Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 03 червня 2024, питання №111281 500₴

Ступінь придатності до військової служби

Маю вроджений субаортальний стеноз, двічі проводилось хірургічне втручання (резекція фіброзно- м'язової діафрагми). Наразі маю залишковий градієнт у вихідному тракті лівого шлуночку (39 мм рт.ст.), переважаючу аортальну недостатність, невелику мітрально-трискупідальну недостатність.
Ще у 2019 році пропонували зробити 2 групу інвалідності (не зробив, зараз збираю документи для МСЕК).
Кардіолог запевняє, що з такими діагнозами для ВЛК я маю бути повністю непридатним, хотілось би запевнитись, опираючись на закон, що це так.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно п. 1.1 глави 2 розділу І Положення № 402 медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

    Пунктом 1.3 глави 1 розділу І Положення № 402 передбачено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є, зокрема, визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    По-перше, кардіолог не є військовим лікарем та не має права давати точні прогнози. По-друге, не є такими фахівцями і юристи, у тому числі даної платформи. Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Діагнози Ви маєте доволі специфічні, а тому на підставі аналізу Положення 402 доволі складно зазначити, під яку конкретно статтю Ви можете підпадати. На мою точку зору, мова йде про статтю 38 Розкладу хвороб. Чи маєте Ви серцеву недостатність?

    Стаття 38

    Включено: некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю

    а) із серцевою недостатністю IIБ-III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) із серцевою недостатністю I-IIА стадії

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) за наявності об’єктивних даних без серцевої недостатності

    Придатні

    Так чи інакше, але точно визначити пункт, під який Ви повинні підпадати, складно та неможливо. Це рішення належить до виключної компетенції ВЛК. Єдиноправильний алгоритм дій наразі - проходити МСЕК, отримувати групу інвалідності, а потім звертатися до ТЦК та проходити ВЛК. Дати гарантії, що з цим Вас вже зараз визначають непридатним з виключенням, я не можу. Це доволі серйозна відповідальність.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    На жаль, в реаліях сьогодення встановити інвалідність реальніше чим отримати непридатність до військової служби.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначений Вами діагноз передбачений у статті 38 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Щоб Вас визнали повіністю непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку у Вас повинен бути діагностований помірний або важкий стеноз будь-якого клапана серця та будь-яка стадія серцевої недостатності.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!
    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Армене!

    Профільний лікар не може запевнити Вас у тому, що Ви однозначно матимете непридатність до проходження військової служби після огляду ВЛК. Так само цього не можуть зробити і юристи, оскільки не мають відповідної компетенції.

    Тому Вам потрібно спочатку оформити інвалідність і вже після цього, маючи впевненність у тому, що Вас не мобілізують, як особу з інвалідністю, незважаючи на ступнінь придатності, яку встановить ВЛК, йти до ТЦК.

    Щодо Ваших хвороб, то їх можна віднести до статтей 38 та 42 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Стаття 38 включає некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю.

    Відповідно до Додатку 2 вищезгаданної статті:

    "1) до пункту «а» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-Б або III стадій або важкими, резистентними до лікування порушеннями ритму та провідності.

    Крім того, до пункту «а» належать незалежно від стадії СН:

    недостатність будь-якого клапана серця, яка супроводжується регургітацією 3-4 ступенів;

    помірний або важкий стеноз будь-якого клапана серця;

    інфекційний ендокардит або стан після перенесеного інфекційного ендокардиту за умови, якщо: незважаючи на інтенсивне консервативне лікування згідно з існуючими протоколами зберігаються ознаки активності процесу (лихоманка, лейкоцитоз, паличкоядерний зсув, високий рівень прокальцитоніну та СРБ, гемокультура тощо), вегетації за умови відмови від оперативного лікування чи неможливості його проведення в подальшому; розвиток регургітації на ураженому клапані 2 ступеня та вище; розвиток СН ІІА та вище;

    кардіоміопатії: дилатаційна, обструктивна, гіпертрофічна, рестриктивна, некомпактний міокард;

    хронічний констриктивний перикардит, у тому числі кальциноз перикарда, прогресуючий перикардіальний випіт;

    наслідки оперативного втручання з приводу вроджених або набутих вад серця, за наявності СН II-III стадій, імплантації штучного водія ритму (у тому числі дефібрилятора-кардіовертера) або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з’єднання тощо) за наявності рецидивів порушень ритму та провідності, з приводу яких виконувалася операція, механічний протез клапану без урахування СН;

    шлуночкові тахікардії (три чи більше послідовних шлуночкових комплексів з частотою більше ніж 100 за хвилину при наявних структурних змінах серця: гіпертрофія лівого шлуночка, клапанні вади (стеноз I ступеня та вище, недостатність II ступеня та вище, систолічна дисфункція з ФВ 49 % та менше) або пароксизмальна чи стійка шлуночкова тахікардія (6 послідовних шлуночкових комплексів та більше з частотою 100 за хвилину та більше) без структурних змін серця;

    стійка дисфункція синусового вузла або синдром слабкості синусового вузла (постійна, стійка синусова брадикардія із ЧСС < 50/хв та/або відсутність зростання ЧСС понад 90/хв під час фізичних навантажень, паузи ритму >3с в активний період доби внаслідок СА-блокади/зупинки синусового вузла, постійні або інтермітивні симптомні періоди вислизаючих ритмів, синдром брадитахікардії), які супроводжувались синкопальним станом;

    синоаурикулярна або AV-блокада III ступеня;

    стійка, резистентна до лікування синоаурикулярна або AV-блокада II ступеня, яка супроводжується паузами тривалістю понад 2,5-3 с, що вважається загрозливим щодо виникнення нападів Морганьї - Адамса - Стокса, СН ІІА та вище, або синкопальними станами;

    будь-яка AV-блокада, яка супроводжує нейро-м’язові захворювання, такі як міотонічна м’язова дистрофія, синдром Кіраса-Сейра, дистрофія Ерба, малогомілкова м’язова дистрофія навіть за відсутності клінічних проявів;

    трьохпучкова блокада серця;

    спадкові синдроми: подовженого інтервалу Q-T, Бругада, аритмогенна дисплазія правого шлуночка;

    синдром Фредеріка;

    набутий синдром подовженого інтервалу Q-T із синкопальними станами;

    будь-які порушення ритму або провідності серця, які супроводжувались тромбоемболічними ускладненнями або синдромом Морганьї - Адамса - Стокса;

    стан після тромбоемболії легеневої артерії (далі - ТЕЛА) або її наслідки: субмасивна або масивна ТЕЛА (обструкція 30 % судинного русла легень, або ТЕЛА потребувала інотропної терапії, або спостерігались ознаки перевантаження правих відділів серця, або ушкодження міокарду - підвищення рівня тропоніна), рецидивна ТЕЛА, посттромбоемболічна легенева гіпертензія II ступеня та вище, формування підгострої та хронічної правошлуночкової недостатності внаслідок перенесеної ТЕЛА, потреба в прийомі антикоагулянтів тривалістю більш як 6 місяців після перенесеної ТЕЛА або імплантований кава-фільтр;

    легенева артеріальна гіпертензія (включаючи ідіопатичну) із ступенями важкості II-IV ФК.

    При легеневій артеріальній гіпертензії (крім ідіопатичної) експертне рішення приймається відповідно до основного захворювання.

    При ідіопатичній легеневій гіпертензії щодо осіб, які оглядаються за графою I, рішення приймається за пунктом «а»; щодо інших осіб - при ступені важкості ідіопатичної легеневої гіпертензії II ФК - за пунктом «б», при ступені важкості I ФК - за пунктом «в»".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, все залжеить від вашого стану, курсу лікування, потреби у нагляді лікаря і т.д Тому краще проаналізуйте матеріал наказу 402 зі своїм профільним лікарем

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n974

    Пункт 23 спочатку таблиця потім роз'яснення

    Хвороби системи кровообігу (I00-I99), їх наслідки

    Стаття 38

    Включено: некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю

    а) із серцевою недостатністю IIБ-III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) із серцевою недостатністю I-IIА стадії

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) за наявності об’єктивних даних без серцевої недостатності

    Придатні

    Стаття 39

    Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

    а) гіпертонічна хвороба III стадії з незворотними структурними ураженнями органів-мішеней

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) гіпертонічна хвороба III стадії без незворотних структурних уражень органів-мішеней; гіпертонічна хвороба II стадії

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) гіпертонічна хвороба I стадії

    Придатні

    Стаття 40

    Включено: ішемічна хвороба серця I20-I25 (усі форми стенокардії, гострий та повторний інфаркт міокарда, їх ускладнення); хронічна ішемічна хвороба серця (атеросклеротична хвороба серця, аневризма серця, коронарної артерії, наслідки хірургічних втручань на судинах серця, імплантації штучного водія ритму та інші, що супроводжуються серцевою недостатністю)

    а) із серцевою недостатністю IIБ-III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) із серцевою недостатністю IIА стадії

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) із серцевою недостатністю I стадії

    Придатні

    Стаття 41

    Включено: цереброваскулярні хвороби I60-I69 (субарахноїдальний, внутрішньошлуночковий, внутрішньочерепний (не травматичний) крововилив, G45 транзиторні церебральні ішемічні напади і споріднені з ними синдроми, інфаркт головного мозку, інсульт (геморагічний, ішемічний), його наслідки, закупорка, стеноз, емболія, тромбоз, аневризма прецеребральних, базилярної, сонної, хребтової артерій; церебральний атеросклероз, гіпертензивна енцефалопатія, наслідки хірургічних втручань).

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій

    Придатні

    Стаття 42

    Включено: хвороби артерій, артеріол та капілярів I70-I79 (атеросклероз аорти, ниркової артерії, артерій кінцівок, генералізований атеросклероз; стеноз або аневризма, розширення або розшарування аорти та інших артерій; стенозуючий атеросклероз брахіоцефальних артерій; емболія і тромбоз аорти та інших артерій; хвороби периферичних судин (синдром Рейно, облітеруючий тромбангіїт)); набутий артеріовенозний свищ, спадкова гемолітична телеангіектазія, непухлинний невус; хвороби вен, лімфатичних судин та вузлів I80-I89 (флебіт, тромбофлебіт, тромбоз ворітної вени, емболія та тромбоз інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозне розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, тазу, постфлебітичний синдром; неспецифічний лімфаденіт, наслідки хірургічних втручань)

    а) зі значними та помірними порушеннями кровообігу та функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з незначними порушеннями кровообігу та функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень кровообігу та функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    Стаття 43

    Включено: усі форми геморою I84

    а) з частими загостреннями та вторинною анемією

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з випадінням вузлів 2-3 стадії

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з рідкими загостреннями при успішному лікуванні

    Придатні

    Стаття 44

    Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб системи кровообігу або хірургічного лікування

    Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA