Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 травня 2024, питання №110488 340₴

Переломи, травми, хвороби та ВЛК

Добрий день! Хочу зрозуміти, як та за якими нормативними документами будуть вести себе ТЦК/ВЛК.

От, наприклад, є у нас "ухилянт", який не оновлював дані в ТЦК останні 20 років. От він прийшов "здаватися" в ТЦК, але в нього є перелом ноги.

Що відбуватиметься далі? Які документи необхідні? Чи направлять його на ВЛК? Чи дасть йому ВЛК тимчасову непридатність? Якими нормативними документами буде керуватися ВЛК? Як визначити ступінь порушення функції ноги в даному випадку? Яка нормативна база та яка практика? Від чого залежатиме термін, на яку буде надано статус тимчасово непридатного?

Відповіді юристів (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Що відбуватиметься далі?

    Спочатку провірять Ваші військово-облікові документи. Якщо у Вас немає тимчасового посвідчення військовозобов'язаного або військового квитка - на Вас може чекати штраф за порушення правил військового обліку(стаття 210 КУпАП)

    Які документи необхідні?

    Військово-обліковий документ, всі медичні документи, документи для відстрочки (якщо є підстава

    статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”)

    Чи направлять його на ВЛК?

    Так, повинні направити на ВЛК

    Чи дасть йому ВЛК тимчасову непридатність?

    В залежності від ступеня порушення функцій ноги та необхідного періоду реабілітації Вас можуть визнати тимчасово непридатним до військової служби з переоглядом через 1-6 місяців.

    Якими нормативними документами буде керуватися ВЛК? Як визначити ступінь порушення функції ноги в даному випадку? Яка нормативна база та яка практика?

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зокрема у Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Вас будуть оглядати за статтею 78 або 81 Розкладу хвороб.

    1) до пункту «а» статті 78 належать:

    • неправильно зрощені вертикальні переломи кісток таза з порушенням цілісності тазового кільця;
    • наслідки переломів кісток таза з пошкодженням тазових органів при незадовільних результатах лікування;
    • наслідки центрального вивиху стегнової кістки (анкілоз або деформуючий артроз кульшового суглоба III-IV ступенів та деформація вісі кінцівки);
    • наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток зі значними порушеннями функцій кінцівки або функції зовнішнього дихання при множинних переломах ребер та грудини;

    2) до пункту «б» належать:

    • наслідки центрального вивиху стегнової кістки з помірними порушеннями функцій кінцівки;
    • наслідки перелому шийки стегна при незадовільних результатах лікування;
    • укорочення (у тому числі відносне) верхньої кінцівки від 5 до 8 см включно або нижньої кінцівки - від 2 до 5 см включно;
    • наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з помірними порушеннями функцій кінцівки або функції зовнішнього дихання при множинних переломах ребер та грудини.

    3) до пункту «в» належать:

    • наслідки перелому шийки стегна, що лікувався з використанням остеосинтезу при незначних порушеннях функцій кульшового суглоба;
    • невилучені металеві конструкції;
    • наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з незначними порушеннями функцій кінцівки або функції зовнішнього дихання при множинних переломах ребер та грудини;
    • укорочення (у тому числі відносне) верхньої кінцівки від 2 до 5 см включно або нижньої кінцівки до 2 см включно;
    • віддалені наслідки (більше 1 року) травм і поранень верхніх та нижніх кінцівок, ізольовані переломи кісток (у тому числі і таза без деформації тазового кільця), суглобів та їх капсульно-зв’язкового апарату, м’язів, сухожилків та кровоносних судин за відсутності порушень функцій.

    За наявності хибних суглобів пропонується оперативне лікування і залежно від його результатів визначається ступінь придатності до військової служби.

    За наслідками (віддаленими наслідками) травм і поранень суглобів, їх капсульно-зв’язкового апарату, інших кісток, м’язів, сухожилків, кровоносних судин та нервів медичний огляд проводиться залежно від результатів лікування, порушень функцій кінцівки за пунктами «а», «б» чи «в» відповідних статей Розкладу хвороб.

    Лише пункт "а" статті 78 передбачає непридатність до військової служби.

    Від чого залежатиме термін, на яку буде надано статус тимчасово непридатного?

    Якщо Ви операцію робили нещодавно Вас оглядатимуть за статтею 81 розкладу хвороб - термін тимчасової непридатності придатності буде залежати від часу реабілітації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Євгене!

    Що відбуватиметься далі?

    Далі чоловіка притянуть до адмінистративної відповідальності та видадуть направлення на ВЛК.

    Які документи необхідні?

    Для чого саме? Якщо для явки до ТЦК, то Ваш ВОД і паспорт. Якщо для проходження ВЛК, то всі медичні документи, які має чоловік з приводу своєї травми та супутніх хвороб.

    Чи направлять його на ВЛК?

    Оскільки ВЛК потрібно проходити раз на п'ять років у мирний час в облікових цілях та довідка ВЛК у воєнний часдійсна протягом року, то, так, чоловіка направлять на ВЛК.

    Чи дасть йому ВЛК тимчасову непридатність?

    Залежить від реабілітаційного періоду після травми. Можуть і не надати тимчасову непридатність, а просто видати повістку, наприклад, через місяць.

    Якими нормативними документами буде керуватися ВЛК?

    ВЛК при встановленні ступеня придатності щодо проходження військової служби завжди керується Наказом МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

    Як визначити ступінь порушення функції ноги в даному випадку?

    Ступінь порушення функції кінцівки в даному випадку буде визначатись вже після того, як в чоловіка закінчиться реабілітаційний період.

    Яка нормативна база та яка практика?

    Стаття 81 Розкладу хвороб передбачає стани після перенесених гострих травм, поранень, отруєнь та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин громадянами та військовослужбовцями, які лікувалися консервативними або хірургічними методами.

    Після переломів дрібних кісток, кісточок, поперечного або остистого відростка хребця, видалення металевих та інших конструкцій щодо військовослужбовців приймається постанова про потребу у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) або у звільненні від виконання службових обов’язків, а щодо громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, приймається постанова «тимчасово непридатні» (призовникам надається відстрочка від призову).

    Постанова про тимчасову непридатність приймається (громадянам, за графою I Розкладу хвороб, надається відстрочка від призову) на строк до 12 місяців, коли для повного відновлення функціональних розладів органів, систем потрібен термін більше одного місяця.

    У разі неускладнених закритих переломів довгих або інших кісток, що потребують тільки іммобілізації гіпсовою пов’язкою або з приводу яких виконано металоостеосинтез, військовослужбовці за контрактом можуть бути виписані із закладу охорони здоров’я (установи) на амбулаторне лікування з оглядом ВЛК для визначення потреби у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) або звільненні від виконання обов’язків військової служби за станом здоров’я.

    Курсантів, слухачів ВВНЗ та військовослужбовців строкової служби для продовження лікування доцільно розміщувати в лазаретах медичних пунктів військових частин (закладів) з обов’язковим їх оглядом хірургом (травматологом) госпіталю не рідше одного разу на 30 діб. Огляд цих осіб для встановлення потреби у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) проводиться після завершення лікування у лазареті.

    Військовослужбовці строкової служби з переломами довгих кісток, які лікувалися зануреним металоостеосинтезом, після появи ознак формування кісткового мозоля можуть бути направлені командиром військової частини на обстеження та медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби.

    При залишкових явищах після перенесених гострих отруєнь, токсичної дії речовин та інших зовнішніх чинників військовослужбовцям приймається постанова про потребу у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) або у звільненні, а для громадян - про тимчасову непридатність (надається відстрочка).

    Після реалізованої відстрочки на лікування щодо громадян під час призову на військову службу (прийому на військову службу за контрактом), вступу у ВВНЗ проводиться обстеження (за необхідності - стаціонарне), з подальшим визначенням ступеня придатності до військової служби. У разі виявлення змін та порушень функцій органів і систем медичний огляд проводиться за відповідними статтями Розкладу хвороб.

    Від чого залежатиме термін, на яку буде надано статус тимчасово непридатного?

    Так само, як і саме надання тимчасової непридатності терміни будуть залежити від реабілітаційного періоду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас.

    От, наприклад, є у нас "ухилянт", який не оновлював дані в ТЦК останні 20 років. От він прийшов "здаватися" в ТЦК, але в нього є перелом ноги. Що відбуватиметься далі? Які документи необхідні? Чи направлять його на ВЛК? Чи дасть йому ВЛК тимчасову непридатність? Якими нормативними документами буде керуватися ВЛК? Як визначити ступінь порушення функції ноги в даному випадку? Яка нормативна база та яка практика? Від чого залежатиме термін, на яку буде надано статус тимчасово непридатного?

    Можливо, спочатку він буде притягнений до відповідальності, якщо є за що, адже в базу "Армор" у нас інколи потрапляють доволі дивно. Далі - отримає направлення на проходження ВЛК.

    Рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    З переломом ноги йому до нього буде застосована стаття 81 Розкладу хвороб та його визначають тимчасово непридатним до військової служби строком до 2 місяців. Також буде вручена повістка про явку після закінчення зазначеного строку.

    Практика дуже проста - якщо функції ноги особи тимчасово порушені - це має бути саме тимчасова непридатність.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України