Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 травня 2024, питання №110023 650₴

Виключений з військового обліку та Резерв+

Доброго дня. З липня 2022 року виключений з військового обліку, маю на руках "тимчасовий посвідчення з відміткою "виключений" та заключення ВЛК. Причина "відсутність щитоподібної залози" гіпотеріоз. Як що я не війсковообязаний чи потрібно мені региструатися у придатку "Резервіст+" щоби не бути оштрафованим. І як що я знаходжусь за кордоном і мені знадобляться консульські послуги не буде питання як для "чоловіків 18-60", і що робити як що було сказано що треба довідка з "Резервіст+". Дякую.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Ні. Не потрібно оскільки Ви не маєте статусу військовозобов'язаного згідно законодавства.

    Жодних адміністративних санкцій відносно Ваа бути не може від слова "зовсім".

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Якщо Ви були виключеним з військового обліку - Вам взагалі не потрібно вчиняти будь-які дії, адже Ви є невійськовозобов'язаним.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) :

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Так як Ви є виключеним та не перебуваєте на військовому обліку - уточнювати дані Вам не потрібно.

    Для консульських послуг просто надайте тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Проте, якщо консульським установам була дана вказівка відмовляти у вчиненні консульських дій без довідки з Реєстр+, тоді у Вас не буде іншого виходу як зареєструватися у застосунку. На жаль, як показали події квітня-червня - державні установи можуть діяти протиправно та безпідставно відмовляти у наданні консульських послуг та видачі документів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, Ні у якому разі ні чого не робіть, бо це вам тільки нашкодить. Ви виключені з військового обліку і є не військовозабов'язаним!!! Оновити дані треба тільки військовозабов'язаним!!! У наявності вашого квитка з відміткою про виключення з військового обліку, цього буде цілком достатньо, що буди спокійним у будь, яких державних органах!!!

    Тому не хвилюйтесь у вас все гаразд, та у відповідності до закону.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Вікторе!

    Персональні дані повинні оновити громадяни України, які перебувають на військовому обліку. Ви ж останнього були виключені, тому такого обов'язку немаєте.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані".

    Стаття 20 Закону України "Про правовий режим воєнного стану":

    "5. Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

    Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    6. В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

    Дійсність військово-облікових документів перевіряється працівником відокремленого підрозділу (філії, представництва) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

    Отже, теоритично Вас можуть змусити оновити дані, коли Ви звернетесь до консульства, я цього не виключаю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    60%

    Вітаю Вас.

    Доброго дня. З липня 2022 року виключений з військового обліку, маю на руках "тимчасовий посвідчення з відміткою "виключений" та заключення ВЛК. Причина "відсутність щитоподібної залози" гіпотеріоз. Як що я не війсковообязаний чи потрібно мені региструатися у придатку "Резервіст+" щоби не бути оштрафованим. І як що я знаходжусь за кордоном і мені знадобляться консульські послуги не буде питання як для "чоловіків 18-60", і що робити як що було сказано що треба довідка з "Резервіст+". Дякую.

    18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Ви не перебуваєте на військовому обліку та не зобов'язані уточнювати свої дані, у тому числі створювати дану програму, яка чи то є, чи не є електронним кабінетом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Щодо перебування за кордоном, аби спокійно жити, радив би Вам подумати над питанням ставання на військовий облік в консульстві. Так Ви позбудетеся взагалі будь-яких приводів для можливих маніпуляцій щодо себе. Але консульства повідомляють, що вони фактично здійснюють постановку на військовий облік тільки тих, хто звертається для постановки на тимчасовий консульський облік добровільно та має підстави на взяття на військовий облік.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України