Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 23 травня 2024, питання №110182 700₴

Вступ до магістратури

Доброго дня.
Мені 36 років, не служив, воєнної кафедри не було. На сьогодніщній день є тільки приписне. Повісток поки що не приходило.
Підкажіть будь-ласка. Є неповна вища освіта (бакалавр) "менеджмент організацій" Думаю вступити на магістратуру але на іншу спеціальність. Наскільки я знаю, зараз потрібнен військовий квиток для цього. Питання таке: Чи буде відстрочка якшо вступаєш на магістра на іншу спеціальність, від бакалавра? і чи може спрацювати наприклад якийсь витяг з застосунку Резерв +, або якісь інші варіанти? Не дуже хочется проходити ВЛК і Чи можна якось обійти це? Дякую.

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви вступите до магістратури - Ви матимете право на відстрочку. Спеціальність не має значення.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, вік та спеціальність не має значення, але щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви здобули перший (бакалаврський) рівень вищої освіти Ви можете вступити на другий (магістерський) рівень вищої освіти та матимете право на відстрочку.

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    На жаль, якщо у вас не буде військово-облікового документу - Вас можуть не зарахувати до ВНЗ, адже згідно пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

    В такому разі Вам потрібно домовлятись з ВНЗ щоб Вас зарахували без військово-облікового документу.

    Витяг з Реєстр+ теоретично міг би спрацювати, якби Ви стояли на військовому обліку військовозобов'язаних.

    Законодавством передбачено формування військово-облікового документа в електронній формі, але поки що він не реалізований на практиці.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28.6%

    Доброго дня, Михайло!

    Так, станом на зараз при вступі до ВНЗ потрібен військово-обліковий документ. Для Вас це вже не приписне, а ТП або ВК. Хоча, деякі ВНЗ йдуть на зустріч студентам та приймають на навчання з подальшої заміною ВОД упродовж 2 місяців. Можливо Ви зможете знайти саме такий ВНЗ.

    Чи буде відстрочка якшо вступаєш на магістра на іншу спеціальність, від бакалавра? і

    Так, у такому випадку Ви матимете право на відстрочку, оскільки здобувєте послідовний рівень освіти. Спеціальність та Ваш вік ролі при тому не грають.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    чи може спрацювати наприклад якийсь витяг з застосунку Резерв +, або якісь інші варіанти?

    Ні, витяг з реєстру не спрацює, оскільки Ваш документ вже не є чинним і Ви повинні стати на облік військовозобов'язанних та змінити приписне на тимчасове посвідчення.

    Не дуже хочется проходити ВЛК і Чи можна якось обійти це?

    Щодо Проходження ВЛК, то Постанова КМУ №560 зазначає наступне:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Проте, врахуйте, що Вам потрібно оформити тимчасове посвідчення до якого повинен бути внесений запис щодо Вашої придатності до військової служби. Тобто, просто так запис про Вашу придатність до служби до ТП ніхто не перенесе, отже, це передбачає, що Вам все ж таки прийдеться пройти ВЛК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягатимуть:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Ви матимете право на відстрочку.

    Спеціальність може бути іншою.

    Токмач Галина Николаевна
    14.3%

    Добрий день, Михайло!

    1) Чи буде відстрочка якшо вступаєш на магістра на іншу спеціальність, від бакалавра? - так, буде. Закон містить вимоги лише щодо послідовності здобутого рівня освіти та форми навчання (денна чи дуальна), без будь-яких обмежень щодо спеціальності та віку здобувача освіти. Оскільки освітній рівень магістра є вищим за освітній рівень бакалавра, то у разі зарахування до магістратури на денну чи дуальну форму навчання Ви будете мати право на відстрочку від мобілізації.

    При цьому, право на відстрочку виникає не з дати видачі наказу про зарахування, а з дати зарахування до ВНЗ та відповідно набуття Вами статусу здобувача вищої освіти/студента-магістра.

    Так, відповідно до пункту 1 частини першої статті 61 Закону України "Про вищу освіту" особами, які навчаються у закладах вищої освіти, єздобувачі вищої освіти.

    Пунктом 1 частини другої статті 61 Закону України "Про вищу освіту" встановлено, що здобувачем вищої освіти єстудент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра.

    Спробуйте вступити з приписним, можливо підуть Вам на зустріч (раніше була практика, що приймальна комісія приймала заяву на вступ навіть без наявності військово-облікового документа, під письмове зобов'язання оформити такий у разі зарахування на навчання).

    2) і чи може спрацювати наприклад якийсь витяг з застосунку Резерв +, або якісь інші варіанти? Не дуже хочется проходити ВЛК і Чи можна якось обійти це? - на жаль, ні.

    Відповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (далі - Порядок № 560), за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    "Додаток 5 - довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна"...

    Згідно пункту 62 Порядку № 560 здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    ОТЖЕ, для отримання відстрочки Ви маєте особисто подати письмову заяву та довідку про здобувача освіти, сформовану в ЄДЕБО (за посиланням - https://info.edbo.gov.ua/check-person/).

    Відповідно до пункту 60 Порядку № 560 комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з 28 дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Корнійчук Євген Іванович
    14.3%

    Доброго дня, є навчальні заклади, які йдуть на зустріч і приймають без військового квитка, треба шукати. Поки у вас не буде наказу про зарахування до навчального закладу вас можуть мобілізувати.

    Для отримання відстрочки вам потрібно вступити на аспірантуру.

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас.

    Мені 36 років, не служив, воєнної кафедри не було. На сьогодніщній день є тільки приписне. Повісток поки що не приходило.Підкажіть будь-ласка. Є неповна вища освіта (бакалавр) "менеджмент організацій" Думаю вступити на магістратуру але на іншу спеціальність. Наскільки я знаю, зараз потрібнен військовий квиток для цього. Питання таке: Чи буде відстрочка якшо вступаєш на магістра на іншу спеціальність, від бакалавра?

    Так, на даний момент спеціальність не грає жодної ролі. Але невідомо, якою буде ситуація навіть через рік.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набрав чинності 18 травня 2024 року.

    Нова редакція передбачає, що право на відстрочку матимуть:

    "...здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Які висновки можливо зробити?

    1. Відстрочку надаватиме навчання за за денною або дуальною формою здобуття освіти (так і було).

    2.Послідовність спрямована на регулювання рівнів освіти, а не спеціальності. Особа має здобувати рівень освіти, вищий за раніше здобутий. Рівні освіти визначено в статті 10 Закону України "Про освіту". Ось їх послідовність:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Коротко кажучи, у сфері вищої освіти послідовність дотримується за умови: бакалавр-магістр-аспірант.

    3. Спеціальність, по якій здобута і здобувається освіта, не впливає на право на відстрочку. Вік здобувача освіти не відіграє жодної ролі.

    Але наразі є проблема в постанові № 560.

    Зокрема, постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти. Наразі таких довідок заклади освіти не формують через технічну неспроможність. А тому коли буде така довідка, Ви маєте право 100 % на оформлення відстрочки незалежно від спеціальності. Інформація про поступове здобуття освіти буде як раз таки підтверджена даною довідкою.

    і чи може спрацювати наприклад якийсь витяг з застосунку Резерв +, або якісь інші варіанти? Не дуже хочется проходити ВЛК і Чи можна якось обійти це? Дякую.

    Резерв + не має відношення до процесу вступу.

    Загалом для вступу до закладу освіти обов'язковим є подання військово-облікового документу. Але загалом, вступити без належного ВОД - реально, якщо заклад освіти погодиться піти на це. Зокрема Міністерство освіти і науки не забороняє цього. Зокрема у листі від 13.07.2023 МОН зазначає, що:

    "...Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

    У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов'язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців..."

    Тому ВУЗ може піти Вам назустріч у цій ситуації. Тут треба співпрацювати тільки із закладом освіти.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період". Вона, зокрема, передбачає, що:

    "...63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби...".

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України