Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 20 травня 2024, питання №109609 400₴

Студент іноземного вузу

1. Підкажіть будь ласка як потрібно доводити(і чи потрібно), що маю освіту тільки рівня бакалавр?
2. Якщо я студент магістратури іноземного вузу, то чи достатньо наступних документів для ТЦК на отримання відстрочки
- довідка іноземного закладу освіти про зарахування на навчання на денну форму навчання
- ліцензія іноземного закладу освіти
-заява на отримання відстрочки

чи потрібен більший пакет документів?

а також що робити з довідкою про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі, іноземних вузів у цій базі немає

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Наразі питання щодо права на відстрочку студентів іноземних ВНЗ дискусійне.

    Більш всього Вам в наданні відстрочки відмовлять.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.5%

    Вітаю Вас!

    1. Підкажіть будь ласка як потрібно доводити(і чи потрібно), що маю освіту тільки рівня бакалавр?

    Постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти. Наразі відомо, що заклади освіти, у тому числі вітчизняні, мають проблеми з видачею таких довідок, якщо правильніше сказати - вони взагалі їх не видають. Іноземні заклади освіти - тим більше. Складна ситуація, складається враження, що даною постановою просто відразали студентів закордонних ВУЗів від відстрочки.

    2. Якщо я студент магістратури іноземного вузу, то чи достатньо наступних документів для ТЦК на отримання відстрочки- довідка іноземного закладу освіти про зарахування на навчання на денну форму навчання- ліцензія іноземного закладу освіти-заява на отримання відстрочкичи потрібен більший пакет документів

    Вже недостатньо, вище зазначив чому.

    а також що робити з довідкою про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі, іноземних вузів у цій базі немає

    Ось це ж і проблема. Доволі неоднозначна постанова, яка повністю не відповідає в даній частині нормативно-правовому документу вищої сили - Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Можна було б сказати, що норми постанови, коли вони суперечать Закону, не мають бути застосовані, але ми проживаємо в моменті, коли права та свободи людини та громадянина відходять на інший план. Поки нічого не залишається іншого, ніж просто чекати певної практики. На жаль, але на даний момент так.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Олександрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, АНДРІЙ!

    А нічого не робити. Подякуйте тим шахраям, які Вас переконали, що псевдонавчання у іноземному ВНЗ надасть Вам право на відстрочку.

    Це не так.

    І у постанові КМУ остаточно це стверджено, шляхом визначення переліку документів, які не можуть надати іноземні ВНЗ та псевдоВНЗ.

    Тож тепер можете навіть не розраховувати на відстрочку з документами про навчання в іноземному ВНЗ.

    Хоча це було прогнозовано і логічно, і я про це казав уже 2 місяці, що після рішень Верховного Суду, що іноземна освіта не дає права на виїзд, а без виїзду за межі - навчання на денній формі навчання є фікцією, то ніякої відстрочки ніхто більше давати не буде за цією підставою.

    Суди України керуються постановами КМУ, і поки вона не оскаржена - ніякі посилання на закон, Конституцію, верховенство права, правову визначеність, ієрархію нормативно-правових актів та інші ідеальні речі не будуть впливати на думку суддів. Суддів у більшості заляканих, залежних та повністю підконтрольних іншим вертикалям влади.

    Думайте про інші підстави для відстрочки або готуйтесь, що Вас можуть мобілізувати.

    З повагою та розумінням,

    юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богданов Микита
    12.5%
    Богданов Микита місяць тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Андрій, вітаю. 1. Щоб довести рівень освіти бакалавр, треба надати витяг з реєстру про освіту. 2. Щоб отримати відстрочку за наступним рівнем (магістр) вам треба надати довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9. Нажаль іноземний ВУЗ такого не надасть і на практиці, ТЦК відмовляють у наданні відстрочки.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

    Отже, станом на зараз можна констатувати той факт, що Ви не оформите відстрочку, навчаючись в іноземному ВНЗ, оскільки не матимете змоги надати один єдиний документ, визначений у переліку підтверджувальних.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    1. Підкажіть будь ласка як потрібно доводити(і чи потрібно), що маю освіту тільки рівня бакалавр?

    Вам потрібно отримати Довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Якщо я студент магістратури іноземного вузу, то чи достатньо наступних документів для ТЦК на отримання відстрочки- довідка іноземного закладу освіти про зарахування на навчання на денну форму навчання- ліцензія іноземного закладу освіти-заява на отримання відстрочки чи потрібен більший пакет документів?

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    а також що робити з довідкою про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі, іноземних вузів у цій базі немає

    На жаль, якщо Ви не оформите дану довідку - Вам відмовлять у відстрочці.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA