Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 травня 2024, питання №109625 400₴

По документах для відстрочки згідно постанови 560

Доброго дня, я усиновлювач дитини, усиновлюва ше до війни, їй ще нема 18 років, у той же час дивлюся нову постанову від 16/05/2024 №560. В ній пункт 8:

8) усиновлювачі, на утриманні яких перебуває дитина (діти), яка (які) до моменту усиновлення була (були) дитиноюсиротою (дітьми-сиротами) або дитиною (дітьми), позбавленою (позбавленими) батьківського піклування, віком до 18 років...

Та документи що треба не зовсім зрозуміло що треба, бо якщо брати мою категорію то це:

- для усиновлювачів — рішення суду про усиновлення та свідоцтво про народження дитини;

Але там на початку є ще таке:

"для підтвердження статусу дитини — витяг із рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі
держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної в місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної рад
об’єднаної територіальної громади про надання дитині (дітям) статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої
батьківського піклування;"

То я такий витяг вже ніяк не отримую, бо згідно ж цього документу https://www.kmu.gov.ua/npas/162001537, він утратив свою силу, коли сталося рішення суду. То як бути, які документи все ж мені потрібні?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    85%

    Доброго дня, Олеже!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    8) усиновлювачі, на утриманні яких перебуває дитина (діти), яка (які) до моменту усиновлення була (були) дитиною-сиротою (дітьми-сиротами) або дитиною (дітьми), позбавленою (позбавленими) батьківського піклування, віком до 18 років, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебуває дитина-сирота (діти-сироти) або дитина (діти), позбавлена (позбавлені) батьківського піклування, віком до 18 років;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для підтвердження статусу дитини — витяг із рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської чи районної в місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної рад об’єднаної територіальної громади про надання дитині дітям) статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

    для усиновлювачів — рішення суду про усиновлення та свідоцтво про народження дитини;.

    Отже, як бачите цей витяг все ж таки передбачений Постановою і в мене є сумніви в тому, що ТЦК формить Вам відстрочку без наявності останнього.

    Раджу Вам звернутись з офіційним запитом до держадміністрації або викрнавчого комітету із питанням щодо отримання відповідного витягу, бо іншого виходу немає.

    Єдине, що мені вдалося так це витяг з обліково-статистичної картки дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, але я розумію, що це не той документ, який потрібен.

    https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-vytiahu-z-o...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клієнт місяць тому

      Ця інфа прописана у рішенні суду, я сьогодні дзвонив до міської ради, там сказали що такі витяги не дають, бо не передбачено та ніхто раніше не питав про це, а що усе є у рішенні суду та воно головне. Як тоді бути у цьому випадку?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді пишіть письмову заяву до ради і отримйте від останньої відмову з посиланням на законодавство. Цю відмову й додасте до рішення суду. Так буде надійніше.

    Богун Сергій Павлович
    15%

    Доброго дня.

    Якщо в рішенні суду зазначено, що на момент усиновлення дитина була сиротою - достатньо рішення суду про усиновлення та

    свідоцтво про народження дитини.

    Це випливає з логіки Додатку №5 до Порядку №560.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA