Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 червня 2024, питання №111485 340₴

"Невійсковозобов'язаний" пометка в паспорте

У меня в паспорте Украины стоит отметка "Невійсковозобов'язаний" 2003г., есть Довідка (замість війскового квитка) 2003г. с пометкой "2000р. знятий з виключенням з війскового обліку у відповідності ст. 37 п.5 "Г" Закону України "Про загальний війсковий обов'язок та війскову службу".
Подпадаю ли я под текущий закон о мобилизации, должен ли обновлять свои данные в ТЦК и проходить ВЛК?
Спасибо!

Відповіді юристів (19)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Раніше зазначена вами норма виглядала так:

    5. Виключенню з військового обліку у військових комісаріатах підлягають громадяни:

    а) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    б) які досягли граничного віку перебування в запасі;

    в) які припинили громадянство України;

    г) які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів;

    д) які не отримали до 36-річного віку військово-облікової спеціальності або спорідненої з нею;

    е) які померли.

    На сьогодні згідно з ч. 6 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Як наслідок Вас можуть поновити на військовому обліку.

    Поспішати з оновленням і ВЛК я вам не рекомендую.

    Дочекайтесь повістки.

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    Мой пункт "Г", в законе упоминается везде термин "военнообязанный", коим я не являюсь, судя по отметке, подпадает ли Закон под меня?

    • Богун Сергій Павлович

      На сьогодні такої підстави для виключення з ВО вже не має. Тому вас можуть поновити на ВО.

      Проте Вам наразі не треба нічого робити.

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    Так же прошу пояснить влияние фактора "Закон обратной силы не имеет", в плане того, что если раз уже был признан невоеннообязанным, последующие законы и акты не могут изменить этого. Спасибо!

    • Богун Сергій Павлович

      58 стаття Конституції є. Проте на практиці часто не діє. У разі поновлення - можете оскаржити такі дії в суді.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Євгене! Хочу навести Вам приклад розмови з клієнтом, який так само був виключений з військового обліку за скоєння злочину та прийшов до ТЦК, аби дані про виключення внесли в "Оберіг". У відповідь начальник та юрист ТЦК зазначили, що він підлягає поновленню на обліку і стаття 58 на цей випадок не розповсюджується. То ж не шукайте Закон там, де його немає і будьте готові захищати свої права у суді, бо оскаржити незаконне поновлення на обліку в ТЦК Ви зможете лише у останньому.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Эвгене!

    Дані потрібно оновлювати лише тим громадянам, які перебувають на військовому обліку в ТЦК.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У 2003 році редакція Закону України "Про ВО та ВС" передбачала наступне:

    5. Виключенню з військового обліку у військових комісаріатах підлягають громадяни:

    а) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    б) які досягли граничного віку перебування в запасі;

    в) які припинили громадянство України;

    г) які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів;

    д) які не отримали до 36-річного віку військово-облікової спеціальності або спорідненої з нею;

    е) які померли.

    Отже, оскільки Ви були виключені з обліку, то у відповідності із чинним законодавтсвом поновленню на обліку не підлягаєте.

    Проте, Ваша довідка виданая замість військового квитка не є належним документом станом на сьогодня, тому можливі складнощі при перевірці документів представниками ТЦК та поліції, які потягнуть за собою повістку на уточнення даних. То ж Ви повинні бути готовим до того, що незважаючи на Ваш статус "невійськовозобов'язаний" та виключення з військового обліку, ТЦК буде намагатись відправити Вас на проходження ВЛК та поновити на обліку, знайшовши для цього безліч підстав.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів — військовий квиток.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    У меня в паспорте Украины стоит отметка "Невійсковозобов'язаний" 2003г., есть Довідка (замість війскового квитка) 2003г. с пометкой "2000р. знятий з виключенням з війскового обліку у відповідності ст. 37 п.5 "Г" Закону України "Про загальний війсковий обов'язок та війскову службу".Подпадаю ли я под текущий закон о мобилизации, должен ли обновлять свои данные в ТЦК и проходить ВЛК?Спасибо!

    Треба розбиратися зі змістом Вашого військового квитка. Наявність у паспорті відмітки "невійськовозобов'язаний" ні про що не говорить, на жаль... Ймовірність, що Вам потрібно ставати на облік - не виключається.

    З повагою!

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    "Проте Вам наразі не треба нічого робити" - это понимать как - нет необходимости обновлять данные в ТЦК и не будет штрафа за это? Как быть при вручении повестки?

    • Богун Сергій Павлович

      Так. Штраф може бути лише у разі ігнорування повістки. У разі вручення повістки - необхідно діяти за обставинами.

      Якщо Вас поновили - пробувати оскаржити в суді.

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    "Якщо Вас поновили - пробувати оскаржити в суді." - есть ли судебная перспектива данного вопроса и известны ли положительные прецеденты?

    • Богун Сергій Павлович

      Оскільки Вас виключили згідно закону, а поновлення тим же законом не передбачено - я вважаю, що перспективи є.

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    Как я вижу свои действия: имею законное право не обновлять данные в соответствии указанных сроков до 16 июля 2024 года, а при вручении повестки обращаться к юристам? Вопрос перспектив данной модели поведения вынужден задать повторно... поскольку наслышан о многократном насильном прохождении ВЛК и признании пригодным к несению военной службы.Вопрос следующий, каковы перспективы об обновлении данных в Резерв+? Равен ли он восстановлению статуса военнообязанного с последующим прохождением ВЛК?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      100%

      Так, Ви маєте законне право не оновлювати дані.

      Як тільки Ви отримаєте повістку, то у подальшому шлях полягає або у явці до ТЦК, або у сплаті штрафу на суму від 17000 грн до 25500 грн. Якщо ми говоримо про явку до ТЦК, то так, я думаю, що Вам потрібен буде юрист або адвакат по місту Вашого знаходження, який скорегує Ваші дії у подальшому.

      Якщо оновите дані через Резерв + це не буде прирівняно до поновленню Вас на обліку, проте це буде "нагадуванням" про Вас для ТЦК.

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    Тогда еще один вопрос, есть юристы из Киева, кто оперативно готов подключиться к данному вопросу при необходимости?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Знайдете їх за посиланням https://uristy.ua/ua/lawyers/kiiv

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    Юрий Климентьевич, спасибо за ссылку, но хотелось бы узнать контакты юриста для оперативности решения вопроса из Киева (таковы реалии), а во-вторых, с положительным решением данного вопроса в суде (прецедентом).Спасибо!

    Евгений Клієнт 4 місяці тому

    Прошу прощения, присмотрелся к содержанию ссылки, в ней указаны юристы из Киева... но возник следующий вопрос, как не получить повестку вместе со своим юристом и "не развалить" свой вопрос?) Ответ на поверхности: юрист должен соответствовать возрастному цензу до 25 и после 65 лет или быть женщиной?Я прав?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Юристи у проміжку між 25 та 65 також можуть представляти Ваші інтереси, бо багато з них мають підстави для відстрочки, як і інші громадяни.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України