можуть видати повістку на влк. Як можна цим скористатись для отримання квитка?

      По факту мій квиток має в них зберігатись.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У Вас є підстава для відстрочки?

        • Олександр Клієнт місяць тому

          немає. і броні також немає

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це погано. При явці до ТЦК Вас однозначно мобілізують. Вам потрібно терміново шукати підставу для відстрочки.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    У Вас дуже складна ситуація. Без військового квитка можуть бути проблеми з ТЦК та поліцією, а забрати військовий квиток можете лише особисто.

    Проте, планують запровадити військові квитки у електронній формі. Якщо Ви зможете оформити електронний військовий квиток, тоді, паперовий носити не обов'язково.

    У всіх, хто пройшов оновлення даних після 18.05.2024 р. буде сформовано електронний військовий квиток, який має таку ж юридичну силу, як і паперовий.

    ВІдповідно до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Чи можу пред'являти ксерокопію квитка працівникам тцк і поліції? якщо вони мене зустрінуть і будуть вимагати документ.

    На жаль, потрібно пред'являти лише оригінал

    2. Які мої дії для отримання квитка? (бажано щоб не йти до тцк, та не проходити влк)

    Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    3. Що краще відповідати працівникам поліції та тцк? на запитання, чому в мене немає оригіналу квитка.

    Говоріть, що військовий квиток в ТЦК для заповнення даних. Але, маю сумніви, що така відповідь задовольнить представників ТЦК.

    Згідно пункту 47 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не 26 менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК , або за ненадання військово-облікового документа поліцейські можуть затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олександр Клієнт місяць тому

      а якщо я піду в тцк, оновлю дані. згідно нового закону, при оновлені даних вони не можуть видати повістку на влк. Як можна цим скористатись для отримання квитка?

      По факту мій квиток має в них зберігатись.

      • Дерій Владислав Олегович

        Згідно п.63 Постанови КМУ 560 лише, якщо Ви подали документи на відстрочку або маєте право на відстрочку - Вас не направлять на ВЛК. В інших випадках може трапитись все що завгодно.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA