Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 травня 2024, питання №109850 250₴

Чі обов'язково оновлювати данні якщо я зарахований в запас?

В воєнному квитку є помітки що я зарахований в запас за станом здоровья.
В 2009р визнаний обмеженно здатний за наказом №402 від 2008р.
В 2018р знятий з військового обліку за наказом №342 від 2006р.
І якщо всеж таки зобовьязаний оновити данні та пройти влк але теоретично не зроблю цього - чим це мені може погрожувати?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%

    Доброго дня, Дмитро!

    Станом на сьогодня Ви є військовозобов'язанною особою, оскільки були зняті з військового обліку за Наказом МОУ №342.

    9 червня 2006 року Наказом Міністра оборони України №342 були внесені зміни до настанови з військового обліку в ЗСУ, затвердженої Наказом Міноборони №35 від 22.01.2002 року, щодо зняття з військового обліку громадян, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час.

    15 січня 2015 року Наказом МОУ №24 «Про внесення змін до Настанови з військового обліку ...» до тієї ж настанови від 2002 р. були внесені нові зміни – щодо скасування положення про зняття з військового обліку громадян, які визнані ВЛК непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час.

    Оновленя даних передбачено тільки для тих громадян України, які перебувають на військовому обліку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    З одного боку Ви були зняті з обліку, як непридатний до служби у мирний час, а з іншого підлягаєте переогляду ВЛК, як обмежено придатний, що звісно потягне за собою поновлення на обліку, так як Ви є військовозобов'язанним.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набере чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Щодо теоретичних проблем, які можуть виникнути:

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    24%

    Доброго дня!

    Якщо Ви зараховані в запас - Ви є військовозобов'язаним.

    Згідно ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) :

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому, якщо Ви зняті з військового обліку - то з однієї сторони уточнювати дані згідно законодавства не потрібно, але, було роз'яснення представника Генерального Штабу, про те, що уточнювати дані не повинні лише особи виключені з військового обліку, хоча в законі такої умови немає.

    Тому за неуточнення даних представники ТЦК будуть намагатися притягнути Вас до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП (штраф від 17 тис. грн до 25,5 тис грн.)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Дмитро Клієнт місяць тому

      Якщо припустити людина буде притягнута до відповідальності і припустим сплатить штраф, після чого надалі не буде відвідувати військомат і не оновлюватиме данні який порядок буде далі?

      • Дерій Владислав Олегович

        Теоретично, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили - ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештувати Ваші рахунки чи майно. Проте, якщо штраф виписали незаконно - Ви його можете оскаржити.

        Крім того, якщо сума штрафу буде меншою за 20 мінімальних зарплат (160 тис грн) - звернення стягнення на єдине житло не здійснюється (частина 7 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження)

        Якщо Ви штраф сплатили, згідно статті 61 Конституції України ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

        Тому, якщо Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за неоновлення даних - другий раз не мають права накладати штраф.

        Проте, в реаліях сьогодення -ТЦК можуть виписувати штраф по декілька разів, що є підставою для звернення до суду та оскарження їх дії.

    Корнійчук Євген Іванович
    24%

    Доброго дня, За не оновлення даних передбачено адміністративну відповідальність , штраф у розмірі від 17 000 гривень,

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Стаття 268. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності

    соба, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), встановлюються статтями 279-1-279-8 цього Кодексу.

    Протокол про накладання штрафу можно оскаржити у судовому порядку. Якщо збираєтесь йти таким шляхом краще не оновлювати дані, та не полегшувати роботу ТЦК.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    28%

    Вітаю Вас.

    Так, Ви повинні уточнювати дані, адже Ви підлягаєте взяттю на військовий облік, іншого бачення ситуації тут не може бути. Якщо цього не зробити, Вас чекатиме штраф, у тому числі заочний, на жаль. Є способи, як уточнити дані доволі безболісно, зокрема через ЦНАП.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України