Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 червня 2024, питання №111443 1150₴

Чи бронюють обмежено придатних після 18 травня

Доброго дня.

Я на даний момент заброньований до 24 липня із статусом "обмежено придатний". У новому законі, що вступив у дію 18 травня, зобов'язали осіб з таким статусом пройти повторно ВЛК. Оскільки моя компанія буде мене подавати на повторне бронювання, то є неясність чи отримаю я її чи ні, якщо не оновлю статус до моменту подання на повторну бронь.

1) Чи видають бронювання обмежено придатним після 18 травня?
2) Чи вважається цей статус дійсним після 18 травня?
3) Чи забороняє закон мобілізувати заброньованих осіб? Якщо так, то як діяти у разі вручення бойової повістки після проходження ВЛК маючи при собі всі документи, які підтверджують бронювання, оскільки були в медіа такі історії, де мобілізували заброньованих?

Відповіді юристів (4)

    Богданов Микита
    15.2%
    Богданов Микита 4 місяці тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, якщо ви маєте відстрочку у зв'язку з бронюванням до 24 липня, то вона залишається чинною.Для наступного бронювання ваш статус "обмежено придатний" може не вплинути, оскільки головна умова - це актуальні військово-облікові документи. Проте, під час звіряння списків на бронювання з ТЦК роботодавець може направити вас в ТЦК для проходження ВЛК. Поки у вас чинне бронювання раджу пройти ВЛК. Вам можуть вручити мобілізаційне розпорядження на кінець строку бронювання (наступний день).

    Богун Сергій Павлович
    15.2%

    Доброго дня.

    Закон не обмежує право що бронювання осіб які мають статус обмежено придатних.

    В контексті законодавства Ви повинні будете пройти повторне ВЛК протягом дев'яти місяців .

    У разі бронювання співробітника згідно Закону Про мобілізацію він не підлягає мобілізації.

    Це передбачено статтею 23 вказаного закону.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    34.8%

    Доброго дня, Павло!

    1) Чи видають бронювання обмежено придатним після 18 травня?

    Підприємство, скорше за все, направить Вас до ТЦК щодо оновлення даних та перепроходження ВЛК, але може цього і не робити, оскільки для останнього важливо актуальність Ваших даних у ВОД (ВОС, перебування на обліку тощо).

    2) Чи вважається цей статус дійсним після 18 травня?

    Ні, статус "обмежено придатний" скасований з 04.05.2024 року.

    3) Чи забороняє закон мобілізувати заброньованих осіб?

    Заброньовані особи мають право на відстрочку від мобілізації.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    клопотання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, та витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

    Стаття 25 вищезгаданного Закону. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    3. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються.

    Якщо так, то як діяти у разі вручення бойової повістки після проходження ВЛК маючи при собі всі документи, які підтверджують бронювання, оскільки були в медіа такі історії, де мобілізували заброньованих?

    Якщо Ви маєте всі необхідні документи, які підтверджують Ваше бронювання та стоїте на спец.обліку в ТЦК, то ніяких проблем виникнути не повинно. Все, що можете зробити ТЦК у даному випадку - видати Вам повістку на уточнення або мобілізаційне розпорядження на 25 липня.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    34.8%

    Вітаю Вас!

    1) Чи видають бронювання обмежено придатним після 18 травня?

    Так, видають. Бронювання не залежить від рішення ВЛК.

    Крім того, під час дії відстрочки - Вас не можуть направити на ВЛК.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд НЕ направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час дії відстрочки.

    2) Чи вважається цей статус дійсним після 18 травня?

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК. Вже розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду, проте пройти його Ви зможете протягом 9 місяців.

    Поки у Вас є право на відстрочку - Ви можете пройти ВЛК, адже Вас не мають права мобілізувати.

    3) Чи забороняє закон мобілізувати заброньованих осіб? Якщо так, то як діяти у разі вручення бойової повістки після проходження ВЛК маючи при собі всі документи, які підтверджують бронювання, оскільки були в медіа такі історії, де мобілізували заброньованих?

    Звичайно, забороняє.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    В разі вручення бойової повістки вимагайте скласти Акт відмови, де зазначите, що Ви не підлягаєте призову під час мобілізації. В такому випадку Вас не мають права притягнути до відповідальності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України