Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 24 травня 2024, питання №110255 340₴

Дарча на нерухомість, оформлена в Росії до початку війни

Доброго дня. Дарча на нерухомість від сестри (громадянка України), що проживає в Росії, оформлена перед війною в 21 р. Чи можу я звернутися до нотаріусу для процедури переоформлення. Читала про постанову Уряду, що Доручення, які оформлялися до початку війни приймаються

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Оскільки угода щодо дарування буде відбуватися сьогодні - в контексті законодавства України це не можливо.

    Наразі діє заборона щодо відчуження нерухомості громадянами рф.

    Зверніться до нотаріуса з цим питанням - це буде більш правильно.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Якщо у Вас вже є нотаріально-посвідчений договір дарування, який оформлений в 2021 році - тоді Вам, навіть, до нотаріуса звертатись не потрібно. Адже, у Вас вже є правовстановлючий документ на нерухоме майно.

    Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Тобто Ваше право власності на квартиру повинне бути зареєстровано.

    Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Зарєструвати Ваше квартиру Ви можете через державного реєстратора (ЦНАП) або нотаріуса, або через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/derzhavna-reyestaciya...

    Відповідно до положень постанов Кабінету Міністрів України від 3 березня 2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації», а також від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (далі – Постанови №164 та № 187), незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, зупиняються, а у разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні.

    У Вашому випадку договір дарування укладений в 2021 році є завершеною нотаріальною дією тому Вам потрібно лише зареєструвати Ваше право власності на нерухомість та внести відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ольга!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації:

    1. Для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації установити до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, мораторій (заборону) на:

    1) виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є Російська Федерація або такі особи (далі - особи, пов’язані з державою-агресором):

    громадяни Російської Федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;

    2. Установити, що:

    1) правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, у тому числі якщо ними передбачається відповідне відчуження у майбутньому, є нікчемними;

    2) нотаріальне посвідчення правочинів, що порушують мораторій, визначений пунктом 1 цієї постанови, забороняється. Державна реєстрація або інше визнання державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, особами, які надають публічні (адміністративні) послуги, правочинів, укладених з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, забороняється".

    Отже, Вам не вдаться переоформити нерухомість у будь якому випадку, навіть за умови того, що довіреність була оформлена до початку війни, це буде порушенням мораторію і як наслідок визнання правочину нікчемним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Пані, Ольга у Вас на руках довіреність від Вашої сестри чи у Вас вже укладений договір дарування?

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, це в компетенції нотаріуса. Отримати обгрунтовано відповідь на ваше запитання ви можете звернувшись на гарячу лінію нотаріату

    +38 044 364 23 93 – багатоканальний телефонний номер Міністерства юстиції України (інформаційно-довідковий), електронна поштова адреса: callcentre@minjust.gov.ua (згідно з графіком роботи апарату Міністерства юстиції України: з 08:00 до 17:00 (понеділок – четвер) та з 08:00 до 15:45 (п’ятниця).

    Дерій Владислав Олегович
    18.2%

    В доповнення до своєї відповіді...

    Постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2023 р. №107 «Деякі питання прийняття на території України під час воєнного стану документів, виданих уповноваженими органами іноземних держав» установлено, що під час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування документи, виготовлені або засвідчені на території іноземних держав установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на території України без спеціального посвідчення (консульської легалізації, проставлення апостиля тощо) у разі, коли станом на 24.02.2022 такі документи приймалися на території України без спеціального посвідчення.

    Станом на 24.02.2022 у відносинах із зазначеними державами-сторонами Гаазької конвенції 1961 року діяла Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року , статтею 13 якої визначено, що документи, які на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за встановленою формою та скріплені гербовою печаткою ухвалюються на територіях інших Договірних Сторін без будь-якого спеціального посвідчення; документи, які на території однієї з Договірних Сторін розглядаються як офіційні документи, користуються на територіях інших Договірних Сторін доказовою силою офіційних документів.

    Таким чином, протягом строку, визначеного постановою Кабінету Міністрів, офіційні документи, видані у вищезазначених державах (Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан, РФ та Білорусь), можуть прийматися на території України без вимоги додаткового засвідчення, а по завершенні такого періоду - прийматимуться за умови їх засвідчення апостилем.

    Отже, якщо Ваша сестра (яка є громадянкою України) нотаріально оформила довіреність на укладання договору дарування, видану на території РФ, то довіренність вважається дійсною в Україні без додаткового засвідчення, протягом дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.8%

    Вітаю Вас.

    Ви маєте договір дарування, але він не внесений в Реєстр? Чому так вийшло? Чи Ви маєте довіреність? Потрібно отримати більше конкретики для предметної відповіді на Ваші питання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України