Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 травня 2024, питання №109890 250₴

Проходження влк для виключеного з обліку

В травні 2022 року пройшов ВЛК. Комісія визнала мене непридатним і виключила з військового обліку (діабет. Важка форма). Видали заключення ВЛК, а також поставили штамп в тимчасове посвідчення про виключення з обліку.
Сьогодні КМУ постановив, що висновок ВЛК дійсний 1 рік. Чи потрібно мені проходити знову ВЛК? В додатку Резерв даних про моє виключення немає. А якщо співробітники тцк при перевірці моїх документів співставлять з даними з Оберіга, то вони моїх даних там не знайдуть? Що робити в такому випадку?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, ви вже ви виключені з військового обліку і не підпорядковуєтесь ТЦК. Вам не треба нічого роботи, тим паче проходити ВЛК.

    У разі маніпуляції і спроби вручення повістки, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку, що ви виключені з військового обліку і на вам не діє закон про мобілізацію. У такому випадку будь яка відповідальність відсутня.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Вітаю Вас!

    З юридичної точки зору, Ви не перебуваєте на військовому обліку, відповідно не повинні уточнювати свої військово-облікові дані.

    18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    И вообще как то с ними взаимодействовать?

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    ...

    Щодо він-коду, то за повідомленнями працівників ТЦК та СП, наразі вони його вклеюють також і у військово-облікові документи виключених з військового обліку осіб. Тому моя порада проста - зверніться очно до свого ТЦК та СП із запитом щодо внесення він-коду до ВОД. Не хвилюйтеся, Вас не будуть направляти на ВЛК, мобілізовувати або щось на кшталт цього. Це моя суб'єктивна точка зору з огляду на події.

    Щодо відсутності даної інформації в Оберіг, ситуація максимально абсурдна через недбалість дій працівників ТЦК та СП. Повний безлад відбувається в державі. Через халатність на недбалість посадових осіб, Ви до сих пір не виключені з військового обліку по якійсь там базі.

    Я б порадив Вам спробувати подати на адресу ТЦК та СП листа щодо внесення інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку до реєстру "Оберіг". І поки нікуди не ходити і нічого не оновлювати. Подайте заяву та чекайте відповіді від ТЦК та СП. У заяві вкажіть свій статус "невійськовозобов'язаний"!!!

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. За потреби зверніться до адвоката за місцем проживання.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%

    Доброго дня, Андрію!

    Чи потрібно мені проходити знову ВЛК?

    Не потрібно. Ця норма не стосується виключенних з обліку. Ви вже не є військовозобов'язанним.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    У разі проходження резервістами та військовозобов’язаними медичного огляду під час мобілізації та/або воєнного стану строк дії довідки з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік.

    В додатку Резерв даних про моє виключення немає. А якщо співробітники тцк при перевірці моїх документів співставлять з даними з Оберіга, то вони моїх даних там не знайдуть? Що робити в такому випадку?

    Так, станом на зараз з даними в реєстрі є проблема. Якщо Ваших даних у рестрі немає, то Постановою КМУ 559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервісті" передбачений наступний порядок дій:

    "4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви".

    Проте, наскільки мені відомо, станом на сьогодня звернення через електронний кабінет з цього приводу до ТЦК неможливі. Отже, можете спробувати надіслати поштою заяву про внесення даних щодо виключення Вас з обліку у зв'язку із непридатністю до проходження служби у реєстр.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Доброго дня!

    Довідка ВЛК про придатність дійсна протягом 1 року. У Вас же на руках довідка ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку в якої терміну дії немає.

    Оновлювати дані Вам не потрібно, адже Ви є виключеним з військового обліку.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Вам потрібно подати запит до ТЦК, в якому Ви числитесь як взятий на облік, щоб внесли зміни до Реєстру. Якщо дані ВОД та Реєстру не будуть співпадать до Вас будуть зайві питання зі сторони ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України