Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 травня 2024, питання №110021 340₴

Взяття на військовий облік

Добрий день.
В 2024 виповнилося 24 роки.
На військовому обліку не стояв і не стою.
Зараз хочу це зробити.

Чи чекає на мене штраф, згідно нового закону про військовий облік, і яка буде сума?
Який орган впливає на розмір штрафу?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    10.3%

    Доброго дня.

    Якщо ви порушили правила військового обліку - можливе накладання адміністративного стягнення у вигляді штрафу.

    На сьогодні це врегульовано ст. 210, ст. 210 -1 КУПАП.

    Штраф автоматично не накладається.

    Цілком ймовірно що його на вас не накладуть.

    Штраф можна оскаржити в адміністративному порядку.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Ви порушили правила військового обліку, згідно яких призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані Служби зовнішньої розвідки - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності;

    у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    За дане правопорушення передбачений штраф за статтю 210 КУпАП - від 17 тис до 25,5 тис грн

    Проте, згідно статті 38 КУпАП адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Тобто, стати на військовий облік призовників Ви повинні були ще в 16-17 років, отже порушили правила ще 7 років тому, отже можна спробувати оскаржити штраф в разі його накладення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20.6%

    Доброго дня, ні хоч це є і порушення але на вас не чекає будь яка відповідальність з таких підстав.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

    Тому у разі конфліктної ситуації оперуйте даниною статтею, і кажіть що строки вже давно вийшли. Якщо складуть постанову, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови, у вашому випадку це порушення строку для притягнення до відповідальності.

    У такій ситуації його з легкістю оскаржимо у суді.

    Турчин Ярослав Олександрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане РОСТИСЛАВЕ!

    Проблема не у штрафах, а у тому, що по досягненню 24 років Ви зобов"язані пройти базову військову підготовку (аналог раніше існувавшої строкової військової служби, але з 3-місячним строком підготовки в умовах війни). З них 2 місяці Ви маєте провести на навчанні в умовах полігону.

    При цьому навчання - не є підставою для відстрочки від базової військової підготовки, на відміну від мобілізації.

    Після цього, по досягненню 25 років Вас можуть мобілізувати - видавши наперед мобілізаційне розпорядження з терміном призову - через 1 рік або по досягненню 25 років.

    Якщо Ви до цього готові - то немає проблем.

    Оскільки Ви не перебували на військовому обліку і це правопорушення тривале - то Вас на старті можуть притягнути до штрафу - 17 - 25,5 тисяч гривень за порушення правил військового обілку в умовах війни (ч. 3 ст. 210 КУпАП).

    Казочки про статтю 38 КУпАП та річні терміни не слухайте, бо вже є чітка практика судів, що порушення є ТРИВАЮЧИМ. Тобто не можна відраховувати його від дати досягнення Вам 18 років чи 25 років. Адже обов"язок стати на облік нікуди не дівається і в 19 - 24 роки. Тож це дійсно, на жаль, триваюче порушення, що констатують у своїх рішеннях судді у відповідь на такі спроби уникнути відповідальності.

    Ні, якби Вам дали повістку, то дійсно там можна закрити справу за строком, адже у повістки є конкретна дата. На відміну від Вашої ситуації.

    Тож можуть притягнути, а можуть і не притягнути. Можуть запропонувати добровольцем на контракт в армію, щоб не притягували. Методи психологічної обробки різні.

    Вирішувати Вам.

    Більшість питань щодо мобілізації, в тому числі й штрафу - це майже вільний розсуд відповідної посадової особи ТЦК та СП. Жодних алгоритмів та дорожних карт чи технологічних карток адміністратвиних послуг щодо мобілізації та штрафів не розроблено.

    Рекомендую все ж усім клієнтам взяти паузу до початку липня, почекати що буде з мобілізацією і поведінкою ТЦК. Куди Ви усі спішите, наслухавшись лякалок про штрафи та відбирання майно. Життя того вартує?!

    Кожна людина має право оновити дані аж до 18 липня 2024 року чи навіть пізніше цього терміну. Не спішіть і не вчиняйте необдуманих кроків.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ростиславе!

    Ви можете стати на облік в ТЦК. При тому Вам в обов'язковому порядку прийдеться пройти ВЛК.

    Чи чекає на мене штраф, згідно нового закону про військовий облік, і яка буде сума?

    Відповідно до статті 38 КУпАП. Строки накладення адміністративного стягнення:

    "Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення".

    Отже, оскільки Ви порушили правила військового обліку у відповідності за статтею 210 КУпАП (сума штрафу станом на зараз складає від 17000 грн до 25500 грн.) дуже давно, то при притягнення Вас до відповідальності, можна буде оскаржити штраф, оскільки вчинили Ви дане правопорушення більше ніж рік тому.

    Який орган впливає на розмір штрафу?

    На розмір штрафу вливає той орган, який його накладає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні хоч це є і порушення але на вас не чекає будь яка відповідальність з таких підстав. (Вибачаюсь чуть не те зазначив)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення

    Тому у разі конфліктної ситуації оперуйте даниною статтею, і кажіть що строки вже давно вийшли. Якщо складуть постанову, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови, у вашому випадку це порушення строку для притягнення до відповідальності.

    У такій ситуації його з легкістю оскаржимо у суді.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    19.1%

    Вітаю Вас!

    Добрий день.В 2024 виповнилося 24 роки.На військовому обліку не стояв і не стою.Зараз хочу це зробити.Чи чекає на мене штраф, згідно нового закону про військовий облік, і яка буде сума?Який орган впливає на розмір штрафу?

    Це трактуватиметься як порушення правил військового обліку і теоретично можлива адміністративна відповідальність за статтею 210 КУпАП. Штраф - 17-25,5 тис грн.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Ви маєте право заперечувати щодо сплати штрафу, адже строки притягнення Вас до відповідальності вже давно вийшли.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України