Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 травня 2024, питання №109658 300₴

Бронювання та приписне посвідчення

Чоловік в 2005 році отримав приписне посвідчення, в 2008 переїхав з одного міста до іншого і зробив відмітку в приписному посвідченні після звернення до РВК, більше дані свої він не поновлював, на даний момент він працює на підприємстві яке визнано критично важливим і має бронь, сьогодні йому представники РТЦК вручили повістку, на завтрашню дату , як правильно вчинити в даній ситуації? Виходить що його забронювали на основі приписного з не поновленими обліковими даними та ВОСом і без наявності військово квитка на руках? Підкажіть будь ласка шляхи виходу із цієї ситуації? Дякую!

Відповіді юристів (8)

    Богданов Микита
    20%
    Богданов Микита місяць тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. Для того, щоб чоловіку оформити відстрочку на підставі бронювання, керівник підприємства повинен направити лист та витяг з наказу Мінекономінки про бронювання. На підставі цього, комісія ТЦК повинна надати відстрочку на строк бронювання та поставити чоловіка на спеціальний облік. Але. Як відбувається на практиці, ТЦК може відмовити у наданні відстрочки через зазначення невірних даних в витягу про бронювання та реєстрі Оберіг (таких як спеціальність (ВОД), звання і тд). Також можуть відмовити у зв'язку із відсутністю актуального військово-облікового документу.

    • Оксана Клієнт місяць тому

      Так, це в подальшому, але він вже заброньований на основі приписного, завтра йому необхідно зʼявитись за повісткою до РТЦК

      • Богданов Микита
        Богданов Микита місяць тому

        Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Роботодавцю необхідно направити в РТЦК лист та витяг з мінекономіки про бронювання. Або чоловіку завтра надати оригінал листа від роботодавця та витяг з наказу мінекономіки.

    Оксана Клієнт місяць тому

    Цей витяг направлений роботодавцем ще на початку отримання броні і також виданий працівнику на рук

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Це складне питання з практичної точки зору. Перш за все, хотів би зазначити, що для бронювання він повинен стояти на військовому обліку. Бронювання за даних умов - неможливий варіант, оскільки Ви буде мобілізовані задовго до того, як отримаєте витяг з наказу Мінекономіки. Йому дійсно треба стати на військовий облік. Якщо цього не зробити, ТЦК потім може не зарахувати його на спеціальний військовий облік та відповідно у відстрочці відмовлять.

    Єдиний варіант - це втручання роботодавця. Вони мають підготувати листа щодо його дефіцитності та прохати про взяття його на облік без мобілізації. Дуже часто таким чином вдається вирішити ситуації, але не завжди, на жаль...

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Оксана!

    Підприємство не мало права бронювати чоловіка, оскільки він має нечинний військово-обліковий документ.

    Також потрібно розуміти дії роботодавця у подальшому та дії ТЦК. Підприємство на якому працює чоловік повинно було направити до ТЦК повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік, а ТЦК, в свою чергу, повивнен був зарахувати на такий облік Вашого чоловіка. Чи відбулись відповідні дії?

    Відповідно до Постанови №76 Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "11. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

    Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік".

    Станом на зараз підстава для відстрочки Вашого чолоіка виглядає наступним чином:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;".

    Тобто чоловік не підлягає призову тільки у тому випадку, якщо стоїть на спеціальному обліку.

    Крім того, у Постанові зазначено, що:

    "Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезназходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік. Тобто, ТЦК може непогодити постановку на спеціальний військовий облік з вищезазначених причин, як також ж причини того, що дефіцитні ВОД не підлягають бронюванню."

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    30%

    Доброго дня!

    Згідно додатку 5 Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»

    57. Питання надання відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації заброньованим на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями комісією не розглядаються.

    58. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5, а саме:

    • клопотання керівника підприємства щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України
    • Витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

    Тому, щоб безпечно відвідати ТЦК у чоловіка повинні бути документи, які зазначені вище. Проте, обов'язок оформити відстрочку покладається на підприємство, а не на чоловіка.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Питання бронювання врегульовано ПКМУ "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час".

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4 до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

    3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    5) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    6) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації.

    Як наслідок у разі наявності Витягу Вашому чоловікові нічого не загрожує.

    В подальшому, після уточнення облікових даних/отримання ВОД бронювання продовжать вже на підставі нових облікових даних та ВОД.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA