Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 03 червня 2024, питання №111262 350₴

Заміна приписного на військовий квиток та відстрочка

Доброго вечора.
Мені 25 років, я є студентом 3 курсу аспірантури. На разі постало питання про подання зави на відстрочку, довідки форми 20 подавав кожної осені з моменту вступу через представника. Чи потрібно заяву про надання відстрочки нотаріально засвідчувати?
Окрім того в якому віці відбувається заміна приписного на військовий квиток - 25 чи 27 років? Якщо доведеться змінювати приписне на військовий квиток, то правильніше буде занести заяву про надання відстрочки, зачекати позитивну відповідь, а тоді піти змінювати приписне на військовий квиток?
Окрім того, заява на надання відстрочки пишеться повністю від руки чи достатньо роздрукувати та поставити особисто дату, ініціали та підпис?

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Вікторе!

    На разі постало питання про подання зави на відстрочку. Чи потрібно цю заяву нотаріально засвідчувати?

    Ні, заяву про оформлення відстрочки посвідчувати нотаріально не потрібно. Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» до заяви Ви повинні додати довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (наразі відповідні довідки ВНЗ ще не видають).

    Окрім того в якому віці відбувається заміна приписного на військовий квиток - 25 чи 27 років?

    Заміна приписного свідоцтва відбуваєтьсяу 25 років.

    Згідно із Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", який набув чинності 04.04.2024 року:

    I"У тексті Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами) цифри і слова "27-річного віку" замінити цифрами і словами "25-річного віку".

    Якщо доведеться змінювати приписне на військовий квиток, то правильніше буде занести заяву про надання відстрочки, зачекати позитивну відповідь, а тоді піти змінювати приписне на військовий квиток?

    Вам доведеться замінювати приписне на тимчасове посвідчення та ставати на облік військовозобов'язанних і, на жаль, у запропонований Вами спосіб навряд чи вийде подати заяву про оформлення відстрочки, оскільки ТЦК при тому вимагає чинний ВОД, а для того, аби отримати належний військово-обліковий документ Вам прийдеться пройти ВЛК.

    Проте, раджу Вам прикласти максимум зусиль для того, аби подати одразу дві заяви щодо видачі ВОД та оформлення відстрочки.

    Постанова КМУ №560 зазначає наступне:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Якщо заяву все ж таки не приймуть, тоді направляйте останню разом із довідкою з ЄДЕБО Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. Таким чином Ви будете мати підтвердження того, що повідомили ТЦК про своє право на відстрочку. Далі проходьте ВЛК, отримуйте ВОД та подавайте заяву ще раз.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дмитро Клієнт 3 місяці тому

      Чи обов'язково заяву про надання відстрочки писати від руки повністю, достатньо роздрукувати та поставити особисто дату, ініціали та підпис?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Достатньо роздрукувати та поставити дату, ініціали та підпис. Встановлений зразок заяви відповідно до Додатку 4 Постанови №560 додаю до відповіді, якщо Ви самі ще його не завантажили.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно п. 2 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого ПКМУ від 16 травня 2024 р. №560 на військову службу під час мобілізації, на особливий період призиваються резервісти та військовозобов’язані, які придатні до військової служби за станом здоров’я та не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, для комплектування (доукомплектування) з’єднань, військових частин, установ, організацій, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, навчальних частин (центрів) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

    Згідно з п. 56 - 60 Порядку відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії у такому складі: голова комісії — керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відокремленого відділу); члени комісії — представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації). Для розгляду питань надання військовозобов’язаним, які перебувають на військовому обліку в розвідувальних органах, СБУ, відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період наказами керівників відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ утворюються відповідні комісії. Надання військовозобов’язаним відстрочок комісіями, утвореними в розвідувальних органах, СБУ, здійснюється відповідно до цього Порядку.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку. В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Зверніть увагу на перелік документів. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку. В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Щодо ВОД:

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Тобто для отримання ВОД Вам необхідно подати заяву до ТЦКСП.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Мені 25 років, я є студентом 3 курсу аспірантури. На разі постало питання про подання зави на відстрочку, довідки форми 20 подавав кожної осені з моменту вступу через представника. Чи потрібно заяву про надання відстрочки нотаріально засвідчувати?

    Наразі форма 20 не є актуальним підтверджуючим документом щодо факту здобуття освіти. В середині травня 2024 року відбулися зміни в законодавстві.

    Зокрема, постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти. Наразі заклади освіти не мають технічної можливості генерації даної довідки, а тому я б радив зачекати. Міністерство освіти і науки у роз'ясненнях від 21.05.2024 року повідомляє, що:

    "...Порядком проведення призову громадян на службу під час мобілізації, на особливий період передбачено отримання Довідки про здобувача освіти за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), визначеної в Додатку 9. Така довідка буде формуватися в ЄДЕБО.

    Для отримання довідки здобувач освіти має звернутися до закладу освіти, в якому навчається. А вже заклад формуватиме довідки в ЄДЕБО та видаватиме їх студентам денної (дуальної) форми навчання.

    Про це йдеться в листі МОН від 20 травня 2024 року, що був розісланий у всі заклади професійної, вищої, фахової передвищої освіти.

    Нині триває робота над доопрацюванням програмного забезпечення ЄДЕБО для створення можливості закладам освіти формувати такі довідки. Про реалізацію цієї функції та алгоритм отримання довідки ми повідомимо окремо найближчим часом...".

    Тому моя порада - поки що чекати. Якщо хочете наразі оформлювати відстрочку, обов'язково додатково візьміть із закладу освіти лист про те, що технічно на даний момент вони не можу згенерувати довідку.

    Окрім того в якому віці відбувається заміна приписного на військовий квиток - 25 чи 27 років? Якщо доведеться змінювати приписне на військовий квиток, то правильніше буде занести заяву про надання відстрочки, зачекати позитивну відповідь, а тоді піти змінювати приписне на військовий квиток?

    Так, Вам потрібно змінювати Ваш військово-обліковий документ. Але Ви повинні розуміти, що разом з документами на відстрочку, Ви повинні подати актуальний військово-обліковий документ. Загалом у будь-якому випадку приблизний алгоритм Ваших дій за нинішньої ситуації наступний:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації (однак якщо за місцем реєстрації можливостей немає, можна і за місцем фактичного проживання) для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    2. Ви повинні бути готовими, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби.

    4. Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.".

    У даній ситуації, скоріше за все не вийде йти по цьому порядку, адже Ви не маєте актуального ВОД.

    "...63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби...".

    Окрім того, заява на надання відстрочки пишеться повністю від руки чи достатньо роздрукувати та поставити особисто дату, ініціали та підпис?

    Можна оформити за допомогою комп'ютера, а потім - лише роздрукувати.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, Вікторе!

    Мені 25 років, я є студентом 3 курсу аспірантури. На разі постало питання про подання зави на відстрочку, довідки форми 20 подавав кожної осені з моменту вступу через представника. Чи потрібно заяву про надання відстрочки нотаріально засвідчувати?

    Заяву про надання відстрочки посвідчувати нотаріально не потрібно

    Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    ПРОТЕ!!! Постанова КМУ 560 , яка передбачає перелік документів для відстрочки, набрала чинності 16 травня, але поки що не всі довідки формуються з реєстрів, тому краще зачекати поки дана опція стане доступною. Якщо Ви в ТЦК збираєтеся йти найближчим часом (наприклад, Вам вручили повістку) - візьміть всі документи, які були необхідні до 16 травня, а саме:

    • довідку про навчання з ВНЗ,
    • Витяг з наказу про зарахування,
    • копію контракту та
    • виписку з ЄДБО https://info.edbo.gov.ua/check-person/

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Окрім того в якому віці відбувається заміна приписного на військовий квиток - 25 чи 27 років? Якщо доведеться змінювати приписне на військовий квиток, то правильніше буде занести заяву про надання відстрочки, зачекати позитивну відповідь, а тоді піти змінювати приписне на військовий квиток?

    Стати на військовий облік військовозобов'язаних та замінити приписне на військовий квиток Ви повинні після досягнення 25 років.

    Обов'язково спочатку надайте заяву про відстрочку з необхідними документами. Якщо заяву не приймають - відправляйте її поштою рекомендованим листом з описом вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК поки розглядається заява про відстрочку.

    Окрім того, заява на надання відстрочки пишеться повністю від руки чи достатньо роздрукувати та поставити особисто дату, ініціали та підпис?

    Роздрукуйте та поставте підпис.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так швидше вступайте на аспірантуру, це дасть вам право на відстрочку, спеціальність не грає ролі, головне послідовність, якщо ви маєте вже магістра тоді вам треба аспірантура

    Вам треба особисто звернутись до ТЦК, з собою беріть всі свої медичні документи. Так як у вас не має військового квитка, ви повинні спочатку отримати Квиток, а для цього треба пройти ВЛК. Тому отримуйте квиток і подавайте заяву н відстрочку. У разі спроби вручення вам мобілізаційного розпорядження, відмовляйтеь його підписутвати у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки у зв'язку з навчанням.

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається.

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день!

    Вам необхідно звернутися до ТЦК (військомату) із заявою про видачу військового квитка та заявою про надання відстрочки. Вас не запакують, а з адвокатом чи без нього іти до військомату - вирішувати Вам, але результат буде один - Вам нададуть відстрочку, можливо, зобов'яжуть пройти ВЛК та потім видадуть військовий квиток (або тимчасове посвідчення військово-зобов'язаного). Хвилюватись не потрібно, адже у випадку неправомірних дій з боку ТЦК зможете звернутись зі скаргою до обласного ТЦК або до суду.

    Документи для отримання військового квитка

    • заява про видачу військового квитка (додаток 1),
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту, копія свідоцтва про одруження, копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4.

    Документи для отримання відстрочки від призову під час мобілізації:

    • заява про відстрочку
    • довідка з ВУЗу
    • студентський квиток

    Вас можуть зобов'язати пройти ВЛК, проте, у Вас є підстава для відстрочки, тому спокійно можете її проходити. Подавайте заяву про відстрочку в 2-х екземлярах. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів!

    З ВУЗу Вас не мають права відрахувати, адже згідно статті 46 ЗУ «Про вищу освіту» .

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    Але, якщо Ви підписали письмове зобов'язання здійснити оформлення військово-облікового документа впродовж певного часу від початку навчання з попередженням про відрахування в разі ненадання документів, то неподання вчасно документа може бути підставою для відрахування з ВНЗ у зв’язку з порушенням умов договору.

    Отже, Ви можете спокійно оформити належний військово-обліковий документ та оримати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації - звернувшись до ТЦК з необхідними документами. Якщо у Вас не приймать документи про відстрочку - телефонуйте зі скаргою до обласного ТЦК та відправте документи поштою цінним листом з описом вкладеного (буде як доказ, що Ви подавли документи про відстрочку). З ВУЗу Вас не мають права відрахувати, адже наявність приписного (а не війського квитка) не є підставою для відрахування, але краще оформити відстрочку та військовий квиток, а не судитися з ВУЗом у разі неправомірного відрахування, тим більше, що для Вашого віку належними військово-обліковими документами є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA