Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 31 травня 2024, питання №111032 350₴

бронювання дснс повне чи 50% працівників?

в законі вказано 50% бронювання для держслужбовців категорії «б» та «в» з органів місцевого самоврядування
а далі, наступний пункт - бронювання працівників дснс
чи мається на увазі, що бронюванню підлягають 100% працівників дснс?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Для військовозобов'язаних працівників ДСНС, які мають звання - бронювання 100%.

    Згідно статті 25 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    "1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:

    • державної служби категорії "А", голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів – усі військовозобов’язані;
    • державної служби категорій "Б", "В", в органах місцевого самоврядування – не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах;

    2) в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінальновиконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;

    ВИСНОВОК

    В ДСНС (крім військовозобов'язаних, зазначених у пункті 1 частини 1 ст.23 ЗУ "Про моб.підготовку та мобілізацію"), має бути 100 % бронювання.

    50 % передбачено лише для посад державних службовців категорії "Б" та "В", тому якщо Ви не державний службовець в структурі ДСНС, то Ви підлягаєте бронюванню.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Вікторія Клієнт 28 днів тому

    дякую за вашу відповідь

    тобто, якщо у працівника дснс є звання сержанта - то він повинен бути заброньований?

    • Дерій Владислав Олегович

      Так, все вірно

    Богданов Микита
    Богданов Микита 28 днів тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, наразі немає чіткої процедури бронювання працівників поліції, ДСНС і тд. після внесення змін до законодавства. Процедуру та порядок бронювання встановлює постанова КМУ № 76. На даний час передбачає 50% від кількості військовозобов'язаних працівників.

    Турчин Ярослав
    50%
    Турчин Ярослав 28 днів тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пані ВІКТОРІЯ!

    Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ і який реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також гідрометеорологічної діяльності.

    В органах ДСНС є дві категорії працівників:

    - умовно цивільний обслуговуючий персонал, який працює як державні службовці на підставі Закону України "Про державну службу" (керівники, начальники відділів апаратів, кадрових чи юридичних наприклад, бухгалтерія та таке інше). Такі особи мають категорії державної служби, але не мають класних чинів (спеціальних звань) служби цивільного захисту (рядовий, лейтенант, капітан, генерал служби цивільного захисту та ін.);

    - умовно воєнізовані службовці за контрактом (чергові по містам, пожежна охорона, рятувальники, сапери, вибухо-технічні групи тощо).. хотів би сказати військовослужбовці, але ні, там є своя специфіка і хоча формально ДСНС стала цивільною службою, замашки по факту воєнізованої служби з законодавства щодо ДСНС не видалили, саме тому в умовах воєнного стану на ДСНС розповсюджується ряд заборон, в тому числі розривати контракти, ухилятися від служби в ДСНС, аж до кримінальної відповідальності.

    Такі особи працюють за контрактом як правило, мають спеціальні звання, які присвоюються відповідно до спеціального Положення, затверженого постановою КМУ № 593 від 11.07.2013 р.

    Для осіб, які є держслужбовцями і мають відповідні категорії посад - Б, В - бронювання дійсно згідно з законом для державних службовців - 50 % військовозобов"язаних.

    Для осіб, які працюють в ДСНС за контрактом і не перебувають на Державній службі, а мають спеціальні звання (носять форму) і не мають категорії Б,В державної служби і відповідного рангу держслужбовця - бронювання 100 %. Тобто для осіб, які проходять службу в ДСНС на підставі Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. № 593 (зі змінами).

    Текст положення за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/593-2013-%D0%B...

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас.

    Загалом так, норми щодо 50 % кількості заброньованих у абзаці, де мова йде про працівників ДСНС, немає.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

    ...

    2) в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

    З цього можна зробити висновок, що вимоги про 50 % для працівників ДСНС - немає. До таких же категорій відносять і Національну поліцію України, але вже зараз відомі випадку, коли останнім встановлюють поріг саме у 50 %.

    Чіткого Порядку бронювання на даний час немає, а тому очікуємо.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України