Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 травня 2024, питання №110236 350₴

Повестку не получал, но меня объявили в розыск

Здравствуйте! Скажите, пожалуйста, на каком основании полиция вносит так называемого уклониста в базу АРМОР, если он повестку не получал и в ней не расписывался? То есть никакого письменного обязательства явиться в конкретный день, в конкретное время в конкретный ТЦК он не давал, потому что физически не мог это сделать ввиду своего отсутствия по адресу прописки. Сответственно, факта административного правонарушения нет. Или я не прав? У меня как раз такой случай. Мне пришла повестка по месту регистрации, однако я там не проживаю и староста села составил акт, что вручить её мне не смог. Но потом я узнал, что ТЦК объявил меня в розыск и меня внесли в базу АРМОР. На каком основании, если конкретного правонарушения (неявка по подписанной повестке) я не совершал?

Відповіді юристів (33)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    57.1%

    Доброго дня, Дмитре!

    Поліція вносить дані в рперативну базу МВС АРМОР на підставі повідомлення ТЦК.

    За прийнятими нещодавно змінами до законодавства про мобілізацію, надіслана на Вашу адресу реєстрації повістка вважається такою, що тягне обов'язок явки до ТЦК навіть за умови, що Ви її фактично не отримали.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дмитрий Клієнт місяць тому

    Добрый день, Юрий Климентьевич! Я читал об этих изменениях в закон о мобилизации, но разве повестка будет считаться врученной, даже если я её не получал, уже сейчас, до истечения 60-ти дней, которые даются на обновление данных? Я планирую обновить свои данные в ЦНАП. Но смогут ли они дать мне полноценный витяг, если там у них тоже высветится, что я в розыске? И даже если я получу такой витяг, а потом меня остановит полиция и я покажу его им, что вот я действительно обновил данные, меня отпустят? Благодарю за ответ.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Треба знати, з якої причини Вам була надіслана повістка. Крім того, якщо вона вже була надіслана, то явка за нею обов'язкова незалежно від зазначених в законі 60 днях, передбачених для оновлення даних.

    Дмитрий Клієнт місяць тому

    Повестка пришла ещё в ноябре прошлого года, когда нынешнего закона ещё не было. Узенькая такая, наподобие чека из супермаркета. Там были только мои ФИО, адрес прописки, подпись зам. начальника районного ТЦК, печать и требование явиться в этот ТЦК. Однако день и время вписаны не были — видимо, их должен был вписать сам староста села в момент вручения. Прямого указания, для чего меня приглашают в ТЦК, в тексте этой повестки тоже НЕ БЫЛО. Полагаю, что для уточнения данных... Кстати, возникает попутный вопрос: а действительно, если в повестке не указана цель вызова, может ли она считаться законной, даже если на ней есть и подпись, и печать ТЦК? Спасибо.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якещо повістка була ще в листопад, тоді на неї новий закон не розповсюджується, а оскільки вона буда надіслана поштою, то вважається нікчемною й такою, явка за якою не потрібна.

    Дмитрий Клієнт місяць тому

    Да, повестка была в ноябре. Но пришла не по почте, а поступила в сельский совет к старосте. Он позвонил мне (я живу в городе далеко от села, где прописан) и сообщил, что есть повестка. Я ему ответил, что прийти за ней не могу. Он сказал: "Хорошо, тогда я составлю акт, что военнообязанный по данному адресу не проживает". На том и порешили... И вот я недавно узнал, что нахожусь у полиции "на планшете", то есть в базе АРМОР. Не понимаю, как такое возможно, если вы говорите, что на ноябрьскую неврученную повестку новый закон не распространяется. И что мне делать, если меня остановит полиция?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Якщо прийшла до старости, то це опвіщення, і староста повинен був Вам повідомити про нього під розписку. Якщо він того не зробив за об'єктивних причин, то явка також не є обов'язковою.

    Богданов Микита
    21.4%
    Богданов Микита місяць тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый день, Дмитрий. В АРМОР вносят информацию о том, что ТЦК обратился в полицию с требованиями доставить вас в ТЦК для составления протокола. Конечно, повестка за которую вы не расписались о получении, не считается врученной надлежащим образом. И постановление о штрафе по этой причине можно оспорить в суде.Обновить данные вы можете через ЦНАП до 17 июля. НО, обязанность носить военный документ с собой уже с 18 мая. Доказательства обновления данных это документ о ЦНАПЕ, вытяг из Приложения РЕЗЕРВ + или штрих код на военном билете.

    • Дмитрий Клієнт місяць тому

      У меня есть документ, заменяющий военный билет. Он был вручен мне ещё в начале 90-х. Там, кстати, написано, что я негоден к военной службе в мирное время, а в военное время годен к нестроевой службе. Этого документа достаточно для предъявления, пока у меня нет нового и данные ещё не обновлены? Спасибо.

    Дмитрий Клієнт місяць тому

    И всё-таки, факт остаётся фактом. Независимо от того, какого рода была та повестка, и независимо от того, что она была ещё в ноябре, до вступления в силу нового закона, я на данный момент нахожусь в розыске по линии ТЦК. Что мне делать, если меня остановят полицейские или сотрудники ТЦК и скажут, вы в розыске, следуйте за нами? Что, какие аргументы я могу им противопоставить?

    • Богданов Микита
      Богданов Микита місяць тому

      Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Сейчас у них есть законные основания принудительно доставить вас в ТЦК, если вы находитесь в АРМОРе.

      • Дмитрий Клієнт місяць тому

        Скажите, пожалуйста, а если я обновлю данные в ЦНАП и получу витяг, предъявления этого витяга остановившему меня полицейскому или сотруднику ТЦК будет достаточно, чтобы меня никуда принудительно не доставляли? Я же всё-таки выполнил норму закона, обновил данные.

        • Богданов Микита
          Богданов Микита місяць тому

          Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

          Спілкуватися у чаті

          Зависит от адекватности сотрудников полиции. Они вас должны задержать и доставить в ТЦК для составления протокола, что бы на вас наложили штраф за нарушение правил военного учета. Вы выполнили требование закона и обновили данные, но ТЦК считает, что вы не явились еще по повестке и не выполнили это требование.

          • Дмитрий Клієнт місяць тому

            Спасибо, Никита, за вашу консультацию, буду в своей ситуации стараться учитывать все нюансы, чтобы, как говорится, не попасть в историю. Я почему так подробно обо всех деталях расспрашиваю. У меня есть направление в областную больницу ложиться в стационар и я просто боюсь выехать. Вдруг по дороге остановят маршрутку, проверят мои документы, увидят, что я в розыске, и то, что я им покажу направление, скорее всего, никакого действия не возымеет. Они наверняка захотят снять меня, больного человека, с маршрутки и доставить в ТЦК. Конечно, здесь тоже много зависит от адекватности конкретных полицейских и работников ТЦК. А если попадутся неадекватные? Могу я потом как-то оспорить их действия, что они больного человека, едущего с направлением в стационар, сняли с маршрутки? Спасибо.

            • Богданов Микита
              Богданов Микита місяць тому

              Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

              Спілкуватися у чаті

              Незаконные действия полиции можно обжаловать. Думаю при наличии направления в Обласную больницу вас не снимут с маршрутки

    Корнійчук Євген Іванович
    21.4%

    Доброго дня, це чистої води маніпуляція свідомістю людини.

    Якщо немає виконавчого провадження то це все фейк, які на рівні свідомості змушує у добровільному порядку звернутися до ТЦК.

    Щоб вас оголосили у розшук треба щоб було відповідне рішення суду.

    Якщо на вас хочуть затримали, повинна бути постанова про адміністративне затримання, яку тцк надіслано поліції, тому вимагайте ознайомлення з даними документами, і невірте на слово

    • Дмитрий Клієнт місяць тому

      Я тоже думаю, что это манипуляция, поэтому полагаю, что никакого постановления об административном задержании мне никто показать не сможет, потому что вряд ли оно существует в природе. Правильно ли будет в случае, если мне не смогут показать постановление, отказаться ехать с ними куда-либо, даже если они будут "тыкать" мне своим планшетом с открытой базой розыска, где есть моя фамилия?

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Скоріш за все через порушення правил військового обліку ТЦК хотіло притягнути Вас до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП. Для того щоб Вас знайти та доставити до ТЦК вони звернулися до поліції, яка внесла Вас в свою базу АРМОР, а ТЦК поставили собі відмітку про те, що Ви знаходитеся в розшуку.

    Згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання

    Даний розшук це не досудове розслідування кримінального правопорушення, це просто помітка про те, що у ТЦК немає про Вас ніякої інформації.

    Тепер проблеми, з якими Ви можете зіштовхнутися:

    1. Штраф за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП

    2. Ймовірність адміністративного затримання Вас поліцією та доставка до ТЦК

    Згідно пункту 47 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не 26 менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    ОТЖЕ, тепер за відмову від повістки, за відсутність військово-облікового документу або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Якщо у Вас немає права на відстрочку при зустрічі з ТЦК у Вас великий ризик бути затриманим та доставленим до ТЦК. Щоб уникнути штраф - потрібно буде довести, що староста взагалі з Вами не контактував, а Ви весь час проживали за місцем реєстрації, а якщо у Вас не буде підстав для відстрочки - Вас направлять на ВЛК і в разі винесення постанови про придатність Вам можуть вручити повістку на відправку або мобілізаційне розпоряджння.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бережіть себе!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дмитро!

    На доповнення до моєї відповіді.

    Оперативна база даних АРМОР знахолиться у віданні МВС, і не є правдивою підставою для розшуку особи, як це передбачено Кримінальним процесуальним кодексом України.

    Згідно статті 281 КПК оголошення підозрюваного в розшук визначається так:

    "!1. Якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або він виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України чи за межами України та не з’являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, слідчий, прокурор оголошує розшук такого підозрюваного.

    До оголошення підозрюваного в розшук слідчий, прокурор зобов’язаний вжити заходів щодо встановлення його місцезнаходження.

    {Частина перша статті 281 в редакції Законів № 1950-VIII від 16.03.2017, № 1422-IX від 27.04.2021}

    2. Про оголошення розшуку виноситься окрема постанова, якщо досудове розслідування не зупиняється, або вказується в постанові про зупинення досудового розслідування, якщо таке рішення приймається, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    3. Здійснення розшуку підозрюваного може бути доручено оперативним підрозділам".

    Тож АРМОР - це зовсім інша історія і на період, коли ТЦК надіслав Вам оповіщення про явк5у в ТЦК, ніяких особливих повноважень ані поліції, ані, тим більше, ТЦК, внесення Вас в АРМОР не надавало.

    Що стосується адміністративного правопорушення з Вашого боку, то тут я з Вами годжуся на всі 100% - його просто не було! Тож маєте всі підстави звернутись до поліції із заявою про виключення Вас зі згаданої бази даних.

    • Дмитрий Клієнт місяць тому

      Юрий Климентьевич, встреча с полицейским или сотрудником ТЦК, которые увидят на своих планшетах, что я в розыске, может произойти раньше, чем я пойду в полицию с заявлением исключить меня из этой базы данных. Каков должен быть алгоритм моих действий в этом случае? Они будут, извините, тыкать мне этими своими планшетами с АРМОРом, а мне что им противопоставить? Достаточно ли будет документа взамен военного билета, выданного в начале 90-х, а также витяга с ЦНАПа об обновлении данных, чтобы они оставили меня в покое?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дмитро!

    Я і не пропоную Вам йти до поліції персонально. Ви можете звернутись туди із заявою за допомогою відповідного електронного застосунку. Це можна зробити тут:

    https://www.npu.gov.ua/onlajn-zvernennya

    Що стосується зупинки на вулиці воєнним патрулем або поліцією, то брехати не буду, бо не навчений: тут особливого алгоритму дій не існує, і Ваші права практично не захищені законом, особливо, в світлі нового законодавства. Тобто є велика імовірність того, що Вас можуть доставити в ТЦК з усіма витікаючими звідси наслідками.

    Тому до розгляду Вашої заяви в поліції, рекомендую вести себе дуже обережно і старатися патрулям чи поліції на "очі" не потрапляти.

    Також варто подумати про можливі варіанти відстрочки за ст. 23 Закону України "".Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    • Дмитрий Клієнт місяць тому

      Вариантов получить отсрочку у меня точно нет, но зато по состоянию здоровья есть все основания быть полностью исключенным с воинского учёта. Однако для этого я должен лечь в областной стационар, но чтобы туда лечь, я боюсь выезжать, потому что могут снять с маршрута, невзирая на то, что у меня на руках будет направление врача. Вот такой замкнутый круг получается и я просто не знаю, что делать...

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я пам'ятаю, ми розмоляли про Вашу хворобу, а також про те, що Вам потрібно пройти обстеження станом на сьогодня, оскільки "свіжіх" документів на руках в Вас немає. То ж, якщо Ви бажаєте все це закінчити, Вам обов'язково потрібно лягти на стаціонар та підтвердити діагноз.

        В Вас є направлення на госпіталізацію від лікаря, тому будемо сподіватись, що це сприймуть до уваги представники поліції. Направлення - це вже в якійсь мірі говорить про те, що Ви маєте хворобу, яка потребує лікування.

        Тому Ви все ж таки повинні обрати, що будете робити далі, або сидіти вдома та взагалі не потрапляти на очі представникам поліції та ТЦК, як також отримувати можливі штрафи. Або ж намагатись вирішити Вашу проблему зі здоров'ям. Іншого не дано, на жаль.

    • Дмитрий Клієнт місяць тому

      Я перешёл по ссылке, посмотрел форму заявления. Получается, если я подам такое заявление, указав свои данные (телефон, адрес), то они быстрее меня найдут. И не для снятия с розыска, а, наоборот, чтобы доставить в ТЦК))) Есть и другой нюанс: документального подтверждения, что я нахожусь в розыске, у меня нет — есть устная информация об этом из источника, заслуживающего доверия. И что я должен буду написать в этом заявлении: Я СЛЫШАЛ, что нахожусь у вас в розыске по линии ТЦК, удалите меня, пожалуйста, из вашей базы, потому что никаких повесток я не получал — примерно так? И, кстати, как полиция отвечает на заявления через эту форму? По электронной почте? Спасибо.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Поліція відповідає на відповідні звернення на електрону пошту. З приводу питання "если я подам такое заявление, указав свои данные (телефон, адрес), то они быстрее меня найдут" - іншого варіанту вирішити це питання немає. Якщо не з'являтись до поліції персонально, то тільки таким шляхом.

        • Дмитрий Клієнт місяць тому

          Спасибо. С вашего позволения, ещё один вопрос, он для меня тоже очень важен. После, даст Бог, успешной поездки в стационар и возвращения, я обязательно обновлю свои данные через ЦНАП, чтобы сразу получить соответствующий витяг. И вот, имея на руках этот витяг, чем может закончиться у меня встреча с полицейскими, у которых я буду находиться в базе розыска? Они всё равно будут настаивать на моей доставке в ТЦК, или мне самому, не дожидаясь встречи с патрулем, как только получу витяг в ЦНАП, пойти с ним в отделение и подать заявление о снятии с розыска? Кстати, а если обновиться в Резерв+, витяг можно скачать и распечатать?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            После, даст Бог, успешной поездки в стационар и возвращения, я обязательно обновлю свои данные через ЦНАП, чтобы сразу получить соответствующий витяг. И вот, имея на руках этот витяг, чем может закончиться у меня встреча с полицейскими, у которых я буду находиться в базе розыска?

            Закон України "Про Національну поліцію"

            Стаття 24 доповнити частиною п’ятою такого змісту:

            "5. За зверненням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби безпеки України або розвідувальних органів України органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також здійснюють адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

            Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

            У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

            У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

            У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

            Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

            У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

            Они всё равно будут настаивать на моей доставке в ТЦК, или мне самому, не дожидаясь встречи с патрулем, как только получу витяг в ЦНАП, пойти с ним в отделение и подать заявление о снятии с розыска? Кстати, а если обновиться в Резерв+, витяг можно скачать и распечатать?

            Не обов'язково. Можуть видати повістку на уточнення даних, а вже в ТЦК Ви будете розбиратись з якої причини останній подав Вас у розшук. Той факт, що Ви оновите дані через ЦНАП проблему розшуку не вирішить.

            • Дмитрий Клієнт місяць тому
              Не обов'язково. Можуть видати повістку на уточнення даних, а вже в ТЦК Ви будете розбиратись з якої причини останній подав Вас у розшук. Той факт, що Ви оновите дані через ЦНАП проблему розшуку не вирішить.
              Немного непонятно. Если у меня на руках уже будет витяг из ЦНАП об уточнении данных, зачем нужно давать повестку для их уточнения, если они, согласно витягу, уже уточнены?
    Дмитрий Клієнт місяць тому

    Да, я действительно задавал вопрос по поводу своей болезни, но поскольку не все нюансы смог тогда охватить, то вот сейчас обратился повторно и благодарен за все консультации. Постоянно сидеть взаперти я точно не хотел бы. Поэтому всё же надеюсь без проблем попасть в стационар и, вернувшись, обновить свои данные и дальше, если дадут направление на ВЛК, нормально её пройти.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, я також сподіваюсь, що Ви без проблем зможете дістатись до обласної лїкарнї та пройти обстеження, так як єдиний можливий варіант для Вас станом на сьогодня - це Ваш стан здоров'я, оскільки інших підстав для відстрочки Ви не маєте.

    Дмитрий Клієнт місяць тому

    Спасибо большое всем юристам, которые нашли время и возможность и подробно ответили на мои вопросы. Всем хорошего дня и благодарных клиентов!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Дмитро! Вдачі Вам!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно п. 28 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560 виклик громадян до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чи їх відділів, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ під час мобілізації здійснюється шляхом вручення (надсилання) повістки (додаток 1).

    У повістці зазначаються:

    прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;

    мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    місце, день і час явки за викликом;

    підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;

    реєстраційний номер повістки; роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки (п.29 Порядку):

    Повістки зокрема мають право вручати: представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (п.31 Порядку).

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату не пізніше ніж протягом наступного дня після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення (п.34 Порядку).

    За адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:

    представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки особисто або засобами зв’язку (п.36 Порядку).

    Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є (п.41 Порядку):

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

    день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України