Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 травня 2024, питання №109956 240₴

Медична сестра не пройшла ВЛК, чи буде штраф?

Добрий день. Знайома працює медичною сестрою в закладі освіти. ВЛК пройшла до початку дії військового стану та стала на облік. Після цього не була в ТЦК. Буде їхати в ТЦК для оновлення даних.
Чи буде вона сплачувати штраф згідно нового закону? Якщо так, в якій кількості?

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    22.5%

    Доброго дня, якщо вона не отримувала повістки, ні якої відповідальності не буде. Також зверніть уваги на строки накладння адміністративного порушення.

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Вашій сестрі нічого не загрожує оскільки в її діях відсутні ознаки адміністративного правопорушення.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.5%

    Доброго дня, Микола!

    Станом на зараз сума штрафу зп статтями 210 та 210-1 КУпАП становить від 17000 до 25500 грн.

    Якщо Ваша знайома не отримувала повісток, то не бачу з якої причини її повинні притягнути до відповідальності.

    Доречи, оновити дані знайома може не лише через ТЦК, а й через ЦНАП.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.8%

    Вітаю Вас.

    Вона нічого не порушувала та не зобов'язана нічого сплачувати. Мова про адміністративну відповідальність не може йти. Особа стоїть на обліку - законодавство дотримується. У випадку відсутності до цього часу отриманих повісток, підставм для притягнення її до відповідальності відсутні.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    24.2%

    Доброго дня!

    Ваша знайома не повинна сплачувати штраф якщо їй не вручали повістку або направлення на ВЛК.

    Згідно пункту 3.1. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    Отже, якщо керівник ТЦК не видав повістку або направлення на ВЛК - у Вашої знайомої не було обов'язку його проходити.

    Крім того, Ваша знайома може оновити дані не тільки через ТЦК. Також це можна зробити через ЦНАП або застосунок РЕЄСТР+

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України