Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 20 травня 2024, питання №109653 550₴

Налог при продаже квартиры(менее 3-х лет в собственности) 18% когда и как платить?

Его надо платить, когда заполняешь ежегодную налоговую декларацию? Или во время продажи квартиры?
Если второе то есть вопросы. Если допустим квартира стоит 100.000 долларов, то налог 18 тысяч - а если таких денег нету? Налог платится до получения денег продавцом или после?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Его надо платить, когда заполняешь ежегодную налоговую декларацию? Или во время продажи квартиры?

    Податок повинен платитись до посвідчення договору у нотаріуса - https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/442748.ht...

    Згідно з пунктом 172.5 статті 172 ПКУ сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

    а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

    б) особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов'язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації.

    Відповідно до підпункту 168.4.8 пункту 168.4 статті 168 ПКУ відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного бюджету несе фізична особа у випадках, визначених IV розділом ПКУ.

    Если допустим квартира стоит 100.000 долларов, то налог 18 тысяч - а если таких денег нету? Налог платится до получения денег продавцом или после?

    Як правило, податки сплачуються після отримання коштів за продаж нерухомості.

    Додаткова інформація

    172.2. Податкового кодексу - Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), із зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

    167.2. Податкового кодексу - Ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених цим розділом

    Отже, якщо Ви перший раз в цьому році продаєте квартиру, яка у власності менше трьох років - тоді Вам потрібно сплатити такі податки:

    1. ПДФО - 5%

    2. Військовий збір - 1,5 %

    3. Державне мито - 1% (можна порівну з покупцем)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

    Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

    Згідно з п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

    Дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва оподатковується в порядку, визначеному ст. 172 ПКУ для об’єктів нерухомого майна.

    Відповідно до п. 172.9 ст. 172 ПКУ дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується згідно із ст. 172 ПКУ в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

    Тобто, дохід від операцій з продажу (обміну) не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, які перебувають у власності фізичної особи – резидента або фізичної особи – нерезидента менше трьох років, але були одержані такими фізичними особами у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

    При цьому, у разі продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 ПКУ, отриманих у спадщину, одержаний дохід буде оподатковуватися за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відс.) – для фізичних осіб – резидентів та за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відс.) – для фізичних осіб – нерезидентів.

    Турчин Ярослав Олександрович
    100%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВАЛЕРИЙ!

    Увы, этот налог платится ПЕРЕД сделкой. Налоговым агентом является нотариус, который проверяет факт оплаты налогов перед удостоверением договора купли - продажи. Хотя это и полный бред, но так урегулировало этот вопрос государство наше.

    Если квартира была в собственности меньше 3-х лет, то ПДФО - 18 % + 1.5 % военный сбор.

    Именно кстати поэтому существует множество схем с авансами за квартиры, с предварительными договорами и т.д., что у людей не всегда есть деньги оплатить налог до продажи квартиры.

    То есть по факту, если человек передумал, а Вы уже оплатили налог, то никто Вам его не вернет и нужно будет искать другого покупателя под эту "квитанцию".

    Базой налогообложения является сумма, указанная в договоре купли-продажи. Она не может быть ниже оценочной стоимости объекта, рассчитанной модулем электронного определения оценочной стоимости Единой базы данных отчетов об оценке, или не ниже рыночной стоимости такого объекта, определенной оценщиком.Оценочная стоимость разумеется ниже рыночной. НА МНОГО.

    Именно потому продавцы в таких случаях не указывают реальную стоимость сделки, позже проводя реальный расчёт наличкой под расписку с покупателем. Не все так рискуют и многим покупателям плевать на налоги продавца и иные проблемы. Их понять тоже можно, т.к. в случае оспаривания сделки - попадает именно покупатель, а не продавец, т.к. возвращается сумма по договору, а не по расписке. Обратное же чтоб доказать нужно долго и нудно судиться.

    Но, покупателю тоже не так всё безналогово.

    Нотариальное удостоверение договоров купли-продажи недвижимого имущества осуществляется при наличии документального подтверждения уплаты сбора на обязательное государственное пенсионное страхование по операциям купли-продажи недвижимого имущества.

    Пенсионный сбор уплачивается в соответствии с ч. 10 ст. 4 и ч. 8 ст. 2 Закона Украины «О сборе на обязательное государственное пенсионное страхование».

    Размер этого вида обязательного платежа, как и военного сбора является фиксированным и составляет 1% от стоимости имущества, указанной в договоре. Отчисления в ПФ не оплачиваются, когда речь идет о даровании или наследовании недвижимости.

    Так что тут вариант либо полюбовно договориться и сделать хорошо и выгодно ВСЕМ, либо оплатить весь налог.

    Таковы реалии жизни в Украине и владения имуществом в Украине, которое превращено в бездонную яму для сдирания всё новых и новых налогов и сборов со стороны государственного аппарата, которому вечно мало и вечно дай.

    С уважением и пониманием,

    юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Цей податок сплачується перед тим, як нотаріус посвідчить договір купівлі-продажу нерухомості – без відповідних підтверджуючих документів нотаріус не посвідчить угоду. Все ж практика така, що податок сплачується саме з коштів, які особа отримає за нерухомість, оскільки дійсно просто може не мати відповідної суми.

    З повагою!

    • Валерий Клієнт місяць тому

      Так а если продавец получит деньги и не заплатит налог?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA