Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 28 травня 2024, питання №110695 500₴

Помилка в Резерв+ щодо виключення з обліку.

Доброго дня. Я інвалід з дитинства, наразі 3 група. У 2010 році визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку згідно статті 74-а, про що маю запис в військовому квитку (див. додаток). Знаю, що виключеним з обліку не потрібно оновлювати дані, але виявив, що у додатку «Резерв+» досі перебуваю на військовому обліку. Чи є шанси виправити цю помилку звернувшись до ТЦК поштою із заявою додавши завірену копію військового квитка? Висновку ВЛК за 2010 на руках не маю, тільки квиток.
Питання оформлення відстрочки по інвалідності поки що не цікавить. Хотілось би, все ж таки, довести право бути взагалі невійськово зобов'язаним, і не оформлювати постійно відстрочку.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня!

    Є багато питань до записів у Вашому ВОД.

    1. У відповідності зі статтею 74 "а" Вас повинні були виключити з військового обліку, але не за Наказом №342, оскільки останній передбачав "зняття з обліку у зв'язку з непридатністю у мирний час та обмеженною придатністю у воєнний час", а за статтею 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

    "2. Оскільки Наказ № 342 був скасований.

    9 червня 2006 року Наказом Міністра оборони України №342 були внесені зміни до настанови з військового обліку в ЗСУ, затвердженої Наказом Міноборони №35 від 22.01.2002 року, щодо зняття з військового обліку громадян, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час.

    15 січня 2015 року Наказом МОУ №24 «Про внесення змін до Настанови з військового обліку ...» до тієї ж настанови від 2002 р. були внесені нові зміни – щодо скасування положення про зняття з військового обліку громадян, які визнані ВЛК непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час".

    Отже, з одного боку Ви виключені з військового обліку, а з іншого - у зв'язку з зписом про виключення за Наказом №342 - підлягаєте поновленню на такому обліку.

    Взагалі, я перший раз бачу саме таке формулювання "виключений з Наказом №342", оскільки зазвичай запис наступний "знятий з обліку за Наказом №342".

    Щодо другого Вашого питання, то відповідно до Постанови КМУ №559:

    4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку. Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Оскільки станом на зараз направити звернення через реєстр неможливо (дана функція поки що не працює), то єдиний вихід для Вас відправляти заяву щодо виправлення інформації у реєстрі цінним листом з описом вкладення. Після відповіді ТЦК Ви будете розуміти, як Вам поводитись надалі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    В Вашому випадку місія здійсненна.

    Звертайтесь до ТЦКСП за місцем військового обліку.

    Без фізичного звернення чи покрайній мірі дзвінка відповіді на своє запитання Ви не знайдете.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Вам потрібно особисто або рекомендованим листом з описом вкладненого повідомити РТЦК, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії військового квитка. Також можете звернутись до технічної підтримки додатку Реєстр+, можливо вони щось наплутали.

    Наступні Ваші кроки залежать від письмової відповіді ТЦК на Ваше звернення.

    Так як Ви виключені з військового обліку - відповідно Ви вже не перебуваєте на військовому обліку та є невійськовозобов'язаним, тому у Вас немає необхідності оновлювати дані.

    Те, що РТЦК не вніс дані до Реєстру - це не Ваша вина.

    Проте, якщо на вулиці Ви зустрінетсь з представниками ТЦК та вони в базі побачать, що Ви стоїте на військовому обліку, а по документах - виключений, Вам можуть вручити повістку на уточнення даних, а за відмову від неї доставити до ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Я інвалід з дитинства, наразі 3 група. У 2010 році визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку згідно статті 74-а, про що маю запис в військовому квитку (див. додаток). Знаю, що виключеним з обліку не потрібно оновлювати дані, але виявив, що у додатку «Резерв+» досі перебуваю на військовому обліку. Чи є шанси виправити цю помилку звернувшись до ТЦК поштою із заявою додавши завірену копію військового квитка? Висновку ВЛК за 2010 на руках не маю, тільки квиток.Питання оформлення відстрочки по інвалідності поки що не цікавить. Хотілось би, все ж таки, довести право бути взагалі невійськово зобов'язаним, і не оформлювати постійно відстрочку.

    Так, ситуація максимально абсурдна через недбалість дій працівників ТЦК та СП. Повний безлад відбувається в державі. Через халатність на недбалість посадових осіб, Ви до сих пір не виключені з військового обліку по якійсь там базі.

    З юридичної точки зору, Ви не перебуваєте на військовому обліку, відповідно не повинні уточнювати свої військово-облікові дані.

    18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    И вообще как то с ними взаимодействовать?

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Я б порадив Вам спробувати подати на адресу ТЦК та СП листа щодо внесення інформації про визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку до реєстру "Оберіг". І поки нікуди не ходити і нічого не оновлювати. Подайте заяву та чекайте відповіді від ТЦК та СП. У заяві вкажіть свій статус "невійськовозобов'язаний"!!!

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України