Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 червня 2024, питання №111334 350₴

виключення з військового обліку

доброго дня
чи можу я бути виключений з військового обліку, якщо раніше був засуджений за тяжкий злочин (ст.286 ч.2) але строк 3 роки позбавлення волі був замінений на умовний термін 1 рік.
дякую

Відповіді юристів (11)

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Доброго дня!

    На жаль, не можете. Засуджених за тяжкі злочини вже не виключають з війського обліку.

    Згідно частини 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олександр Клієнт 3 місяці тому

      Але мобілізація засуджених має бути добровільною ніби

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо Вас до 18 травня не виключили з військового обліку - Ви вважаєтесь військовозобов'язаним і підлягаєте мобілізації у випадку визнання Вас придатним до військової служби та за відсутності підстав для відстрочки.

        Добровільна мобілізація передбачена для громадян, які відбувать покарання у вигляді позбавлення волі.

        Умовний термін не буде перешкодою в здійсненні мобілізації.

        Згідно пункту 3 розділу II наказу Міністерства оборони України № 337

        У разі мобілізації засуджених, звільнених від відбування покарання з випробуванням, під час дії особливого періоду в Україні до закінчення іспитового строку копія судового рішення передається уповноваженим органом з питань пробації, на обліку якого перебував засуджений, до військової частини (установи) за місцем проходження військової служби.

        З метою виявлення засуджених, звільнених від відбування покарання з випробуванням, які були мобілізовані під час дії особливого періоду, до його припинення, між уповноваженим органом з питань пробації та територіальним центром комплектування та соціальної підтримки раз на місяць проводиться звірка засуджених осіб, які перебувають на обліку уповноваженого органу з питань пробації.

        У разі виявлення факту призову засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, на військову службу під час дії особливого періоду територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надає уповноваженому органу з питань пробації інформацію про військову частину (установу), в якій засуджений проходить військову службу, її місцезнаходження та витяг із відповідного наказу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Олександре!

    На жаль, станом на зараз це вже не можливо. Нове законодавство внесло зміни до статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Остання більше не передбачає виключення з обліку раніше засуджених за тяжкий або особливо-тяжкий злочин.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Крім того, згідно з Постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    4. На військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”. Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання, тяжкого злочину, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ".

    Чи маєте Ви підставу для відстрочки?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт 3 місяці тому

      в мене була бронь до 06.05 але ще не встигли перебронювати і прийшло розпорядження на роботу щоб зʼявитись 06.0 для оновлення даних. Хоча я пів року тому оновлював і проходив ВЛК.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Розпорядження тому і з'явилось, що в Вас закінчився строк бронювання. Вам не вистачило пару днів. Якщо б бронювання було чинним на 07.05.24 року, то було б продовжено ще на місяць. Вас подали на повторне бронювання чи ні?

        • Олександр Клієнт 3 місяці тому

          так, подали на повторне бронювання але бронь ще не прийшла на ген. штабі зараз

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це погано, оскільки при явці до ТЦК без діючого бронювання маєте великий ризик бути мобілізованим. Можна не з'явитись до ТЦК за поважною причиною, проте нове законодавство все одно зобов'язує Вас після повідомлення відвідати ТЦК упродовж 7 днів.

            Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

            23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

            перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

            смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

            24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Турчин Ярослав
    8.6%
    Турчин Ярослав 3 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДР!

    На жаль - ні. До 18 травня 2024 року редакція закону про військовий облік передбачала таку підставу, але з 18 травня 2024 року правила гри змінилися і наразі усі, хто не засуджений за державну зраду - цілком придатні до служби і не підлягають ні виключенню з обліку, ні зняттю.

    Отже, у разі контакту з ТЦК - Ви ризикуєте цілком реально бути поставлені на військовий облік, якщо не стоїте на ньому і мобілізовані до лав ЗСУ.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас.

    чи можу я бути виключений з військового обліку, якщо раніше був засуджений за тяжкий злочин (ст.286 ч.2) але строк 3 роки позбавлення волі був замінений на умовний термін 1 рік.

    Ситуація складна. Відверто кажучи, не думаю, що Вам вдасться комусь щось довести.

    З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    Щодо Вашої ситуації, то чоловік наразі невійськовозобов'язаний і не повине уточнювати дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Зокрема, постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає:

    "...4. На військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”. Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання, тяжкого злочину, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин..."

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    На сьогодні така можливість законодавством вже не передбачена.

    Згідно з ч. 6 ст. 37 Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу»:

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Даний перелік є вичерпним.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA