Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 травня 2024, питання №109905 1300₴

Постанова КМ № 563. Оновлення даних для тих хто виїхав на ПМП

Доброї ночі! В 2016 році я отримав дозвіл на виїзд на ПМП. Я пройшов всі передбачені на той час процедури та отримав відповідний штамп в заеордоннгому паспорті. Також я був знятий з військового обліку, про що є відповідна довідка. В січні 2024 року я став на постійний консульскій облік в Посольстві України. В 2023-2024 роках я неодноразову приїзжав і виїзжав з України. В березні 2024 я звернувся до ТЦК, в якому свого часу знімався з обліку, щоб внесли відповідну інформацію в "Оберіг", що і було зроблено. Після цього я теж вже виїзжав та вїзжав в Україну. Зараз я знаходжусь в Україні. В зв'язку з Постановою КМ від 16 травня 2024 р. № 563 чи треба мені "оновлювати" данні та якщо так, то в який спосіб і чи зберігається за мною можливість виїзду за кордон, куди я виїхав на ПМП. В Україні в мене немає реєстрацій, а в витягу з Дії зазначена інформація про дату зняття з останього місця проживання. Наперед вдячний за відповіді!

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, я вам би не радив оновлювати свої дані, наразі йде жорстка мобілізація. Хочу повертати людей із за кордону, але ще не видумали такого механізму, тому намагаються у злочинний спосіб, відмінна консульських послуг і т.д. ч би вам взагалі радив негайно виїжджати за кордоном, якщо вже не пізно.

    Першою перепоною може стати відсутність штрих-коду на квитку, ви підете його отримувати і тут вас знову поставлять на облік в ваші поїздки закінчаться

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Згідно постанови КМУ 563 з 18 травня громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані ПРОТЯГОМ 30 ДНІВ з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.

    Якщо Ви підете ставати на військовий облік та у Вас не буде права на відстрочку - Вас можуть мобілізувати.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    На кордоні у Вас будуть провіряти військово-обліковий документ, якщо прикордонникам дана вказівка не випускати осіб, які не стоять на військовому обліку - тоді Вам можуть неправомірно відмовити у виїзді.

    На жаль, існує ризик, що Вас прямо на пункті пропуску вручать повістку або доставлять до ТЦК.

    Згідно пункту 47 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не 26 менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно нового законодавства:

    Військовий облік громадян України, які постійно або тимчасово

    перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими)

    територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки,

    органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на

    загальних засадах.

    Порядок взяття на військовий облік працівників системи органів

    дипломатичної служби України визначається Генеральним штабом

    Збройних Сил за погодженням із МЗС.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають

    за кордон, не знімаються (не виключаються) з військового обліку у

    територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах

    СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    Закордонні дипломатичні установи України:

    інформують призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на

    постійному або тимчасовому консульському обліку;

    під час особливого періоду інформують військовозобов’язаних та

    резервістів, які не мають відстрочки від призову на військову службу під

    час мобілізації, на особливий період, та сприяють їх поверненню в

    Україну.

    Якщо Ви підете оновлювати облікові дані - ризикуєте отримати МР.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Дмитро!

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України.

    Постанова КМУ №563 доповнює Постанову КМУ №1487 підпунктом 10-1 такого змісту:

    “10-1 ) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

    Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.

    Виходячи з норми закону та постанови Вам потрібно стати на віськовий облік упродовж 30 днів, починаючи з 16.05.2024 року.

    Тобто, прибувши до ТЦК, Вас поставлять на військовий облік, направлять на ВЛК та, якщо не матимете підстави для відстрочки існує велика вірогідність Вашої мобілізації.

    Щодо виїзду за кордон станом на зараз, то також виникають питання, оскільки по-перше, потрібен штрих-код у ВОД, що неможливо зробити без ТЦК, по-друге, при перевірці в реєстрі виявиться інформація, що Ви не стали на військовий облік, хоча перебували в Україні.

    Отже, вихід для Вас станом на зараз спробувати все ж таки виїхати без постановки на облік в ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Доброї ночі! В 2016 році я отримав дозвіл на виїзд на ПМП. Я пройшов всі передбачені на той час процедури та отримав відповідний штамп в заеордоннгому паспорті. Також я був знятий з військового обліку, про що є відповідна довідка. В січні 2024 року я став на постійний консульскій облік в Посольстві України. В 2023-2024 роках я неодноразову приїзжав і виїзжав з України. В березні 2024 я звернувся до ТЦК, в якому свого часу знімався з обліку, щоб внесли відповідну інформацію в "Оберіг", що і було зроблено. Після цього я теж вже виїзжав та вїзжав в Україну. Зараз я знаходжусь в Україні. В зв'язку з Постановою КМ від 16 травня 2024 р. № 563 чи треба мені "оновлювати" данні та якщо так, то в який спосіб і чи зберігається за мною можливість виїзду за кордон, куди я виїхав на ПМП. В Україні в мене немає реєстрацій, а в витягу з Дії зазначена інформація про дату зняття з останього місця проживання. Наперед вдячний за відповіді!

    Відверто кажучи, наразі я б порадив Вам спробувати негайно виїхати за межі України. Так, може бути не просто, але наразі це єдиний можливий варіант того, яким чином не бути мобілізованим.

    Справа в тому, що:

    "...Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором...".

    У разі прибуття до ТЦК та СП для постановки на військовий облік, Вам буде видано направлення для проходження медичного огляду, далі, за відсутності підстав для відстрочки - мобілізація. Якщо вдасться виїхати, Ви зможете уточнити дані в будь-який зручний для Вас спосіб. Але проблема може бути в тому, що наразі у Вас відсутній військово-обліковий документ, який з 18 травня 2024 року офіційно вимагають на пунктах перетинання державного кордону.

    Норми Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надаватиме з 18 травня можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет.

    Якщо провести комплексний глибокий аналіз норм законопроєкту 10449 стає очевидним, що він не містить якихось безглуздних та неможливих до реалізації норм щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків до України. Як Ви можете побачити, вони передбачають варіанти оновлення персональних даних, зокрема через офіційну електронну адресу, електронний кабінет і так далі. Тобто мова про обов'язкове повернення в Україні не йде і йти не може, це практично реалізувати неможливо. Це все, що Вам може бути цікаво. Як буде в майбутньому, спрогнозувати складно.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    ВИСНОВОК: раджу Вам спробувати терміново виїхати за межі України. Якщо вдасться, Ви зможете уточнити дані. Якщо ні - варто шукати підставу для відстрочки від мобілізацїі.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України