Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 травня 2024, питання №109915 400₴

Не має посвідчення про приписку до призовної дільниці

Мені 20 років в школі ходили до військкомату, але не пам'ятаю чому не отримав посвідчення про приписку до призовної дільниці. Але маю папірець з підписами лікарів.
На скільки я розумію якщо мене зараз зупине поліція чи тцк і у мене немає посвідчення про приписку до призовної дільниці (інших документів з пов'язаних з військом у мене теж немає) мене оштрафують 17000грн +
З шкільного походу до військкомату у мене залишилися папірець з підписами 8 лікарів.
То питання полягає в тому як отримати посвідчення з якими документами потрібно приходити, які мої права і обов'язки в цьому випадку?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.5%

    Доброго дня, Леве!

    Мені 20 років в школі ходили до військкомату, але не пам'ятаю чому не отримав посвідчення про приписку до призовної дільниці. Але маю папірець з підписами лікарів.На скільки я розумію якщо мене зараз зупине поліція чи тцк і у мене немає посвідчення про приписку до призовної дільниці (інших документів з пов'язаних з військом у мене теж немає) мене оштрафують 17000грн +

    Якщо Вас зупинить ТЦК або поліція це може призвести до видачі повістки на уточнення данних до ТЦК на якому Ви перебуваєте на обліку. У разі Вашої відмови від повістки поліцейський має право доставити Вас до ТЦК.

    Відповідно до пункту 54 Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    З шкільного походу до військкомату у мене залишилися папірець з підписами 8 лікарів.То питання полягає в тому як отримати посвідчення з якими документами потрібно приходити, які мої права і обов'язки в цьому випадку?

    В даному випадку теоретично, як раз і можливий штраф за порушення правил військового обліку, оскільки Ви не маєте військово-облікового документу.

    Щодо документів, то я так розумію - вибір у Вас невеликий, отже беріть із собою наявний в Вас "папірець" та йдіть до ТЦК.

    Оскільки Ви є особою призовного віку, то мобілізувати Вас не мають права до 25 років.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, вам потрібно звернутися до ТЦК за місцем реєстрації з собою вам треба мати такі документи,

    Паспорт

    Код

    Довідка про місце реєстрації

    Фото 3x4

    Документи про освіту

    Якщо є вади зі здоров'ям, то беріть з собою всі медичні документи.

    Прийдете до ТЦК,заповните анкету (хто батьки, де працюють, чи є брати сестри,тому можете записати їх дані, щоб там не гадати, чи є брати сестри?) пройдете Влк і вам видадуть ваще приписне.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.5%

    Вітаю Вас!

    Мені 20 років в школі ходили до військкомату, але не пам'ятаю чому не отримав посвідчення про приписку до призовної дільниці. Але маю папірець з підписами лікарів.На скільки я розумію якщо мене зараз зупине поліція чи тцк і у мене немає посвідчення про приписку до призовної дільниці (інших документів з пов'язаних з військом у мене теж немає) мене оштрафують 17000грн +З шкільного походу до військкомату у мене залишилися папірець з підписами 8 лікарів.То питання полягає в тому як отримати посвідчення з якими документами потрібно приходити, які мої права і обов'язки в цьому випадку?

    Так чи інакше, але Ви повинні звернутися до ТЦК та СП, де перебуваєте на військовому обліку, для отримання посвідчення про приписку до призовної дільниці. Як особа призовного віку мобілізувати Вас не мають жодного права, не хвилюйтеся. Але дійсно, в теорії Вас може чекати штраф, у тому числі підвищеного розміру.

    Ви можете підлягати базовій військовій службу або базовій загальновійськовій підготовці, але не мобілізації.

    За відсутність військово-облікового документу наразі Вас мають право одразу затримати та доставити до ТЦК та СП, згідно з новоюпостановою № 560 від 16.05.2024.

    "...16. Керівники територіальних органів (підрозділів) поліції з набранням чинності Указом Президента України про оголошення (продовження) мобілізації та/або з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації відповідного голови (начальника) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації):

    ...

    організовують проведення поліцейськими перевірок в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, та у разі відсутності у такої особи військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) чи наявності інформації в реєстрах та базах (банках) даних, що входять до єдиної інформаційної системи МВС, про розшук такої особи здійснення адміністративного затримання та доставлення такої особи до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки..."

    Тому не варто гаяти часу та зверніться до ТЦК та СП найближчим часом.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    22.5%

    Доброго дня!

    То питання полягає в тому як отримати посвідчення з якими документами потрібно приходити, які мої права і обов'язки в цьому випадку?

    Вас теоретично можуть притягнути до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку, адже Ви ще з 16 років повинні були стояти на військовому обліку призовників та мати посвідчення про приписку до призовної дільниці.

    Ваш плюс в тому, що Ви не підлягаєте мобілізації до 25 років, адж призивають тільки військовозобов'язаних та резервістів.

    Згідно пункту 28 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається громадянам, приписаним до призовних дільниць, яких за результатами проходження комісії з питань приписки визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби чи такими, що потребують лікування. Форма посвідчення про приписку визначається Міноборони.

    Інформація про номер посвідчення про приписку вноситься до Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних. Окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних (за наявності) зазначається у посвідченні про приписку.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається під особистий підпис громадянина в обліковій картці призовника. Номер посвідчення відповідає порядковому номеру, під яким прізвище призовника внесено до обліково-алфавітної книги.

    32. У районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки на призовників ведуться в обліково-алфавітні книги та особові справи.

    Отже, щоб Вам потрібно звернутися до ТЦК за місцем проживання та отримати посвідчення про приписку до призивної дільниці.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    22.5%

    Доброго дня.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається громадянам, приписаним до призовних дільниць, яких за результатами проходження комісії з питань приписки визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби чи такими, що потребують лікування. Форма посвідчення про приписку визначається Міноборони.

    Інформація про номер посвідчення про приписку вноситься до Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних. Окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних (за наявності) зазначається у посвідченні про приписку.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається під особистий підпис громадянина в обліковій картці призовника. Номер посвідчення відповідає порядковому номеру, під яким прізвище призовника внесено до обліково-алфавітної книги.

    До військового комісаріату із собою треба принести такі документи:

    паспорт або свідоцтво про народження;

    копію атестата, диплома, свідоцтва чи довідку про освіту;

    довідку з місця роботи або навчання;

    характеристику з місця роботи або навчання;

    чотири фотографії 3×4 см.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України