Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 травня 2024, питання №109711 350₴

Чи зберігається Відстрочка від мобілізації при врученні повістки

Добрий день.
Я маю відстрочку від мобілізації як науково-педагогічний працівник. Але разом з відстрочкою дали повістку з'явитись наступного дня після після закінчення дії відстрочки. Питання полягає в тому, чи не є надання повістки мені підставою у відмові надання відстрочки на наступний строк. Чи змінюються умови надання відстрочки у зв'язку з постановою КМУ № 560? Дякую

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович
    14.3%

    Доброго дня.

    Це загальна практика.

    Надання вам повістки не говорить про відмову в оформленні вам відстрочки на новий строк.

    Головне щоб в цей період були підстави для її оформлення.

    Якщо у вас на день прибуття до ТЦК за повісткою буде право на отримання відстрочки - повістку анулюють.

    Дерій Владислав Олегович
    28.6%

    Доброго дня!

    Вам видали повістку на уточнення даних чи мобілізаційне розпорядження?

    Якщо на день явки до ТЦК у Вас є право на відстрочку - просто подайте знову документи для оформлення відстрочки.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Вичерпний перелік документів для отримання відсрочки передбачений Постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

    Згідно пункту 58 даної постанови - за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Згідно додатку 5 для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    3. Диплом про науковий ступінь

    4. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Згідно пункту 60 постанови КМУ №560 Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28.6%

    Добрий дня, Дмитро!

    Ваша підстава для відстрочки виглядає наступним чином:

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь.

    Відповіді на Ваші питання.

    Питання полягає в тому, чи не є надання повістки мені підставою у відмові надання відстрочки на наступний строк.

    Повістка не є підставою для відмови у оформленні відстрочки, оскіільки Ви маєте право на останню та у разі її підтвердження не підлягаєте мобілізації.

    Чи змінюються умови надання відстрочки у зв'язку з постановою КМУ № 560?

    Ви матимете право на відстрочку, якщо є науково-педагогічним працівником закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, який має науковий ступінь та працюєте за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Олександрович
    28.6%

    ВІТАЮ ВАС, пане ДМИТРЕ!

    Ні. Це повістка, якою Вас зобов"язали з"явитися у випадку, коли Вас звільнять з місця роботи.

    Ваша відстрочка є чинною і діючою. Єдине, що Вам треба зробити - це оновити свої данні, виконавши формальний припис Закону, що набув чинності з 18.05.2024 р.

    Це Ви можете зробити в ТЦК, в ЦНАПі за місцем реєстрації або через застосунок Резерв+ (останній не рекомендую, бо багато нарікань на його роботу і взаємодію з РТЦК та СП) в період до 18.07.2024 р.

    Рекомендую не поспішати оновлювати дані. У Вас для цього буде червень і половина липня. Не спішіть і не наражайтесь на проблеми з функціонуванням диджиталізованих систем Міноборони.

    Обов"язок з"явитися до ТЦК у Вас же буде лише тоді, коли у Вас відпаде право на відстрочку. Після оновлення даних Ви отримаєте на свій військово-обілковий документ з QR-кодом в якому зашифрований Ваш ідентифікатор в Реєстрі військовозобов"язаних. З ним навіть на вулицях до Вас не буде жодних питань.

    Чи буде зараз доступний електронний військовий квиток - не скажу. Поки що система допрацьовується і викликає багато нарікань навіть серед працівників ТЦК та СП.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України