Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 24 травня 2024, питання №110267 650₴

Щодо військового обов'язку

Добрий день!
Працюю в паливно енергетичному комплексі на підприємстві критичної інфраструктури. Керівник відділу по мобілізації повідомив мені, що для отримання бронювання мені необхідно стати на облік в ТЦК і СП і отримати "нормальний військовий білет" з кодом.
Мені 50 років, мешкаю в м.Харків з 2018р., за місцем проживання не зареєстрований, ВПО не оформлював. Ві
йськовий квиток (радянського зразка) в розділі lX. "Отметки об освобождении от воинской обязанности" є запис "Исключён с воинского учёта 24.01.2014 года по достижению предельного возраста состояния в запасе" скріплено підписом військового комісара і круглою гербовою печаткою військомату.
Питання:
1. Чи вважаюсь Я військовозобов'язаним у зв'язку з прийняттям нового закону про мобілізацію?
2. Чи необхідно мені уточнювати дані в ТЦК, резерв, ЦНАП та інше?
3. Якщо не військовозобов'язаний, при зустрічі з представниками ТЦК і поліції як себе поводити і як їм довести.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви вважаєтесь військовозобов'язаним.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Корнійчук Євген Іванович
    10.8%

    Доброго дня, для отримання броні вам треба стати на облік, ви можете стати за місцем фактичного перебування..

    З собою беріть гарантійний лист від роботодавця, що ви підлягаєте бронюванню.

    У разі спроби вручення вам бойової повістки, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови, у вашому випадку це праця на підприємстві критичної інфраструктури і що ви будете заброньовані.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30.8%

    Доброго дня, Віталію!

    Працюю в паливно енергетичному комплексі на підприємстві критичної інфраструктури. Керівник відділу по мобілізації повідомив мені, що для отримання бронювання мені необхідно стати на облік в ТЦК і СП і отримати "нормальний військовий білет" з кодом.

    Ваш військовий квиток є "нормальним".

    Указ Президента України "Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу"https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#Text

    3. Установити, що військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на військові квитки нового зразка, крім випадків, передбачених Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положенням про військовий квиток офіцера запасу, затвердженими цим Указом.

    1. Чи вважаюсь Я військовозобов'язаним у зв'язку з прийняттям нового закону про мобілізацію?

    З прийняттям нового закону не вважаєтесь. Новий закон не передбачає поновлення на військовому обліку виключенних з останнього. Проте, Ви повинні бути готові до того, що ТЦК поновить Вас на обліку, якщо вже цього не зробив ще у 2018 році.

    Постанова ВСУ https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87..., в якій зазначено, що це цілком законно.

    2. Чи необхідно мені уточнювати дані в ТЦК, резерв, ЦНАП та інше?

    Відповідна вимога стосується громадян, які перебувають на військовому обліку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    3. Якщо не військовозобов'язаний, при зустрічі з представниками ТЦК і поліції як себе поводити і як їм довести.

    Записом про виключення Вас з військового обліку у Вашому військовому квитку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    30.8%

    Доброго дня!

    1. Чи вважаюсь Я військовозобов'язаним у зв'язку з прийняттям нового закону про мобілізацію?

    Ви вважаєтесь невійськовозобов'ящаним, адже були виключені з військового обліку.

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Але в раліях сьогодення Вам можуть вручити повістку або неправомірно поставити на військовий облік, в такому випадку Вам потрібно відстоювати свої права в судовому порядку.

    2. Чи необхідно мені уточнювати дані в ТЦК, резерв, ЦНАП та інше?

    Не потрібно, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку у зв'язку з виключенням.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) :

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    3. Якщо не військовозобов'язаний, при зустрічі з представниками ТЦК і поліції як себе поводити і як їм довести.

    1. Покажіть військовий квиток з відміткою про виключення

    2. Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    3. Згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    27.7%

    Вітаю Вас!

    Працюю в паливно енергетичному комплексі на підприємстві критичної інфраструктури. Керівник відділу по мобілізації повідомив мені, що для отримання бронювання мені необхідно стати на облік в ТЦК і СП і отримати "нормальний військовий білет" з кодом.Мені 50 років, мешкаю в м.Харків з 2018р., за місцем проживання не зареєстрований, ВПО не оформлював. Військовий квиток (радянського зразка) в розділі lX. "Отметки об освобождении от воинской обязанности" є запис "Исключён с воинского учёта 24.01.2014 года по достижению предельного возраста состояния в запасе" скріплено підписом військового комісара і круглою гербовою печаткою військомату.Питання:1. Чи вважаюсь Я військовозобов'язаним у зв'язку з прийняттям нового закону про мобілізацію?

    Наразі Ви не є військовозобов'язаним та теоретично не маєте обов'язку уточнювати свої дані. Але, на жаль, Вас повинні поставити на військовий облік знову, саме такою є тенденція та практика. Наразі такої підстави для виключення з військового обліку немає. До того ж, граничний вік перебування в запасі складає 60 років. Ті позови, предметом яких є оскарження поновлення на обліку осіб, виключених з нього у зв'язку із досягненням граничного віку, нічим не закінчуються, суди приймають сторону ТЦК та СП. Тому розраховувати на цю підставу не варто.

    Також дещо залежить від Вашого розряду:

    Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі

    ...

    3. Особи офіцерського складу, які перебувають у запасі, поділяються на розряди за віком:

    1) перший розряд:

    молодший офіцерський склад - до 45 років;

    старший офіцерський склад:

    майор (капітан 3 рангу), підполковник (капітан 2 рангу) - до 50 років;

    полковник (капітан 1 рангу) - до 55 років;

    вищий офіцерський склад - до 60 років;

    2) другий розряд:

    молодший та старший офіцерський склад - до 60 років;

    вищий офіцерський склад - до 65 років.

    4. Граничний вік перебування в запасі другого розряду є граничним віком перебування в запасі.

    2. Чи необхідно мені уточнювати дані в ТЦК, резерв, ЦНАП та інше?

    Скажу так - юридично ні, але все таки Ви підлягаєте наразі взяттю Вас на військовий облік, відповідно - повинні уточнювати дані. З таким питанням немає сенсу сперечатися, адже наявна відповідна судова практика.

    3. Якщо не військовозобов'язаний, при зустрічі з представниками ТЦК і поліції як себе поводити і як їм довести.

    Це буде зробити складно, відверто кажучи, адже реальність є такою, що Ви маєте стояти на військовому обліку.

    Щодо бронювання, це складне питання з практичної точки зору. Перш за все, хотів би зазначити, що для бронювання Ви повинні стояти на військовому обліку. Бронювання за даних умов - неможливий варіант, оскільки Ви буде мобілізовані задовго до того, як отримаєте витяг з наказу Мінекономіки. Вам дійсно треба стати на військовий облік. Якщо цього не зробити, ТЦК потім може не зарахувати його на спеціальний військовий облік та відповідно у відстрочці відмовлять.

    Єдиний варіант - це втручання роботодавця. Вони мають підготувати листа щодо його дефіцитності та прохати про взяття його на облік без мобілізації. Дуже часто таким чином вдається вирішити ситуації, але не завжди, на жаль...

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України